Home Gaming Ouders moeten vaker met hun kinderen gamen

Ouders moeten vaker met hun kinderen gamen

by Pim, Sel

Ouders zouden vaker met hun kinderen moeten gamen. Dat vinden niet alleen game-experts, maar ook kinderen zelf. Want hoewel gamen niet meer weg te denken is uit het leven van kinderen, weten ouders er maar weinig van. Uit onderzoek van VodafoneZiggo in samenwerking met de Erasmus Universiteit blijkt dat kinderen het belangrijk vinden om samen met hun ouders te spelen, omdat ze verwachten dat ouders hierdoor de wereld van gamen beter begrijpen.

Bijna de helft van de ouders gamet niet of nauwelijks (minder dan een keer per maand) samen met hun kind. Ook verdiepen ze zich niet in de games die hun kroost speelt. Zo zegt 65 procent van de kinderen tussen de 8 en 15 jaar dat hun ouders soms tot zelden informatie zoekt over die games die zij spelen.

Jeroen Jansz, game-onderzoeker en hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit: “Opvallend is dat bijna de helft van de kinderen (47%*) wel het gevoel heeft dat de ouders interesse hebben in hun gamegedrag. In 2003 voerden we een soortgelijk onderzoek uit en toen was dit cijfer significant lager. Ongeveer een op de drie kinderen gaf toen aan dat hun ouders zich in de geschiktheid en inhoud van games verdiepten. Ouders van nu snappen gamen beter, maar zelf mee-gamen is de volgende stap.”

Samenwerken versus isolatie

Ouders zien zowel positieve als negatieve effecten van gamen op de gezondheid en het welzijn van hun kinderen. Zo zijn ze bang dat kinderen te weinig met andere kinderen spelen of fysieke klachten krijgen. Maar het leren van andere talen en het vergroten van woordenschat worden het vaakst genoemd als positieve effecten. Toch zegt zo’n 60 procent van de ondervraagde kinderen dat hun ouders zelden tot nooit vertellen dat er positieve aspecten zijn aan gamen.

Wederzijds begrip creëren

De digitale wereld verandert snel en VodafoneZiggo wil dat iedereen, jong en oud, hieraan kan deelnemen. Gaming maakt deel uit van deze digitale wereld en is populairder dan ooit. Daarom is het belangrijk dat hierover binnen gezinnen wordt gepraat. Ook gaming expert Koen Schobbers, die (met 13 jaar ervaring) veel educatie verleent aan onder andere ouders en kinderen vindt dat ouders zich meer zouden moeten inleven in de belevingswereld van hun kinderen door samen te gamen. Daarom geeft hij samen met VodafoneZiggo adviezen en antwoorden op de meest voorkomende vragen van ouders rondom het thema gamen. Ook leert hij kinderen ‘bewust gamen’ in de nieuwe les van het online lesprogramma Online Masters. Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan het creëren van wederzijds begrip binnen het gezin. Online Masters is een gratis online lesprogramma waarin kinderen leren om zich veilig en bewust in de digitale wereld te begeven.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: