Sony Corporation is verheugd om een reeks inclusieve ontwerpkenmerken en initiatieven te presenteren op haar speciale toegankelijkheidswebpagina ter gelegenheid van Global Accessibility Awareness Day, een dag om na te denken over toegankelijkheid over de hele wereld.
Op basis van onze doelstelling om “de wereld te vullen met emotie, door de kracht van creativiteit en technologie,” streeft Sony ernaar om een inclusieve toekomst te bouwen waarin iedereen het moment kan delen. Dit doen we door toegankelijkheid te bevorderen met het thema “innovatie leveren voor een toegankelijke toekomst.”
Meer details: https://www.sony.net/corporate/sustainability/accessibility/event/GAAD2024/
Recente initiatieven voor producten en diensten ontwikkeld met inclusief ontwerp
BRAVIA TV met Google TV
De toegankelijkheid van televisie wordt verbeterd door de BRAVIA-serie met Google TV. Deze televisies bieden functies zoals “Tekstvergroting” en “TalkBack”, waarmee slechtzienden de tv-programmagids kunnen raadplegen en instellingen kunnen wijzigen zonder naar het scherm te kijken. Daarnaast biedt de “Shortcut” knop op de BRAVIA afstandsbediening een eenvoudigere en snellere manier om toegankelijkheidsfuncties te activeren. Spraakbesturing met Google Assistant zorgt voor een verbeterde televisie-ervaring: door “OK Google” te zeggen en een taak te benoemen, kunnen gebruikers eenvoudig video’s zoeken op YouTube of de televisie bedienen, zoals het wijzigen van het volume.
SRS-LSR200 Draadloze TV-luidspreker
De SRS-LSR200 is een ideale TV-compagnon, praktisch voor het bedienen van de TV en het instellen van een aangepast volumeniveau zonder andere kijkers te storen. Met de luidspreker in de buurt kunnen gebruikers naar alle inhoud luisteren zonder het volume harder te hoeven zetten. Het compacte ontwerp integreert een afstandsbediening en luidspreker, waardoor het eenvoudig is om de televisie te bedienen met de essentiële knoppen zonder grote bewegingen te hoeven maken.
SRS-NB10 en SRS-NS7 Hoofdtelefoons
Op het gebied van geluid zijn de SRS-NB10 en SRS-NS7 hoofdtelefoons perfect voor mensen met gehoorproblemen. Deze hoofdtelefoons worden om de nek gedragen en bieden heldere, gemakkelijk te beluisteren audio van elk slim apparaat zoals een smartphone, tablet of televisie, zonder anderen te storen. Ze maken het mogelijk om gesprekken te ontvangen via de nekband en omgevingsgeluiden te verwerken, zodat gebruikers altijd verbonden blijven met hun omgeving.
LinkBuds S-serie in-ears
De in-ears uit de LinkBuds S-serie zijn ideaal voor mensen met beperkt gezichtsvermogen. Ze houden de gebruiker altijd verbonden met omgevingsgeluiden en bieden meerdere functies zonder naar het scherm van de smartphone te hoeven kijken. Functies zoals Spotify-afspeellijsten bedienen door simpelweg je gezicht aan te raken, spraakassistenten activeren door “Hotword/Wakeword” te zeggen, oproepen plaatsen en beantwoorden via de stemgestuurde Google Assistant of Alexa, en automatisch het volume aanpassen op basis van omgevingsgeluid, verbeteren de gebruikservaring.
Xperia-smartphones
Xperia-smartphones bieden uitgebreide toegankelijkheidsfuncties zoals Photography Pro, waarmee iedereen betere foto’s kan maken. Met de nieuwste Photography Pro kunnen gebruikers een geluid af laten spelen wanneer de Xperia-camera naar de ene of de andere kant kantelt, zodat slechtzienden toch een rechte foto kunnen maken. De gebruikersinterface is vereenvoudigd voor betere toegankelijkheid. Gebruikers kunnen tekst en afbeeldingen groter of kleiner maken.
LinkBuds Draadloze Oordopjes integratie met Eye Navi, een wandelondersteuningsapplicatie
De LinkBuds zijn ontworpen met een uniek open-ringontwerp dat gebruikers in staat stelt om zich op de buitenwereld te richten zonder de luisterervaring te compromitteren. Dankzij dit ontwerp kunnen gebruikers omgevingsgeluiden blijven horen terwijl ze naar muziek luisteren of deelnemen aan online vergaderingen. Voor mensen met visuele beperkingen bieden de LinkBuds nu een nieuwe stemgeleidingsfunctie in Japan, waardoor gebruikers intuïtieve stemnavigatie kunnen horen samen met de natuurlijke geluiden van hun omgeving.
Meer details: https://www.sony.net/corporate/sustainability/ActTogether/special/2024-05-15/
Gidsen voor QR-codes op audioproductverpakkingen
Om gebruikers met visuele beperkingen te helpen bij het instellen van BRAVIA Theatre-home audioproducten, is er een verhoogd vierkant frame op de verpakking aangebracht dat een QR-code aangeeft voor de BRAVIA Connect-app, die schermlezerondersteuning biedt.
