Home Gaming Review Tropico 6 – Corrupt goed

Review Tropico 6 – Corrupt goed

by Jos Vis

Tropico is een stadsbouw-simulatie met een twist. De twist zit hem in het feit dat je geen burgemeester bent, maar een heuse dictator. Heb je altijd al de Saddam Hussein, Kim Jong-il of Robert Mugabe willen uithangen? Dan kun je je kans pakken in Tropico 6, de beste game van de Tropico-serie.

Dit deel is ontwikkeld door een andere studio dan de vorige delen. Ontwikkelaar Limbic Entertainment, bekend van Might & Magic Heroes VII, mocht deze keer proberen een frisse wind in de serie te laten waaien. Dat is ze grotendeels ook gelukt. Het valt ook niet mee, aangezien Tropico zich altijd afspeelt op een eiland. De onvermijdelijke zee rondom het eiland zorgt er vaak voor dat de vrijheid beperkt is. Ook op het eiland zelf liep je vaak tegen beperkende dingen aan als bergen en vulkanen. Daar hebben ze bij Limbic Entertainment wat op bedacht; meerdere eilanden. Een simpele, maar meesterlijke zet.

Fans van de serie zullen zich gelijk thuis voelen, terwijl er genoeg nieuws te beleven valt. In vorige delen van Tropico zag je inwoners lopen, maar die hadden niet echt een impact op de game. In Tropico 6 worden alle inwoners netjes en accuraat gesimuleerd. Wat het verschil is? Heel simpel; gebouwen kunnen alleen (verder) gebouwd worden als er daadwerkelijk mensen aanwezig zijn bij het gebouw. Je zult dus moeten zorgen dat de inwoners en werkers op de plekken kunnen komen waar ze heen moeten. Hierdoor is het bouwen van een goede infrastructuur nog belangrijker dan voorheen. Maak je een zooitje van je wegen en bruggen? Dan zou het bijvoorbeeld langer kunnen duren voordat je gebouwen klaar zijn of komen de juiste resources steeds te laat aan. Inkomen genereren kost nu eenmaal tijd en je loopt inkomsten mis als het langer duurt.

Aangezien autorijden in Tropico 6 een luxe is moet je een goede busdienst aanleggen. Ook dit dient zo efficiënt mogelijk te gaan. Het is belangrijk dat inwoners zo snel mogelijk op de andere eilanden terecht kunnen komen. Je wilt immers dat ze veel werk (voor zo weinig mogelijk loon) voor je uitvoeren. Naast een busroute aanleggen zou je er ook voor kunnen kiezen gratis auto’s uit te delen, maar dat kost je veel geld. En je bent een dictator, geen Sinterklaas. Staat een berg in de weg? Dan maak je gewoon in tunnel.

Het is in het begin even zoeken naar de juiste formule. Er is een tutorial, maar die duurt erg lang en je krijgt daarbij veel informatie. Een uur lang nieuwe informatie is vooral voor de nieuwe speler wat veel, maar zonder tutorial zomaar beginnen is niet aan te raden. Als je alles onder de knie hebt begint het spel pas echt leuk te worden. Het spel voelde vaak als puzzelen aan, omdat je zult moeten kiezen op welk eiland je wat doet. Zo kan het ene eiland veel goudbronnen hebben, maar slecht bewoonbaar. De ene virtuele dictator zal een eiland gebruiken voor een grote stad, de ander zal kleine dorpjes maken rondom de bronnen. Geen van die keuzes is echt fout, maar je hele infrastructuur moet erop aangepast zijn.

Er staan 15 missies voor je klaar in Tropico 6 en die houden je wel even zoet. Toch is het de Sandbox-mode die mij telkens terug laat keren naar de game. Dit keer zijn er 15 verschillende maps voor deze mode en voor de ervaren Tropico-speler zijn ze allemaal een feest om te spelen. De variaties in eilanden maakt elke map tot een grote uitdaging en voelt als de juiste stap voorwaarts voor de serie. Je voelt je vrijer dan voorheen. Persoonlijk kan ik ervan genieten als je veel moet nadenken over de goederen die je nodig hebt. Zo zul je altijd wel iets niet hebben op je eiland en dus moet je een handelsovereenkomst aangaan om de goederen alsnog te kunnen krijgen. Of verkopen. Dit keer zijn er ook Raids toegevoegd en kun je bijvoorbeeld piraten erop uit sturen om de goederen voor je te stelen.

Je zult de inwoners en werkers allemaal tevreden moeten houden en dat is niet makkelijk. Het spel geeft aan hoeveel procent van de mensen op jou zou stemmen als er op dat moment verkiezingen waren. Het metertje daalt nogal snel, wat vaak resulteert in paniekbeslissingen. Gelukkig kun je nu ook bekende gebouwen plaatsen om je bewoners blij te maken. Die gebouwen komen met bonussen. Steel je het Vrijheidsbeeld en zet je die op je eilanden neer, dan zal 100% van de bevolking op je stemmen. Uiteraard kun je ook inwoners wat geld geven, bedreigen of vermoorden om je zin alsnog te krijgen. Dit klinkt als een goede optie, maar dit zou zomaar tegen je kunnen gaan werken.

Met de graphics van Tropico 6 zit het ook wel goed. Nergens zal het je van je stoel laten vallen, maar de game is kleurrijk en geeft een fijn vakantiegevoel. Voor mij is het geluid de ster van de game. Elke keer als ik Tropico 6 opstart kom ik in een heerlijk Zen-moment. De vogels, de wind en vooral de geluiden van de zee bespaarde mij een aantal Yoga-lessen en bezoekjes aan de psychiater.

Voor nieuwe virtuele dictators zal het even doorzetten zijn eer je in het spel zit en alle fijne kneepjes kent. Voor de ervaren Tropico-speler voelt het vertrouwd en net allemaal verfrissend genoeg om je weer een aantal weken op te sluiten met de game. Al met al is dit de beste Tropico uit de serie.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x