Home Gaming Mr. Prepper Review – Dé game voor ‘wappies’?

Mr. Prepper Review – Dé game voor ‘wappies’?

by Jos Vis

Al meer dan een halve eeuw zijn er mensen in de wereld die graag voorbereid zijn op bijvoorbeeld een nucleaire winter door middel van het bouwen van een bunker en het opslaan van allerlei producten. In de volksmond heten deze mensen ‘preppers’ en op het moment is ‘preppen’ weer helemaal in. Bij ontwikkelaar Ultimate Games bedachten ze daarom een survival-game, die geheel in het teken staat van ‘preppen’ en wij mochten ermee aan de slag gaan.

Sowieso zijn survival-games bijzonder populair op het moment, waarbij je dient te overleven met minimale middelen en een berg crafting-skills. Persoonlijk raakten wij verliefd op het genre tijdens onze vele uren Minecraft, meer dan een decennia terug, maar inmiddels hebben wij tientallen van dat soort spellen gespeeld en waarderen we het enorm als zo’n game het allemaal eventjes op een andere manier doet.

Mr. Prepper laat je overleven in een 2.5d-omgeving en dat is op zich niets nieuws, maar de nadruk ligt op het bouwen van een bunker, terwijl de overheid je in de gaten houdt. De setting is best relevant in de huidige tijd, want er zijn steeds meer mensen die zich, wel of niet terecht, opgejaagd voelen door de overheid. Voor deze groep mensen is deze game bijna essentieel zou je zeggen, want het zou perfect kunnen aansluiten bij hun wereldbeeld, maar verwacht niet dat het thema enigszins gebaseerd is op actuele gebeurtenissen.

De game laat zich besturen als een soort point-and-click adventure, waarbij je geen directe controle hebt over je personage en je plekken aanwijst zodat Mr. Prepper himself er naartoe loopt. In je huis heb je verschillende kamers met kasten en laatjes, waar je dingen uit kunt halen of in kunt bewaren. Door een beetje handig om te gaan met de voorwerpen die je vindt, kun je uiteindelijk steeds meer craften. Hierbij moet je rekening houden met dat je daadwerkelijk honger krijgt en je dus in beweging dient te blijven om nieuwe resources te vinden. Ook kun je moe worden en dien je dus op tijd te gaan slapen, alsof je ouders de game hebben ontwikkeld met de insteek jou eens eindelijk vroeg te laten slapen.

Het grappige aan Mr. Prepper is dat jouw personage het verhaal als het ware vertelt, maar dat wil niet zeggen dat het de waarheid is. De makers laten namelijk een beetje in het midden of de overheid zo ontzettend slecht is of dat jij spreekwoordelijke spoken ziet en dat draagt bij aan de beleving. Je kunt namelijk zelf ervoor kiezen of je vindt dat Mr. Prepper gelijk heeft of dat hij een beetje paranoia is. Dit gegeven is heel subtiel in de game verwerkt en hierdoor kun je het gevoel hebben dat het allemaal belangrijk is of dat je Mr. Prepper eigenlijk maar een stumper vindt.

Je ontmoet ook andere mensen met wie je items kunt ruilen, maar ook een sociale band mee kunt opbouwen. Ook deze personages vinden wat van jou en kunnen ervoor kiezen dat jij een held bent of een ‘wappie’. Goede relaties leveren soms nieuwe omgevingen op, die je vervolgens weer kunt afzoeken naar bruikbare voorwerpen of eten. Het fijne aan deze sociale aspecten is dat het een extra laag geeft aan de game, want de meeste survival-games laten jou helemaal alleen, terwijl Mr. Prepper je het gevoel wilt geven dat je onderdeel bent van een community en onder druk wordt gezet door de spreekwoordelijke ‘schapen’.

Je speelt Mr. Prepper niet voor de mooie graphics of het prachtige geluid, want deze aspecten zijn van een niet zo hoog niveau en dat is in dit genre helemaal prima. Het gaat meer om het creëren van een verslavende gameplayloop, waarbij jezelf in leven houden al voor genoeg plezier zorgt. Af en toe kun je wel een beetje vast komen te zitten, vooral aan het begin van de game. Het heeft ons bijvoorbeeld uren geduurd voordat we eindelijk wisten hoe we in hemelsnaam in onze bunker konden lopen en soms was het niet helemaal duidelijk wat er van ons werd verwacht. Dit voelde voor ons aan als een minpunt, omdat die momenten niet erg intuïtief aanvoelden. Door dit soort momenten moet je een beetje geduld hebben, maar uiteindelijk hebben wij ons flink vermaakt met Mr. Prepper.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: