Home Gadgets PENTAX K-1 Eerste 35 mm full-frame digitale SLR-camera

PENTAX K-1 Eerste 35 mm full-frame digitale SLR-camera

by Mark van Truijen

RICOH IMAGING COMPANY, LTD. lanceert de PENTAX K-1 digitale SLR-camera. Dit nieuwe model is het vlaggenschip binnen de populaire PENTAX K-serie van digitale SLR-camera’s. De K-1 beschikt over een grote CMOS-beeldsensor die qua grootte te vergelijken is met het volledige beeldbereik van 35 mm-film. Hierdoor levert de camera zeer hoge resoluties, die nodig zijn voor het creëren van artistieke beelden door hobby- en professionele fotografen.

De K-1 is uitgerust met een grote, krachtige CMOS-beeldsensor (35,9 mm x 24,0 mm) en biedt circa 36,4 effectieve megapixels en originele PENTAX-beeldtechnologieën. De camera zorgt zo voor beelden met een zeer hoge resolutie, veel gradaties en een zeer gevoelige weergave. Dankzij zijn grote beeldsensor levert de camera dezelfde diepte als een 35 mm-camera. Gebruikers kunnen hierdoor nog effectiever een onscherp bokeh-effect creëren. De K-1 is voorzien van verschillende nieuwe technologieën die door PENTAX zijn ontwikkeld. Een nieuwe-generatiemechanisme voor het reduceren van bewegingen dringt het bewegen van de camera terug langs vijf assen, met een compensatiebereik van vijf sluiterstappen. Dit mechanisme verschuift tevens de beeldsensor-unit met een enkele pixel om te zorgen voor zeer hoge resoluties van afbeeldingen. Een extra accuraat mechanisme voor belichtingsregeling wordt ondersteund door state-of-the-art artificial intelligence-technologie. Met een compacte body biedt de K-1 verder tal van originele PENTAX-features en -functies. Een voorbeeld is de flexibele, beweegbare lcd-monitor, die in iedere gewenste hoek is te draaien zonder dat de optische as van de lens wijzigt. Verder beschikt de gebruiker over een Operation Assist Light-functie die gebruik van de camera in het donker vergemakkelijkt. Ook is de camera voorzien van een optische zoeker met bijna honderd procent gezichtsveld. Naast verschillende verwisselbare lenzen – variërend van oude, gedateerde lenzen tot de nieuwe D FA-series-modellen – werkt de K-1 ook met de meer compacte DA-series-lenzen met een kleinere beeldcirkel. Dat is mogelijk dankzij de Crop-functie.

Belangrijkste kenmerken

1. Hoge-resolutiebeelden met veel gradatie dankzij circa 36,4 effectieve megapixels

De K-1 is voorzien van een nieuw ontwikkelde 35 mm full-frame CMOS-beeldsensor. Deze is voor het eerst te vinden in de PENTAX K-serie van digitale SLR-camera’s. De camera beschikt over een AA-filtervrij ontwerp (anti-aliasing), dat prioriteit geeft aan beeldresolutie. Dankzij een high-speed beeldverwerkingssysteem en de nieuw ontwikkelde PRIME IV-beeld-engine – die voorzien in 14-bit RAW-formaat beeldvastlegging – biedt de camera bijna 36,4 effectieve megapixels. Dat zorgt voor beelden met een zeer hoge resolutie en veel gradatie. Dit maakt het ook mogelijk om tot ISO 204800 te fotograferen en fantastische beelden te maken binnen de hele gevoeligheidsreeks, waarbij ruis op alle gevoeligheidsniveaus wordt vermeden.

2. Nieuwe-generatie SR II vijf assen-systeem

(1) Ingebouwd SR-mechanisme om bewegen van camera maximaal te reduceren bij gebruik van alle compatibele lenzen

De K-1 is uitgerust met het door PENTAX ontwikkelde SR II-systeem. Dat staat voor Shake Reduction II en is een vijf assen-mechanisme dat volledige controle biedt over de grote full-frame beeldsensor met alle compatible PENTAX-lenzen.* Het systeem is ontwikkeld om beweging te compenseren – ongeacht de oorzaak of hoek. Het systeem biedt een compensatiebereik van maar liefst vijf sluiterstappen – het hoogste aantal binnen de digitale SLR-modellen van PENTAX – om zo de grenzen van fotograferen met de hand verder te vergroten. Zelfs bij het maken van een bewegingsfoto detecteert het systeem automatisch de richting van de camera en zorgt SR II ervoor dat het beste resultaat te behalen is zonder van instelling te veranderen.

(2) Pixel Shift Resolution System met een nieuwe beeldcorrectiefunctie

De K-1 is voorzien van een Pixel Shift Resolution System.** Dit biedt de nieuwste super-resolutietechnologie, waarbij vier beelden van dezelfde opname worden vastgelegd en per beeld een pixel worden verschoven. Het systeem voegt daarna alle pixels samen tot één beeld. In vergelijking met het conventionele Bayer-systeem, waarin iedere pixel slechts één kleurdata-unit heeft, bevat dit unieke systeem alle kleurdata in iedere pixel. Dat zorgt voor beelden met een zeer hoge resolutie, natuurlijke kleuren en scherpere details dan bij conventionele full-frame beeldsensors. Het systeem levert zelfs een nieuwe bewegingscorrectiefunctie,*** die een bewegend object automatisch detecteert tijdens een opname. De functie minimaliseert negatieve effecten tijdens het samenvoegingsproces zodat een breder palet van scenes en onderwerpen te fotograferen is.

(3) Innovatieve AA-filtersimulator om moiré te minimaliseren

Door het tijdens de belichting toepassen van microscopisch kleine vibraties op de beeldsensorunit op sub-pixelniveau, biedt de AA-filter-simulator**** (anti-aliasing) van de K-1 hetzelfde niveau van moiré-reductie als een optisch AA-filter. In tegenstelling tot een optisch filter dat altijd een identiek resultaat creëert, biedt deze innovatieve simulator de gebruiker de mogelijkheid om het AA-filtereffect aan of uit te zetten. Ook is het effectniveau aanpasbaar. Dat betekent dat het ideale effect in te stellen is voor bepaalde scenes of onderwerpen, afhankelijk van de omstandigheden.

(4) Ondersteunende opnamefuncties

Aangezien de SR-unit van de K-1 beschikt over een flexibel ontwerp dat de beeldsensorunit in alle richtingen laat plaatsen, biedt de camera een aantal handige opnamefuncties. Voorbeelden zijn autolevel-compensatie, fijn afstemmen van de beeldcompositie en ASTROTRACER, dat geavanceerde fotografie van hemellichamen vereenvoudigt door een ingebouwde GPS-module.

* Compatibele lenzen voor dit mechanisme zijn: K-, KA-, KAF-, KAF2– and KAF3-lenzen; schroefdraadlenzen met een adapter); 645- en 67-systeemlenzen (met een adapter). Sommige functies kunnen ontbreken bij bepaalde lenzen.

** Bij gebruik van dit systeem is het advies om een stabiel statief te gebruiken. Wanneer een onderwerp in beeld is, kan het voorkomen dat het beeld geheel of gedeeltelijk onscherp wordt weergegeven.

*** Het kan voorkomen dat het systeem de beweging niet volledig corrigeert als het object in een bepaalde richting of een bepaald patroon beweegt. Deze functie garandeert niet dat de beweging voldoende wordt gecorrigeerd bij alle onderwerpen.

**** Deze functie is het meest effectief bij een sluitertijd van 1/1000 per seconde of langzamer. Deze functie is niet te combineren met bepaalde opnamefuncties, zoals het Pixel Shift Resolution System.

3. Flexibele, kantelbare lcd-monitor die fotograferen onder verschillende hoeken mogelijk maakt

Op het achterpaneel biedt de K-1 een nieuw ontworpen, flexibele en kantelbare lcd-monitor. Deze is in iedere gewenste hoek te kantelen, zonder af te wijken van de optische lens-as. De gebruiker kan de monitor niet alleen 35 graden horizontaal en ongeveer 44 graden verticaal kantelen, maar deze ook loshalen van de basis en het beeld van boven bekijken voor opnamen vanaf de middel. De grote 3,2-inch lcd-monitor heeft ongeveer 1.037.000 dots en een beeldverhouding van 3:2. Beschermend glas zorgt voor duurzaamheid van het frontpaneel. Naast het breedbeeldontwerp biedt de monitor een unieke luchtdichte constructie waarbij de ruimte tussen de lcd-lagen is geëlimineerd. Dat reduceert de reflectie en verspreiding van licht en verbetert daardoor de zichtbaarheid tijdens fotograferen in de open lucht. Een nieuwe Outdoor View Setting-modus biedt de gebruiker de mogelijkheid om direct het gewenste helderheidsniveau van de monitor in te stellen door één druk op de knop.

4. Nieuw ontwikkelde SAFOX 12 met 33 sensorpunten en full-frame-geproportioneerd AF-frame

De K-1 is uitgerust met een nieuw ontwikkelde SAFOX 12 AF-sensormodule met een verbreed AF-frame. Dit dekt het full-frame beeldveld af met 33 AF-sensors (25 cross-type sensors die in het midden zijn gepositioneerd). De middelste sensors en de twee net daarboven en daaronder zijn ontwikkeld om de lichtstroom van een F2.8-lens te detecteren. Dat maakt scherpstellen bij een lens met een groot diafragma eenvoudiger. In combinatie met het geavanceerde PENTAX Real-Time Scene Analysis System zorgt het AF-systeem ervoor dat de AF-prestaties veel beter zijn bij het fotograferen van snel bewegende onderwerpen.

5. Upgrade van PENTAX Real-Time Scene Analysis System, met toepassing van artificial intelligence-technologie

Door het combineren van een RGB-meteringsensor van ongeveer 86.000 pixels en de nieuwe PRIME IV-beeldengine, levert het Real-Time Scene Analysis System real-time analyses van de helderheidsdistributie over het beeld, en de kleuren en bewegingen van het onderwerp. Op basis van die data meet het systeem dan de lichtcondities van het onderwerp en optimaliseert het de belichting. Daarnaast maakt de toevoeging van nieuwe artificial intelligence-technologie aan het algoritme het mogelijk om iedere scene nog accurater te beoordelen en de belichtingsinstellingen voor bepaalde scenes te optimaliseren.

* Effectief wanneer de AUTO exposure mode is afgesteld op Scene Analyze Auto en de Custom Image mode op Auto Select.

6. Gemakkelijk instelbare optische zoeker met bijna honderd procent gezichtsveld

De optische zoeker van de K-1 is speciaal ontwikkeld voor het 35 mm full-frame ontwerp en biedt bijna honderd procent gezichtsveld. De vergroting is circa 0,7 keer. De zoeker is voorzien van een Natural Bright Matt III-focusingscreen, dat bekend staat om zijn gebruiksgemak bij het handmatig scherpstellen en het levensecht weergeven van onscherpe gebieden in het zoekerbeeld. De transparante zoeker maakt het verder mogelijk om verschillende data op het zoekerbeeld weer te geven.

7. High-speed continue opnames met een maximale snelheid van circa 4,4 beelden per seconde

De K-1 beschikt over een grote sluiter-unit die opnieuw is ontworpen om ruimte te bieden aan de full-frame beeldsensor van de camera. De unit omvat tevens enkele nieuwe mechanismen die voorzien in een hoge-snelheid- en accurate werking van de spiegel-unit, waaronder een dempingsmechanisme voor het opvangen van schokken. Een hogesnelheid-transmissiesysteem in de PRIME IV-beeldengine stelt de gebruiker in staat om continu maar liefst zeventien beelden in één sequentie vast te leggen in het RAW-formaat (of een maximum van zeventig beelden in het JPEG Best-formaat), met een maximale snelheid van circa 4,4 beelden per seconde.

8. Ondersteunende opnamefuncties die het nemen van foto’s efficiënter en gemakkelijk maken

・Operation Assist Light-functie. Deze levert ledverlichting op vier verschillende plekken op de camera (boven de lens, achter de lcd-monitor, bij de geheugenkaarthouder en bij de kabelingang). Dit vergemakkelijkt het fotograferen ‘s nachts of bij weinig licht.

・Key lock-functie. Hiermee is te voorkomen dat de vierwegcontroller of andere controleknoppen per ongeluk worden gebruikt.

・Smart-functie. Deze stelt de gebruiker in staat om snel functies en instellingen te kiezen op het bovenste paneel van de camera. Het is niet nodig om het menu op de lcd-monitor te gebruiken.

・Aanpasbaar controlepaneel. De gebruiker kan zelf het on-screen menu wijzigen.

9. Compacte, solide body met stof- en waterdichte constructie

De boven-, voor- en achterkant van het toppaneel van de K-1 zijn gemaakt van een solide lichtgewicht magnesiumlegering. Hoewel de camera is uitgerust met een betrouwbare en duurzame sluiter-unit die bestand is tegen 300.000 keer afdrukken (gemeten onder praktijkomstandigheden) voor professioneel gebruik, is de body zo klein mogelijk gehouden. Dat was mogelijk door een nieuw ontworpen hangende spiegelconstructie. Door gebruik te maken van 87 afdichtende onderdelen in de body is de K-1 stofdicht, weer- en koudebestendig en is prima te werken bij temperaturen tot min tien graden Celsius. Al deze features maken K-1 een betrouwbare en breed inzetbare camera, ook onder veeleisende omstandigheden.

