Home Events Tegenstroom Filmfestival – van 8 tot en met 11 mei

Tegenstroom Filmfestival – van 8 tot en met 11 mei

by Pim, Sel

Tegenstroom Filmfestival, hét Vlaams-Nederlands filmfestival voor de korte film, is dit jaar tussen 8 en 11 mei te bewonderen in Terneuzen. Tijdens het festival komen de beste korte films aan bod, worden er diverse activiteiten georganiseerd en is er de mogelijkheid om één van de masterclasses of het scriptlab te volgen. Daarnaast biedt Tegenstroom Filmfestival talenten de kans om zich te ontwikkelen door middel van diverse workshops en worden er netwerkdiners georganiseerd voor de industrie.

Samen leven
Het thema van dit jaar is ‘Samen leven’. Festivaldirecteur Jeannice Adriaansens: “In deze editie tracht Tegenstroom nog specifieker de gelijkenissen tussen individuen te belichten en de verschillen te omarmen als een verrijkende grondslag voor dialoog. Dit streven weerspiegelt de overtuiging dat juist in de verscheidenheid van het menselijk bestaan de essentie van een verrijkend gesprek schuilt.”

Competities
Tijdens het festival draaien er diverse competities. De verschillende categorieën zijn: Beste Fictie, Beste Documentaire, Beste Jeugdfilm, Beste Nederlands- Vlaamstalige Film, Beste Zeeuwse Film, Beste Opstromer (Opstromers staat voor films die verder zoeken in vorm en inhoud. Films die de randjes van narratie en artistieke vormgeving opzoeken en de toeschouwer uitdagen), Beste Animatie, Beste Film van het festival, Tegenstroom Gulden Vlies Award en de Publieksprijs.

Vakjury
De vakjury van het Tegenstroom bestaat uit 5 professionals. Jean Paul van Bendegem is de voorzitter. Van Bendegem is een Belgische wiskundige, filosoof en emeritus hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie. Hij wordt gesteund door Christina Vandekerckhove (regisseur Milano en Rabot), Xavier Rombaut (producent en oprichter Polar-Bear), Signe Zeilich-Jensen (hoofd programmeur Nederlands Film Festival) en Joy Verberk (actrice Femi, The Pod Generation).

Masterclasses
Tijdens Tegenstroom Filmfestival worden er diverse masterclasses georganiseerd. Rachel O’Flanagan verzorgt een masterclass scenarioschrijven. Zij schreef onder andere de films Papi Chulo en Southpaw: The Francis Barrett Story. Grimm Vandekerckhove geeft een masterclass cinematografie.
Vandekerckhove won dit jaar de Robby Muller Award op IFFR. Claire Pijman geeft een masterclass over haar film Living the Light. Tevens is er een debat met debuterende filmmakers en geven Joy Verberk en Jean Bervoets een masterclass acteren. 

Scriptlab
Tegenstroom biedt dit festival een scriptlab aan. Deze wordt verzorgd door Bertram van Script Academy. Bertram is Head of Studies van ScriptAcademy. Hij werkt als scenario-coach en development manager voor drama en documentaire in binnen- en buitenland. Bertram adviseerde jarenlang aanvragen van het FilmFonds en het Mediafonds, doceerde Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht en York University, Toronto. Hij adviseert heden bij het NPO-fonds en geeft les aan de ScriptAcademy.

Workshops
Tijdens Tegenstroom Filmfestival worden er diverse workshops gegeven. Zo zijn er workshops documentaire maken, over waar je als documentairemaker op moet letten. Ken Sody geeft een workshop licht. In deze workshop vertelt hij alles over het essentiële belang van licht in een film. Jean Paul van Bendegem analyseert en neemt je mee in zijn favoriete korte films die Tegenstroom de afgelopen jaren heeft geprogrammeerd.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x