Home GadgetsApple iPadOS 17 maakt iPad nog persoonlijker en veelzijdiger

iPadOS 17 maakt iPad nog persoonlijker en veelzijdiger

by Mark van Truijen

Apple heeft vandaag een preview gegeven van iPadOS 17, dat gebruikers nieuwe manieren biedt voor het personaliseren van het toegangsscherm en voor de interactie met widgets. In een pdf werken wordt een stuk makkelijker dankzij ‘AutoFill’. Deze slimme feature herkent velden in een formulier en vult ze automatisch in. Bovendien is het annoteren van pdf’s en het samen aan pdf’s werken vernieuwd. Berichten heeft een paar belangrijke updates gekregen, zoals de nieuwe stickerfeature. Verder kunnen gebruikers voortaan ook FaceTime-video- en -audioberichten achterlaten. De Gezondheid-app is nu ook beschikbaar op iPad en bevat interactieve diagrammen. HealthKit stelt ontwikkelaars in staat om innovatieve ervaringen te bedenken die op het iPad-display berekend zijn. iPadOS 17 is vanaf nu beschikbaar als bètaversie voor ontwikkelaars en kan in het najaar als gratis software-update worden gedownload.

“iPad is ons meest veelzijdige device, en iPadOS zorgt ervoor dat je er zoveel verschillende dingen mee kunt doen. Met de introductie van iPadOS 17 wordt iPad nóg persoonlijker en veelzijdiger”, aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. “Met de interactieve widgets op het toegangsscherm, de updates voor pdf’s en Notities én de verbeteringen in Berichten en FaceTime hebben iPadOS-gebruikers nog meer manieren om makkelijker en sneller dan ooit hun ding te doen.”

Een gepersonaliseerd en mooi toegangsscherm

Gebruikers kunnen het iPad-display optimaal benutten en van hun toegangsscherm iets persoonlijks, handigs en moois maken. Zo kunnen ze met nieuwe fotofeatures hun favoriete foto’s op het toegangsscherm zetten en daar nieuwe stijlen op toepassen. Ze kunnen één foto uit hun eigen bibliotheek kiezen, een reeks foto’s die de hele dag door dynamisch worden gerouleerd of een Live Photo die in slowmotion tot leven komt wanneer ze hun iPad uit de sluimerstand halen.

Gebruikers kunnen in de galerie van het toegangsscherm een achtergrond kiezen die op het grote iPad-canvas mooi uit de verf komt. Om de weergave van de datum en tijd aan te passen, hebben ze de keuze uit een aantal expressieve lettertypes en kleuren. Het is ook mogelijk om hun eigen unieke design samen te stellen door emoji’s en kleuren met elkaar te combineren.

‘Live activiteiten’ is toegevoegd aan iPadOS en biedt gebruikers de kans om vanuit het toegangsscherm allerlei zaken die in realtime plaatsvinden op de voet te volgen. Denk aan een wedstrijd, reisplannen of de bezorging van je avondeten.

Op het toegangsscherm van een iPad Pro is vóór de tijd een afbeelding van een berg te zien.
Op een iPad Pro zijn interactieve widgets op het toegangsscherm te zien.
Op een iPad Pro is ‘Live activiteiten’ te zien, met een timer, een bestelling bij Uber Eats en vluchtgegevens op het toegangsscherm.
Op een iPad Pro is een aangepast lettertype op het toegangsscherm te zien.
Op een iPad Pro is een caleidoscoop-achtergrond te zien.
Op een iPad Pro is een aangepaste emoji op het toegangsscherm te zien.

Veelzijdigere widgets

De widgets in iPadOS 17 zijn interactief, wat inhoudt dat gebruikers met één tikje een handeling kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het licht aandoen, een nummer afspelen of een herinnering als voltooid markeren. Met de updates in de WidgetKit kunnen ontwikkelaars hun eigen widgets interactief maken.

Interactieve widgets zijn voortaan beschikbaar op het toegangsscherm en het beginscherm. Zo kun je gemakkelijk bepaalde taken uitvoeren en informatie opvragen. De widgets op het toegangsscherm gaan dankzij een adaptief kleurverloop naadloos op in de achtergrond. Dat zorgt voor een optimale leesbaarheid.

Op een iPad Pro zijn widgets op het beginscherm te zien.

Nog makkelijker met pdf’s werken

Informatie in een pdf invoeren is nu makkelijker dan ooit. iPadOS 17 maakt gebruik van machinelearning om velden in een pdf te herkennen. Gebruikers kunnen hun gegevens dan snel op basis van Contacten laten invullen, zoals hun naam, adres en e-mailadres.

Op een iPad Pro is de feature ‘AutoFill’ in een pdf voor de aanvraag van een lidmaatschap te zien.

Nieuwe pdf-functionaliteit in Notities

De Notities-app heeft een grote update gekregen en biedt gebruikers voortaan nieuwe manieren om pdf’s te organiseren, te lezen en te annoteren en om samen met anderen aan een pdf te werken. In iPadOS 17 worden pdf’s in de volledige breedte weergegeven. Dat maakt het makkelijker om door de pagina’s te bladeren, snel een annotatie in te voegen of met een Apple Pencil direct in het document te schetsen. Gebruikers kunnen pdf’s en gescande documenten voortaan direct in hun notitie bekijken en delen markeren. Hun wijzigingen zijn meteen in realtime te zien wanneer ze hun notitie delen.

Op een iPad Pro zijn geschreven aantekeningen in een pdf te zien.
Op een iPad Pro zijn een FaceTime-gesprek en een samenwerking in Notities te zien.

Berichten interactiever dankzij verbeterde communicatietools

Berichten bevat nu nieuwe manieren om contact te houden met anderen. Zo is er de nieuwe stickerfeature (met emojistickers) en kun je Live Stickers maken van je eigen foto’s door het onderwerp van de foto uit de achtergrond te isoleren. Je kunt ook effecten aan Live Stickers toevoegen, waarmee je gesprekken meer tot leven laat komen. Op het toetsenbord zit een nieuwe lade waar alle stickers van de gebruiker worden opgeborgen, zodat ze in het hele systeem makkelijk te gebruiken zijn.

Een van de nieuwe features in Berichten is een uitvouwbaar menu. Dat open je met één tikje en dan heb je direct toegang tot de meest gebruikte iMessage-apps. De zoekmogelijkheden zijn verbeterd met filters op mensen, sleutelwoorden en typen content. Daarmee kun je gerichter zoeken. Gebruikers kunnen nu makkelijk naar hun laatst gelezen bericht in een actieve groepschat gaan. Ook kunnen ze eenvoudiger en sneller op een bericht antwoorden door dat bericht te swipen.

Van audioberichten wordt automatisch een transcript gemaakt, zodat je die meteen kunt lezen of later kunt beluisteren. Wanneer gebruikers hun locatie via Berichten delen, wordt deze live in het gesprek weergegeven totdat het delen wordt beëindigd.

Op een iPad Pro is een verzameling stickers in Berichten te zien.
Op een iPad Pro is een zoekopdracht voor ‘ravioli’ te zien, met de naam ‘Rich Dinh’ in Berichten.

Expressiever communiceren in FaceTime

In FaceTime kunnen gebruikers een audio- of videobericht achterlaten wanneer iemand hun oproep niet beantwoordt. 

Verder worden FaceTime-gesprekken expressiever met reacties in de vorm van hartjes, ballonnen, vuurwerk, laserstralen, regen en meer. Je activeert de nieuwe effecten met simpele gebaren, en ze zijn ook beschikbaar in apps van andere aanbieders.

Op een iPad Pro is een videobericht in FaceTime te zien.

Wegens een fantastische update voor Apple TV 4K kun je FaceTime nu gebruiken op het grootste scherm in huis. Dankzij de Continuïteitscamera kun je nu direct op je Apple TV een videogesprek starten, of het gesprek juist op je iPad beginnen en dan verdergaan op je Apple TV. En met Middelpunt blijf je altijd goed in beeld als je door de kamer beweegt.

Productiever in Safari

Met de nieuwe updates voor Safari kun je productiever dan ooit zijn. Met profielen in Safari kunnen gebruikers hun activiteiten op het internet van elkaar gescheiden houden, bijvoorbeeld voor het werk en privé. Elk profiel heeft een eigen geschiedenis, cookies, tabbladgroepen en favorieten. Je kunt makkelijk van profiel wisselen.

De privémodus maakt het mogelijk om een geopend venster met je Face ID of Touch ID te vergrendelen. Bovendien verwijdert deze feature trackers die je van site naar site volgen. Bij het zoeken is de reactiesnelheid hoger geworden, krijg je relevantere suggesties en zijn die suggesties ook beter leesbaar.

Op een iPad Pro is een profiel met de naam ‘Home’ te zien, met op het scherm een pagina met tuiniertips.
Op een iPad Pro is een profiel met de naam ‘Grants’ te zien, met op het scherm een website over mensen die een beurs hebben gekregen.
Op een iPad Pro is een profiel met de naam ‘School’ te zien, met op het scherm een lijst met cursussen en de bijbehorende beschrijvingen.

De Gezondheid-app nu ook op iPad

Met iPadOS 17 komt de Gezondheid-app ook op iPad beschikbaar. Gebruikers profiteren van nieuwe manieren om de gegevens over hun gezondheid te bekijken. ‘Favorieten’ heeft een nieuwe look gekregen en is geoptimaliseerd voor het iPad-display. Uit ‘Trends’, ‘Highlights’ en uitgebreide interactieve diagrammen kunnen gebruikers allerlei inzichten over hun gezondheid afleiden. Voortaan kun je op iPad je medicatie en cyclus bijhouden, je emotie van dat moment en je dagelijkse stemmingen vastleggen, je medisch dossier bij diverse instanties inzien (voor zover beschikbaar) en nog veel meer. Dat kan allemaal vanaf deze ene veilige, afgeschermde plek.