10. Draadloze LAN-connectie voor ondersteuning smartphone-gebruik

De K-1 biedt verschillende draadloze LAN-functies voor gebruik met een smartphone of tablet. Door het installeren van de Image Sync-applicatie op een mobiel device kan de gebruiker beelden op afstand controleren, ze vastleggen en camera-instellingen als diafragma, sluitersnelheid en ISO-gevoeligheid aanpassen. Het is ook mogelijk om vastgelegde beelden op de mobiele device op te slaan en deze te delen via sociale netwerken.

11. Full HD-filmopnamen met diverse creatieve tools

De K-1 legt Full HD-filmclips (1920 x 1080 pixels; 60i/30p frame rate) vast in het H.264-formaat. De camera biedt verder een stereo mic-uitgang voor een externe microfoonaansluiting en een hoofdtelefoonuitgang. De gebruiker kan het audio-opnameniveau handmatig instellen en windgeruis reduceren met een speciale instelling. Naast tal van visuele effecten voor filmopnamen* biedt de K-1 ook de interval movie-modus. Deze legt een serie filmpjes in 4K-resolutie vast (3840 x 2160 pixels) met een vaste interval.

* Wanneer speciale beeldverwerking is vereist, kan de frame rate variëren, afhankelijk van de gekozen special effect-instelling

12. Ingebouwde gps-module

Dankzij de ingebouwde gps-module biedt de K-1 verschillende geavanceerde gps-functies, waaronder het vastleggen van de locatie, lengte- en breedtegraaf en de UTC (Universal Time Coordinated) en richting ten tijde van de opname. De gebruiker kan beelden met gps-data gemakkelijk ontsluiten op een computer, ze doorzoeken, checken op locatie en data op het scherm weergeven.

De K-1 biedt tevens een set van unieke tools waaronder Electronic Compass, dat de richting van de camera weergeeft op de lcd-monitor, gps-log die de bewegingen van de fotograaf vastlegt en ASTROTRACER voor het vereenvoudigen van het fotograferen van hemellichamen door gps-data te combineren met het SR-mechanisme van de camera.

13. Andere kenmerken

・Hoogwaardig DRII-mechanisme (Dust Removal II) voor het effectief weghalen van stof op de beeldsensor door gebruik van ultrasone trillingen.

・Crop-instelling met een keuze uit AUTO, FF (Full Frame) en APS-C voor gebruik met verschillende typen lenzen.

・Helderheidscontrole en Skin Tone-correctiefuncties. Dit zijn de nieuwste beeldverwerkingstechnologieën die zijn ontwikkeld bij RICOH Central Laboratory.

・HDR-opname-instelling (High Dynamic Range) met opslag van beelden in RAW-formaat bij handmatig fotograferen.

・Door PENTAX zelf ontwikkeld besturingssysteem dat snel reageert op de creatieve ambities van de fotograaf.

・Twee SD-kaartslots voor flexibel gebruik van geheugenkaarten (compatibel met SDXC UHS-1-snelheidsklasse bij SDR104 bus-snelheid).

・Compensatie voor verschillende parameters: lensvervorming, laterale chromatische afwijking, diffractie, en helderheidsniveau aan de randen van het beeld. Compensatie voor randeffecten is ook beschikbaar in het verwerken van beelden in RAW-formaat.

・Compatibiliteit met PENTAX Image Transmitter 2-tethering-software (software-update is vereist vanaf de officiële RICOH IMAGING-website).

・Digital Camera Utility 5-software (nieuwste versie) is inbegrepen.

Optionele accessoires

D-BG6 batterijhandgreep

Deze batterijhandgreep is voor exclusief gebruik met de PENTAX K-1-camerabody. De handgreep is ontwikkeld om verticaal fotograferen te vereenvoudigen. Hij biedt een ontspanknop, verschillende controleknoppen (AE-lock, AF, ISO, belichtingscompensatie, groen), een previewhefboom, en twee elektronische schermen – net als op de camerabody. Verder is de constructie even stof- en weerbestendig als de body. De handgreep werkt met de speciale oplaadbare lithium-ion-batterijen, maar ook met zes AA-batterijen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x