Home Gadgets Onderzoek Intel Security wijst op nieuwe uitdagingen voor gezinnen met een steeds actiever online leven

Onderzoek Intel Security wijst op nieuwe uitdagingen voor gezinnen met een steeds actiever online leven

by Mark van Truijen

Intel Security presenteert de resultaten van een wereldwijd onderzoek: ‘New family dynamics in a connected world’. Dit onderzoek biedt inzicht in de veranderende gewoontes binnen gezinnen, nu we thuis steeds meer internetapparaten hebben en ‘online’ een steeds grotere rol speelt in ons leven. Het onderzoek laat zien dat ouders behoefte hebben aan makkelijke manieren om internetverbindingen te beheren, ongepaste sites te blokkeren en tijdslimieten in te stellen.

Het ‘smart home’, met zijn vele, op internet aangesloten apparaten, wint aan populariteit. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt zelfs dat het Internet of Things’ in 2020 uit meer dan 10,5 miljard ‘dingen’ zal bestaan. Daarmee nemen ook de potentiële risico’s toe voor deze apparaten en de persoonlijke gegevens die zich daarop bevinden. En hoewel dergelijke apparaten de consument veel nieuwe mogelijkheden bieden, brengen ze ook nadelen met zich mee die ten koste kunnen gaan van relaties.

“We zijn heel erg enthousiast over de gemakken van de hedendaagse technologie, maar tegelijkertijd zien we dat zwakke schakels in al die apparaten in een smart home een risico kunnen vormen voor de consument”, zegt Nick Viney, Vice President Consumer, Mobile en Small Business bij Intel Security. “We moeten ouders hulpmiddelen bieden waarmee ze actief kunnen bepalen hoe hun gezin die apparaten gebruikt. Wanneer de juiste veiligheids- en privacymaatregelen worden genomen, zullen consumenten zich beter beschermd voelen en kunnen ze volop gebruikmaken van alle voordelen die het wonen in een smart home biedt.”

Huidige bewakingsmethoden houden geen gelijke tred met de technologie 

·         Ondanks hun zorgen over online-risico’s en over een digitale levensstijl, gebruiken veel ouders verouderde methoden om het internetgebruik van hun kinderen in de gaten te houden. 35 procent van de ouders zegt dat te doen door het apparaat zelf bij zich te houden en alleen aan hun kind te geven als ze er zelf bij zijn, terwijl slechts 23 procent aangeeft software te gebruiken om de online activiteiten te monitoren.

·         80 procent van de ouders maakt zich zorgen dat hun kind in contact komt met cybercriminelen en internetpedofielen.

Digitale gewoontes van vandaag brengen nieuwe zorgen voor ouders met zich mee 

·         Onze gewoontes rond kinderbedtijd zijn ingrijpend veranderd sinds de introductie van de smartphone en de tablet. Zo staat driekwart van de ouders toe dat hun kinderen een internetapparaat mee naar bed nemen.

·         Ouders zijn er niet alleen bezorgd over met wie hun kinderen online praten, ze houden ook in de gaten hoeveel tijd ze voor een scherm doorbrengen. Bijna de helft (48%) van de ouders staat hun kinderen dagelijks een tot twee uur gebruik van een internetapparaat toe; 20 procent beperkt dit tot minder dan een uur per dag.

·         Ouders zijn helaas niet altijd aanwezig om het internetgebruik van hun kind in de gaten te houden. 34 procent van de ouders heeft achteraf vastgesteld dat hun kind een ongepaste website heeft bezocht.

·         32 procent van de respondenten heeft wel eens ruzie gehad met hun kind over het al dan niet mee naar bed nemen van een smartphone of tablet.

·         Daar staat tegenover dat kinderen niet de enigen zijn die op hun telefoon of tablet zitten op momenten dat dat niet zou moeten: ongeveer 36 procent van de ondervraagde ouders erkent wel eens door de kinderen te zijn aangesproken op gebruik van zo’n toestel tijdens familietijd.

Het goede nieuws: ouders en kinderen praten over online veiligheid

·         Ouders begrijpen dat het belangrijk is dat ze met hun kinderen praten over de gevaren van internet: ongeveer 85 procent heeft op zeker moment de risico’s ter sprake gebracht.

Tips om de veiligheid van het gezin te waarborgen

Intel Security heeft voor ouders de volgende tips om beschermd te blijven in de veranderende online wereld:

·         Wacht niet met praten. Als u vroeg begint met gesprekken over online veiligheid, zal dat ook makkelijker worden als de kinderen groter worden. Als u jonge kinderen heeft, begin dan nu al met eenvoudige regels zoals “nooit e-mails openen van mensen die je niet kent”. Online veiligheid moet iets zijn waar je normaal over kunt praten.

·         Geef het goede voorbeeld. Het is gemakkelijk om u te verliezen in uw eigen smartphone of tablet. Kinderen kopiëren uw gewoontes, zowel goede als minder goede. Geef het goede voorbeeld door thuis niet teveel tijd te besteden aan sociale netwerken en uw telefoon weg te doen als u met uw gezin zit te eten of andere dingen met het gezin doet

·         Houd vreemden buiten de deur. De meeste kinderen zijn al van jongs af aan vertrouwd met apparaten, wat ze ongevoelig maakt voor potentieel risicovol online gedrag. Er kan een misplaatst gevoel van veiligheid ontstaan, waardoor kinderen onbewust in contact komen met internetpedofielen of kwaadwillende volwassenen die zich voordoen als tiener. Dit gebeurt niet alleen op sociale media, maar ook op allerlei andere online diensten. Herinner kinderen eraan dat iedereen een profiel kan aanmaken en dat ze niet op vriendschapsverzoeken van vreemden moeten ingaan.

·         Houd de controle over uw thuisnetwerk. Al uw apparaten zijn aangesloten op uw thuisnetwerk. Nieuwe oplossingen, zoals het McAfee Secure Home Platform, helpen u om de apparaten op dit netwerk eenvoudig te beheren en beschermen. Ook maken ze ouderlijk toezicht mogelijk, waarbij ieder gezinslid de juiste toegangsrechten kan krijgen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x