Home Gaming Metro redux

Metro redux

by Mark van Truijen

In samenwerking met Deep Silver ontwikkelt 4A Games momenteel Metro Redux voor de PC, de PlayStation 4 en de Xbox One. De game is een collectie met vernieuwde versies van Metro 2033 en Metro: Last Light die opnieuw jouw aandacht verdienen.

Ontwikkelaars werken momenteel hard om verschillende oude games opnieuw uit te brengen op de nieuwe generatie consoles. Sony werkt bijvoorbeeld aan The Last of Us Remastered terwijl Rockstar een versie van Grand Theft Auto V ontwikkelt. Deze oude games zijn zelden echt oud, zodat een lichte oppoetsbeurt vaak het enige onderscheid is tussen het origineel en de verbeterde versie. Het is dan ook vaak een ideale oefening voor ontwikkelaars om de nieuwe hardware te leren terwijl de designers en artiesten de volgende game voorbereiden. Het lijkt echter vaak een cynische zet om meer geld te verdienen aan de onoplettende fan. Dat cynisme is misschien gepast voor The Last of Us Remastered en Grand Theft Auto V, maar het is absoluut niet nodig voor Metro Redux. 4A Games wil namelijk echte verbeteringen doorvoeren!

De grootste verbeteringen worden zichtbaar op grafisch vlak waar het oudere Metro 2033 de stevigste upgrade heeft ontvangen. De game liep oorspronkelijk op een eerdere engine dan het vervolg Metro: Last Light, maar 4A Games maakte de game opnieuw aan met hun verbeterde engine. De verbeteringen worden onder andere zichtbaar in de verbeterde texturen, geavanceerde lichteffecten, vernieuwde animaties, meer rookeffecten en andere kleine veranderingen. Er komt zelfs een dag en nachtcyclus, en men heeft beslist om bepaalde levels samen te voegen tot één grote omgeving. Ook Metro Last Light ontvangt verbeterde texturen, maar die game is natuurlijk recenter verschenen. Het geheel van beide games moet eveneens een vlotte framerate van zestig frames per seconde bewaren, zodat de sfeervolle wereld van Metro – een postapocalyptische versie van het metronetwerk van de Russische hoofdstad Moskou – optimaal in beeld wordt gebracht.

De veranderingen beperken zich echter niet tot de grafische aspecten, wat meteen duidelijk maakt dat Metro Redux geen HD port is, maar een diepere remake. De verandering van de engine heeft zo een overduidelijk effect op de gameplay van Metro 2033. Opvolger Metro Last Light had meerdere verbeteringen waaronder een intelligentere AI, de mogelijkheid om wapens aan te passen, een uitgebreidere set mêleeaanvallen en manieren om vijanden stilletjes uit te schakelen voor de stealth speler. Deze diverse verbeteringen zijn nu allemaal toegevoegd aan het origineel dat hierdoor compleet anders speelt ondanks dat de levels grotendeels hetzelfde gebleven zijn. Grotendeels, want de levels van Metro 2033 en Last Light zijn uitgebreid met nieuwe stukken die werden geschrapt voor het origineel. Je kunt dus absoluut verrast worden door omgevingen die je niet kende uit de originele games.

Men heeft zelfs beslist om de volledige gameplaystijl om te gooien. Beide games behoren tot dezelfde franchise, maar er is een groot verschil in atmosfeer. De originele Metro verkoos het opzet van een horrorgame met beperkte munitie; terwijl het vervolg juist meer actie bood. 4A Games begrijpt dat beide speelstijlen hun fans hebben, zodat men een belangrijke vernieuwing heeft doorgevoerd. Beide spellen bieden Survival en Spartan stijlen aan. De Survival Mode die gebaseerd is op Metro 2033, heeft intelligentere vijanden, een tragere herlaadsnelheid en minder munitie. De Spartan Mode op basis van Metro: Last Light verhoogt de beschikbare munitie, het aantal mêleeaanvallen en de hoeveelheid actie die je beleeft. De plaatsing van vijanden is niet aangepast, zodat Survival in Metro Last Light een gigantische uitdaging wordt. Het spel was nu eenmaal nog niet moeilijk genoeg.

Beide modes kunnen gecombineerd worden met de Ranger Mode die aanwezig was in Metro 2033 en Metro Last Light. De Ranger Mode verwijdert de volledige HUD en maakt de game ook moeilijker. Er zijn geen aanpassingen gebeurd aan deze mode zodat Last Light uitspelen in Ranger Mode nog steeds een topprestatie blijft. De HUD is namelijk ook verwijderd voor de Quick Time Events… Metro Redux is dus geen simpele port met de verschillende downloadbare pakketten inbegrepen, maar een stevig aangepaste versie de moeite blijft. De oorspronkelijke games kenden dankzij een goede atmosfeer, een sterk verhaal op basis van het gelijknamige boek van Dmitry Glukhovsky en spannende gameplay een goede ontvangst. Deze Metro Redux lijkt onderweg om een vergelijkbare ontvangst te krijgen. Het pakket van €39,99 lijkt zijn prijs namelijk zeker waard.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x