Home GadgetsFotografie Inzending Sony World Photography Awards 2019 geopend

Inzending Sony World Photography Awards 2019 geopend

by Mark van Truijen

De 12e editie van de Sony World Photography Awards (SWPA) is geopend voor deelname. Om deze fotografiewedstrijd extra elan te geven kondigt Sony drie nieuwe categorieën aan. Tevens zijn de winnaars van de Sony Grant Awards bekend gemaakt. Deze awards bieden SWPA-winnaars de kans zich verder te ontwikkelen in fotografie. De winnaars zijn door Sony gekozen uit eerdere edities in de segmenten Professional en Student.

De Sony World Photography Awards zijn opgezet door de World Photography Organisation. De Awards zijn toonaangevend binnen de sector en vormen ‘s werelds grootste fotografiewedstrijd. Tijdens de Awards wordt de beste hedendaagse fotografie van het voorbije jaar in de schijnwerpers gezet. De organisatie biedt fotografen van over de hele wereld elk jaar opnieuw volop publiciteit en zichtbaarheid.

Sony ondersteunt de Awards en levert daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van de wereldwijde fotografiecultuur. Het beste werk van fotografen wordt in de schijnwerpers gezet en er wordt een wereldwijd platform geboden voor nieuw talent. Deelname is gratis en kan via www.worldphoto.org

Alys Tomlinson, de winnaar van de Sony World Photography Awards van 2018, vertelt over de impact van de Awards: “De Award voor Photographer of the Year betekent enorm veel voor mij. Het is geweldig om erkend te worden voor wat ik doe, voor datgene waar ik zo betrokken bij ben en wat mijn passie is. Ik heb vijf jaar aan de serie ‘Ex-Voto’ gewerkt. Met het winnen van deze Award is er een weg vrijgemaakt voor de belangrijke rol van pelgrimstochten.”

 

Fotografen uit de hele wereld worden aangemoedigd deel te nemen voor de vier segmenten van de Awards:

·        Professional: 10 categorieën, beoordeeld op een corpus aan werken (5-10 beelden);

·        Open: de beste foto uit alle 10 categorieën samen;

·        Youth: voor fotografen van 12-19 jaar, beoordeeld op basis van een enkele foto en een vast criterium;

·        Student: voor fotografiestudenten uit de hele wereld. Het programma voor National Awards kent ook een prijs toe aan lokaal fotografietalent.

In 2019 staan de Awards in het teken van twee nieuwe uitdagende categorieën in het segment Professional: Brief en Documentary. In Brief wordt er gekeken naar de vaardigheden van de fotograaf bij het samenstellen van een serie werken rond een specifiek thema. Het openingsthema van deze categorie is ‘Identiteit’. ‘Documentary’ is een nieuwe categorie voor werken die de realiteit rond een thema weergeven en daarmee inkijk bieden in hedendaagse kwesties en nieuws. Met deze nieuwe categorieën hoopt de organisatie een beroep te blijven doen op een breed scala aan hedendaagse fotografen.

In het segment Open wordt de nieuwe categorie ‘Creative’ geïntroduceerd, deze wordt verwelkomd door de partners Culture Trip en Eurostar.

Sony Grant Awards
De Sony Grants Awards bieden eerdere Award-winnaars de kans zich verder te ontwikkelen en na de Awards een blijvende relatie met Sony te onderhouden. De ontvangers worden door Sony gekozen uit eerdere Award-winnaars en genomineerde fotografen in de segmenten Professional en Student.

De winnaars van de Sony Grant 2018 zijn Alys Tomlinson (VK), Luca Locatelli (Italië), Tom Oldham (VK) en Balasz Gardi (Hongarije). Zij ontvangen ieder 7.000 USD om in het komende jaar hun eigen project te ontwikkelen. Het nieuwe materiaal wordt in 2019 op de Sony World Photography Awards Exhibition in het Somerset House te Londen tentoongesteld.

De ontvangers van de Student Sony Grant Awards 2018 zijn: Morgan Mulholland (Zuid-Afrika), Anshul Mehrotra (India) en Cao Hongmei (China). Iedere student ontvangt 3.500 USD om een samenwerkingsproject te ontwikkelen. Dit werk zal ook in Londen te zien zijn.

Beelden van de Sony Grants Awards uit 2017 – Frederik Buyckx, George Mayer, Yuan Peng en Will Burrard-Lucas, samen met de studenten Sarah Schrimpf, Tatsuki Katayama en Shravya Kag – zijn te zien op www.worldphoto.org/press.

2019 prijzen en deadlines
Alle categoriewinnaars van de onderdelen Professional, Open, Youth en Student ontvangen digitale fotoapparatuur van Sony. Daarnaast worden er geldprijzen verstrekt, 25.000 USD voor de “Photographer of the Year” en 5.000 USD voor de winnaar van het segment Open.

Het werk van alle categoriewinnaars en een selectie van de genomineerde beelden wordt tentoongesteld tijdens de Sony World Photography Awards Exhibition in Londen. De beelden worden tevens gepubliceerd in het Awards-boek en krijgen wereldwijde publiciteit via marketing- en perscampagnes.

Belangrijke data voor 2019

·        30 november 2018 – Deadline deelname Student Focus

·        4 januari 2019 – Deadline deelname Open en Youth

·        11 januari 2019 – Deadline deelname Professional

Een volledige omschrijving van de categorieën is te lezen op: www.worldphoto.org/swpa

Partners in de categorie Open
Voor de editie van 2019 zijn twee partners aangetrokken die een categorie in het segment Open steunen. Culture Trip is partner in de categorie Culture enEurostar in de categorie Travel.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x