Meer details: https://www.sony.com/electronics/support/articles/00339015
Zelf-passende Over-the-Counter (OTC) hoortoestellen (alleen in de VS-markt)
Sinds 2022 heeft Sony in samenwerking met WS Audiology OTC-hoortoestellen op de markt gebracht in de VS, beschikbaar zonder recept. Deze hoortoestellen zijn ontwikkeld op basis van diepgaande interviews en gebruikersfeedback van mensen met gehoorbeperkingen om hun uitdagingen te begrijpen.
Succes van de IDEA Lab Showcase in Brussel (Sony Music office) en Hoofddorp (Sony Electronics)
Onlangs vonden succesvolle IDEA Lab showcases plaats in Brussel en Hoofddorp, waar mediarelaties kennis konden maken met het IDEA Lab en de verschillende oplossingen die we hebben ontwikkeld. Deze evenementen boden een unieke kans om onze toewijding aan toegankelijkheid en inclusiviteit te tonen, en we ontvingen positieve feedback van zowel Nederlandse als Belgische media, evenals van onze Sony-collega’s.
De showcase benadrukte verschillende innovatieve producten, zoals adaptieve gamecontrollers, geavanceerde gehooroplossingen en visuele hulpmiddelen, die zijn ontworpen om de levenskwaliteit te verbeteren en inclusie voor iedereen mogelijk te maken.
Initiatieven in Europa
In 2023 nam Sony voor het vijfde jaar op rij deel aan en sponsorde TechShare Pro, Europa’s grootste bijeenkomst over toegankelijkheid en digitale inclusie. Onze vertegenwoordigers namen deel aan verschillende sessies om onze initiatieven, kennis en technologische trends op het gebied van toegankelijkheid en inclusief ontwerp te delen.
Daarnaast voeren we bewustwording over handicaps, toegankelijkheid en inclusief ontwerp door heel Europa uit via ons IDEA (Inclusive Design Education and Accessibility) Lab. Dit initiatief heeft als doel de uitdagingen te begrijpen waarmee mensen met een beperking worden geconfronteerd met technologie en manieren te onderwijzen om ervoor te zorgen dat iedereen onze producten, diensten en ervaringen kan gebruiken en ervan kan genieten.
Japan
Sony organiseert trainingen in inclusief ontwerp en praktische workshops om de bewustwording van toegankelijkheid te vergroten. We hebben trainingsprogramma’s ontwikkeld die zijn ontworpen om samen te werken met Sony/Taiyo-medewerkers met een beperking, zodat deelnemers nieuwe inzichten kunnen opdoen en diverse perspectieven kunnen integreren in de planning van producten en diensten. Daarnaast houden we regelmatig lezingen en trainingen door externe experts.
Sony en QD Laser, Inc. hebben ongeveer 200 exemplaren van de Retinal Projection Camera Kit “DSC-HX99 RNV kit” gedoneerd aan Japanse scholen voor blinden, evenals aan faciliteiten en organisaties voor visueel beperkten. De DSC-HX99RNV kit is een retinal projectiekamera die mensen met visuele beperkingen helpt om de wereld om hen heen vast te leggen. Sony en QD Laser bieden een nieuwe ervaring met focus-free retinal projectie, waardoor mensen met een verminderd gezichtsvermogen de wereld op een nieuwe, scherpere manier kunnen bekijken en fotograferen.
Sony werkt samen met Charlotte Denamur, die zelf slechtziend is. Charlotte heeft de DSC-HX99 RNV kit gebruikt en was zeer positief over haar ervaringen. Ze heeft content gemaakt waarin ze haar gebruik van de camera deelt en hoe deze haar heeft geholpen om de wereld om haar heen vast te leggen. Deze samenwerking benadrukt de impact van de technologie op het leven van mensen met een visuele beperking.
Daarnaast werd een tentoonstelling van foto’s gemaakt met de DSC-HX99 RNV Kit door mensen met een visuele beperking gehouden in de Sony Imaging Gallery Ginza in Japan als een van de locaties om hun creatieve werk te presenteren.
Noord-Amerika
Sony blijft deelnemen aan de CSUN Assistive Technology Conference (CSUN), een van ’s werelds grootste internationale conferenties over toegankelijkheid, die plaatsvindt in Anaheim, Californië. Tijdens deze conferentie presenteert Sony zijn nieuwste toegankelijkheidstechnologieën en -initiatieven aan een breed publiek van experts en belanghebbenden.
Daarnaast werkte Sony samen met de Easterseals Disability Film Challenge, een evenement dat makers met een beperking samenbrengt. Sony doneerde FX30 Cinema Line-camera’s aan zes winnaars tijdens de prijsuitreiking, die op 9 mei 2024 werd gehouden in de Sony Pictures-studio’s in Culver City, Californië. Door makers de kans te geven hun creativiteit te tonen, ongeacht of ze een beperking hebben, streeft Sony ernaar een wereld te creëren waarin iedereen Kando (emotie) kan delen.
Deze initiatieven benadrukken Sony’s toewijding om inclusiviteit en toegankelijkheid te bevorderen, en om iedereen, ongeacht hun capaciteiten, de kans te geven om hun creativiteit te uiten en deel te nemen aan de samenleving.