Ontwikkelaars van gezondheids- en fitness-apps kunnen nu gebruikmaken van HealthKit voor iPad. Die biedt hen nieuwe mogelijkheden om innovatieve ervaringen in hun apps in te bouwen waarin gegevens zijn verwerkt die gebruikers willen delen. Daarbij moeten ze zich houden aan de strenge privacy- en gegevensbeveiligingsprotocollen van de Gezondheid-app.

Op een iPad Pro is een overzicht in de Gezondheid-app te zien.

Andere updates in iPadOS 17:

  • Stage Manager biedt nog meer flexibiliteit voor de plaatsing en het formaat van vensters, zodat gebruikers hun werkruimte meer naar hun hand kunnen zetten. Ingebouwde camera’s op een extern display worden ondersteund.
  • Freeform bevat nieuwe tekentools en ondersteunt de hover-feature, kantelen, vormdetectie, het toevoegen van verbindingslijnen en nieuwe vormen aan een willekeurig voorwerp en ‘Follow Along’ voor mensen die met elkaar samenwerken.
  • Spotlight is een handig hulpmiddel om snel informatie te vinden en taken uit te voeren. Dat kan nu nog sneller met opdrachten voor de volgende actie, verbeterde visuele resultaten en het zoeken op video’s.
  • Visueel opzoeken herkent voortaan ook etenswaren, winkelpuien en tekens/symbolen op bijvoorbeeld het wasetiket aan kleding.
  • Toetsenbord brengt verbeteringen in autocorrectie, waardoor gebruikers tekst sneller en gemakkelijker dan ooit kunnen invoeren. Inline voorspellende tekst helpt gebruikers zinnen snel af te maken, en het nieuwe spraakherkenningsmodel in Dictation verbetert de nauwkeurigheid.
  • Siri kun je activeren door gewoon “Siri” te zeggen. Daarna kun je meerdere commando’s achter elkaar geven, zonder dat je de assistent opnieuw hoeft te activeren.
  • Content delen met AirPlay gaat nu nog makkelijker dankzij on-device intelligentie die leert wat je voorkeuren zijn. AirPlay werkt straks ook met bepaalde televisies in hotels, zodat je makkelijk op de tv van je favoriete content geniet terwijl je op reis bent. Deze feature is gemaakt met privacy en veiligheid als uitgangspunt, en is vóór het einde van dit jaar beschikbaar in bepaalde hotels, te beginnen met de hotels en resorts van de IHG-keten.
  • Herinneringen is aangevuld met een slimme functie voor boodschappenlijstjes. Producten die bij elkaar horen, worden automatisch bij elkaar gegroepeerd, waardoor je makkelijker boodschappen doet. Verder is er een nieuwe kolomweergave waarin je de groepen horizontaal kunt bekijken.
  • Kaarten biedt je de mogelijkheid om kaarten te downloaden en offline te gebruiken. Je kunt dus een gebied selecteren, allerlei informatie over een plaats opzoeken en bekijken en de route voor alle vormen van vervoer opvragen – allemaal terwijl je offline bent.
  • Updates op het gebied van Privacy omvatten een uitbreiding van de communicatieveiligheid. De bescherming voor kinderen is aangescherpt en volwassenen kunnen een nieuwe waarschuwing voor gevoelig materiaal krijgen. De machtigingen in Foto’s en Agenda zijn aangepast, zodat gebruikers beter kunnen beslissen welke gegevens ze al dan niet met apps willen delen. Een update van de isolatiemodus zorgt voor een betere bescherming van degenen die een mogelijk doelwit van gerichte spyware zijn.
  • Nieuwe toegankelijkheidstools maken iPad nog toegankelijker. Hulpbedieningstoegang is een interface die gebruikers met een cognitieve beperking zelf kunnen aanpassen, zodat ze hun iPad makkelijker kunnen gebruiken en daar minder hulp bij nodig hebben. Met ‘Live spraak’ kunnen mensen die niet kunnen praten typen wat ze willen zeggen en dat hardop laten voorlezen tijdens een telefoon-, FaceTime- of persoonlijk gesprek. ‘Personal Voice’ biedt gebruikers met een kwetsbare stem de mogelijkheid om een gepersonaliseerde stem te maken die hun eigen stem nabootst en die naadloos met ‘Live Speech’ is geïntegreerd. In ‘Magnifier’ kunnen blinden of slechtzienden gebruikmaken van ‘Point and Speak’ zodat ze elektrische apparaten en andere fysieke voorwerpen met kleine tekstlabels beter kunnen bedienen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: