Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.
Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (75-71)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (70-66)
De regels
Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.
65. James Bond
Ja, je leest het goed: ook James Bond rekenen we als een serie en dan hebben we het natuurlijk niet over de films. De geheime agent met code naam 007 heeft ook in een behoorlijk aantal games gespeeld. Nu zijn veruit de meeste James Bond-games enorm slecht, maar met GoldenEye 007 in de gelederen snap je wel dat deze Britse spion alsnog in onze lijst voorkomt. Daarnaast snappen we eigenlijk niet dat er recentelijk zo weinig James Bond-games worden uitgebracht, want het principe op zich leent zich prima voor games. Denk maar eens aan alle gadgets die meneer Bond altijd bij zich heeft of de verscheidenheid aan situaties waarin deze man terecht komt.
Het probleem is dat men niet zo goed weet wat men met de licentie moet doen en daarnaast helpt het ook niet mee dat de acteurs in de film veranderen, waardoor je weer in de problemen komt met de rechten rondom de acteurs. Daarom hebben wij een enorm goede oplossing: maak een aparte, virtuele Bond. Op die manier hoeven ze zich geen zorgen te maken over veranderende acteurs en krijgt de virtuele Bond op den duur een herkenbaar gezicht op de consoles. Kijk goed naar wat L.A. Noire, Batman Arkham City en Hitman doen en je hebt een hit te pakken. Het grappige is dan ook dat de mensen achter de laatste paar Hitman-games nu bezig zijn met het ontwikkelen van een heuse Bond-game!
De Beste Games:
- James Bond speelt in verschillende games, waarvan er eigenlijk twee wel aardig zijn en één historisch goed. De allereerste Bond-game kwam uit in 1982, maar de eerst goede game was Rare’s -GoldenEye (1997)-. Die game was een van de eerste FPS-games die succesvol was op de consoles en werd door enorm veel gamers gespeeld. Er zat een heerlijk multiplayer in en je kon met z’n vieren tegelijk spelen. Overigens zijn wij wel van mening dat je GoldenEye 007 tegenwoordig gewoon kan laten liggen, want 25 jaar later besturen we FPS-games op een andere manier.
- Toen -James Bond 007: Nightfire (2002)- uitkwam had EA de James Bond-licentie inmiddels bemachtigd en dat leek een goed huwelijk. Nightfire liet je een uniek verhaal beleven tijdens allerlei verschillende missies. Van autorijden tot aan shootouts, alle James Bond-elementen zaten er in. Het was misschien geen wereldschokkende game, maar toch het vermelden waard.
- Later nam Activision de licentie over van EA en ook zij hebben een goede James Bond-game uitgebracht: -007 Quantum of Solace (2008)-. Ook deze game is absoluut geen klassieker, maar de actie was degelijk en vermakelijk.
De Slechtste Games
- Slechte James Bond-games zijn eigenlijk alle James Bond-games, zonder de bovengenoemde drie. Nu kunnen we hier een heel lijstje afwerken, maar we pakken de aller slechtste eruit. Met -GoldenEye: Rogue Agent (2004)- probeerde EA om mee te liften op de game uit 1997 en liet je dan ook nog eens spelen als de schurk. Resultaat was een enorm slechte shooter, die ook nog eens saai om te spelen was. Bah!
- Ook -Tomorrow Never Dies (1999)- was niet best, maar uiteindelijk zou je kunnen stellen dat de licentie bij EA niet in goede hamden was, al faalde Activision ook.
- -Tomorrow Never Dies (1999)-
Wist je dat…
- ..er na de laatste James Bond-game uit 2012 er nu al 9 jaar geen 007-games meer zijn uitgebracht. Zoals we hierboven al zeiden: de makers van Hitman zijn bezig met Project 007, maar het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat uitkomen. Toch denken we dat de licentie nu eindelijk in goede handen is.
64. SoulCalibur
Elkaar helemaal kapot slaan is een leuke bezigheid op een spelcomputer, maar in het echt zijn we er iets minder fan van. Helemaal als het aankomt op de bechtactie in de SoulCalibur-serie, want daar ga je elkaar te lijf met enorme wapens. Die wapens zien er uit alsof je ze amper op kunt pakken, maar voor de personages is dit geen probleem en verkopen ze jou graag een enorme klap op de kop. In de arcade was SoulCalibur al een hit, maar de game heeft het ook heel goed gedaan op SEGA’s Dreamcast. In die tijd kwamen wij genoeg personen tegen waarvan we niet eens wisten dat zij de Dreamcast kende, maar het vechten met gigantische wapens had een enorme indruk op he ngemaakt.
De serie staat nog steeds bekend om de kwaliteit en de grote wapens. Het leuke is dat men bij een aantal delen speciale gasten had uitgenodigd, zoals Link op de Nintendo-consoles, Spawn op die van de Xbox en Kratos mocht aan de slag gaan op PlayStation. Inmiddels hebben we al zes delen achter de rug en lijkt de serie niet te stoppen.
De Beste Games
- -SoulCalibur (1998)- was de opvolger van -Sould Edge (1995)- en beide games waren goed, Toen eerstgenoemde werd uitgebracht op SEGA’s Dreamcast liet het de kracht van SEGA’s console zien en sindsdien staat de serie op de kaart zullen we maar zeggen.
- Eigenlijk is er geen slechte SoulCalibur-game, maar als we moeten kiezen welke de beste is (na het eerste deel), dan gaan we voor -SoulCalibur IV (2008)-.
- -SoulCalibur (1998)-
- -SoulCalibur IV (2008)-
De Slechtste Games
- Er zijn geen slechte SoulCalibur-games!
Wist je dat…
- …er ooit een film is aangekondigd en dat die na bijna 18 jaar nog steeds niet officieel is geschrapt? Toch durven wij te zeggen dat die film er nooit gaat komen, maar we zitten er graag naast.
63. Streets of Rage
Waar de Super Nintendo Final Fight had, moesten SEGA Mega Drive-bezitters het doen met Streets of Rage. Beide franchises lijken enorm op elkaar en gebruiken zelfs dezelfde artstyle voor bepaalde tegenstanders, maar het is toch echt Streets of Rage die het zou winnen in een knokpartijtje. De gameplay is vloeiender, uitdagender en de beats pompen harder door je speakers. Die beats komen namelijk van de hand van Yuzo Koshiro, een legende op het gebied van gamemuziek. Het eerste deel was goed, maar het tweede deel leek voor lange tijd de beste uit de serie, omdat Streets of Rage 3 veel minder goed was. Daarna kwamen we een lange tijd in een vreemde periode in gaming, waar 2D-games gezien werden als kinderachtig en oude series moeite hadden met de overstap naar 3D.
Toch kregen we vorig jaar ineens een vierde deel, dat op dezelfde voet verder gaat als het tweede deel en het uiterlijk een flinke boost geeft. Het is daarnaast een absoluut feest om te spelen en heeft ook nog eens een aantal leuke, frisse ideeën. Hoe het in de toekomst verder gaat met de serie is lastig te zeggen, maar we sluiten niet uit dat er nog een vervolg komt. Het past in het rijtje games van SEGA, die niet meer door SEGA worden uitgegeven. Dat is zo fijn aan het Japanse bedrijf, ze doen niet zo moeilijk als een andere ontwikkelaar of uitgever iets met een oude SEGA-franchise wil doen. Ga daar mee door SEGA, want op die manier kunnen oude titels weer relevant worden gemaakt.
De Beste Games
- -Streets of Rage (1991)- was al een veel gespeelde in de arcadehallen, maar SEGA’s Mega Drive kreeg een prima port. -Streets of Rage 2 (1993)- deed alles wat het origineel ook deed, maar dan groter, beter en mooier. -Streets of Rage 4 (2020)- is een regelrechte klassieker en liet zien dat er nog genoeg gedaan kan worden met een oude franchise.
- -Streets of Rage 2 (1993)-
- -Streets of Rage 4 (2020)-
De Slechtste Games
- -Street of Rage 3 (1994)- was eigenlijk niet zo heel slecht, maar is wel de minste uit de serie. De personages zijn niet zo boeiend en de gameplay is minder soepel. De stukken waarbij je tegen een auto moet vechten zijn ronduit irritant.
- -Street of Rage 3 (1994)-
- -Street of Rage 3 (1994)-
Wist je dat…
- …er een leuke fangame (Beats of Rage) is gemaakt van Streets of Rage? Deze is zelfs speelbaar op SEGA’s Dreamcast en zat redelijk goed in elkaar.
62. Super Monkey Ball
Een game waarbij je een aapje laat door een wereld laat rollen… Gelukkig zit hij veilig in een bal en is hij bij ons in goede handen, want wij zijn best goed in de oude Super Monkey Ball-games. Het liefste spelen we die op Nintendo’s GameCube, omdat de GameCube-controller inkepingen heeft voor de linker stick, waardoor je veel preciezer tewerk kunt gaan. Overigens bestuur je niet het aapje, maar de wereld er omheen en je probeert het aapje door de ‘goal’ te laten rollen, want dan ga je naar het volgende level. Overigens kun je het eerste deel ook vinden in de arcadehallen, waarbij je de game bestuurt met een banaan!
Hoewel de main game geweldig is, komt de game helemaal los bij het party-gedeelte, waarbij jij het tegen je vrienden kunt opnemen in allerlei mini-games. Als je bekend bent met de serie, dan weet e dat Monkey Target de leukste mini-games is, waarbij je de aap van een schans laat afrollen om hem vervolgens op een eilandje te landen. Het is een simpel concept en daardoor een ultieme zaterdagavond game met je vrienden. Blijf overigens wel weg van al die andere Monkey Ball-games, want de serie straalde bij de eerste twee games, die inmiddels een remake hebben gekregen op de huidige consoles.
De Beste Games
- De allereerste -Super Monkey Ball (2001)- was voor ons een goede reden om een GameCube aan te schaffen en ook deel twee, -Super Monkey Ball 2 (2002)- bracht meer van het goede. Deze twee games kregen ook een collectie op Xbox en PS2, maar daar heb je niet zo’n fijne controller met inkepingen. Door die inkepingen kun je de wereld nauwkeuriger besturen en dat geldt eigenlijk alleen voor de Monkey Ball-games, bij andere games moeten we er niet aan denken.
- -Super Monkey Ball 2 (2002)-
- -Super Monkey Ball (2001)-
De Slechtste Games
- Na de eerste twee games kregen we een hele waslijst aan matige Super Monkey Ball-games, waarbij men het simpele concept toch wisten te verzieken. Dit door jou het aapje te laten besturen, hem te laten springen of andere toevoegingen, die meer een platform-game maakte van de serie.
Wist je dat…
- …de engine achter de GameCube-games ook werd gebruikt voor SEGA’s F-Zero GX? Het ging dan wel om een aangepaste versie, maar het is bijzonder dat men zulke snelle gameplay als in F-Zero GX uit de engine wist te toveren.
61. Fable
Fable is onze natte droom als gamers, echt waar! Het idee dat jouw personage met jou mee veranderd is al helemaal geweldig, maar de wereld van Fable zelf is erg interessant en spreekt tot de verbeelding. Natuurlijk werden er bepaalde beloftes gedaan door de bedenker van de serie, maar dat neemt niet weg dat de eerste twee games helemaal top waren. Door bepaalde keuzes te maken kon je uitgroeien tot een superheld of schurk, waarbij je uiterlijk drastisch mee veranderde. NPC’s spraken je ook aan op je uiterlijk en in het tweede deel veranderden jouw wapens ook. Je kunt communiceren met deze NPC’s en met een beetje moeite kun je zelfs met ze trouwen. De combat werd erg simpel gehouden, maar het verkennen van de wereld voelde aan als het doorlopen van jouw eigen sprookje.
Het is volgens ons vreemd dat er zo lang is geprutst rondom de serie, van een waardeloze Kinect-game, naar een soort free-to-play-game. Gelukkig heeft men bij Microsoft eindelijk door dat we gewoon een nieuw Fable-deel willen en het doet ons dan ook deugd om te weten dat ze bij PlayGround Games (Forza Horizon 5) aan de game werken. Het gaat vast nog wel even duren voordat het uitkomt, maar we kunnen niet wachten om onze personages te zien veranderen, vergezeld met heerlijk Britse humor. Wij geloven er wel in!
De Beste Games
- -Fable (2004)- sloeg bij ons in als een bom, al was het verbeterde -Fable: The Lost Chapters (2005)- ietsjes beter. Als kind werd je gered en uiteindelijk sluit jij je aan bij een gilde. Dan is het aan jou de keuze of je goede of slechte dingen gaat doen.
- -Fable 2 (2008)- zag er prachtig uit en liet ook je wapens veranderen, daarnaast kreeg je de mogelijkheid tot schieten.
- -Fable (2004)-
- -Fable 2 (2008)-
De Slechtste Games
- Helaas wist men vervolgens niet meer wat men met de serie moest doen en dus kregen we -Fable 3 (2010)-, waarbij je een koning speelde, maar de game was slaapverwekkend saai en liet je letterlijk door menuutjes heenlopen. -Fable: The Journey (2012)- bracht de serie veel schade aan en moest vooral de Kinect verkopen. -Fable Heroes (2012)- was nog zo’n game die de serie veel pijn heeft gedaan.
- -Fable: The Journey (2012)-
- -Fable Heroes (2012)-
Wist je dat…
- …er ook een geschrapte Fable-game is? Fable Legends zou een asymmetrische multiplayer-game worden en is gelukkig niet uitgekomen, want het had verder niets met de serie te maken.