Goodhood is een God-game waarbij het niet per se draait om het winnen van veldslagen, maar meer om de grootste religie ooit te worden. Al glimlachend om het idee zelf bedenk ik tijdens de installatie van het spel hoe zo’n geweldig idee leuk uitgewerkt zou kunnen worden. Eigenlijk zou ik niet veel meer kunnen bedenken dan het opzetten van kerken, het aansturen van apostelen die ‘ongelovigen’ moeten overtuigen zich te bekeren tot jouw religie en natuurlijk de onvergetelijke gebeurtenissen die beschreven kunnen worden in een all time bestseller. Dit allemaal overgoten met een dikke substantie uit de satire-emmer en de nodige knipogen naar andere religie’s. Dat is best een gedurfde opzet anno 2019, omdat grappen rondom religie niet altijd op een warm welkom kunnen rekenen.

De heilige plek van “Sjaak Troost”

Zodra de game opstart krijg ik het besef dat ik mij de tijdens de installatie beter bezig had kunnen houden met een naam voor mijn religie. Creatieve vrijheid in games vind ik geweldig en het is dan ook bijzonder frustrerend om jezelf te zien blokkeren als een beginnend schrijver met een writer’s block. Nadat ik tien minuten met een ambitieus gezicht voor het scherm heb gehangen, volgde er een periode van woede en schaamte. Waar de God uit de Bijbel volgens in-game tijd inmiddels al aan de zon was begonnen, kon ik nog niet eens een goed klinkende naam uit mijn almachtige hoed toveren, laat staan het hele universum. Mijn eerste dag als God is wat dat te gaat net zo succesvol als het inkoopbeleid van Feyenoord en ik begin mij steeds meer af te vragen of ik niet gewoon de Sjaak Troost van het Godenrijk ben. Op die manier kan ik een boek met historische verhalen over mij wel op mijn buik schrijven (figuurlijk) en nu ben ik bang dat ik niet ver zal komen in Godhood, de game van ontwikkelaar Abbey Games (Reus).

Dus ik vul in: “Sjaak Troost” als mijn naam, “Feyenoord” als religie en “Feyenoord-supporters” als zijn volgers*. ‘Feyenoord’ is een religie die in Godhood nog in zijn kinderschoenen staat en het is de bedoeling dat wij zo gaan groeien dat uiteindelijk van alle mensen in de wereld “Feyenoord-supporters” te maken door te geloven in mij, de almachtige “Sjaak Troost”. De profeet die de game mij cadeau doet voelt zich vanaf het begin af aan flink verbonden met “Feyenoord” en is toepasselijk super enthousiast om zijn leven te leven als trotse “Feyenoord-supporter”. Als ik hem vraag het woord van “Sjaak Troost” te verspreiden een bedenkt hij zich geen moment en richt een heilige plek op. Vervolgens gaat hij aan de slag om “Feyenoord-supporters”(apostelen) te maken van mensen die hij onderweg tegenkomt.

Lean-back-turn-based

Met meer apostelen kun je meer tempels en kerken maken en grotere legers creëren, waarmee je inwoners van andere dorpen hardhandig kunt overtuigen “Feyenoord-supporter” te worden. Kijk wel uit dat je aanhangers zo af en toe wat rust krijgen en zo hun wonden te laten helen, want met half fitte “Feyenoord-supporters” knuppelen de dorpsbewoners je zonder genade neer. Deze gevechten zijn ‘lean-back-turn-based’ en dat wil zeggen dat jouw aanhangers en de dorpsbewoners elkaar om de beurt de koppen in rammen, terwijl je zelf helemaal niets doet. Zodra het gevecht begint kun je net zo goed even gaan plassen of een filmpje bekijken van de hoogtepunten tot nu toe van Feyenoord dit seizoen in de Eredivisie, want je kunt verder geen invloed meer uitoefenen op het gevecht zelf. De actie tijdens deze gevechten lijken erg random als het aankomt op de schade die opgelopen of uitgedeeld wordt. Natuurlijk moet je even opletten op de specifieke krachten die elke “Feyenoord-supporter” heeft bij de selectie van vechters voordat het gevecht van start gaat. Naast nieuwe gelovigen kun je ook bepaalde resources ontvangen na een gewonnen battle en dat komt dan weer handig uit bij het bouwen van gebouwen als tempels en kerken.

Kiprich aan de aftrap

Een “Feyenoord-supporter” heeft ook zijn wensen en behoeftes en zal zo nu en dan bidden naar “Sjaak Troost”. “Oh, machtige Sjaak Troost, ik vraag aan U dat U mij morgen niet kiest voor een gevecht tegen de dorpsbewoners, zodat ik een dag kan rusten”. Ik zou de almachtige “Sjaak Troost” niet zijn als ik niet zijn gebeden (letterlijk) verhoor en ik besluit om hem een dag vrij te geven. De volgende dag is deze volgeling zo blij alsof hij net Jozef Kiprich weer fit aan de aftrap van een competitiewedstrijd van Feyenoord zag verschijnen. Op deze manier kun je de “Feyenoord-supporters” tevreden houden en als dat niet lukt dan gooi je er gewoon een mirakel tegenaan!

Misschien heb ik de lat te hoog gelegd na het horen van het concept van deze God-game en is het daardoor niet eerlijk om de game te wijzen op het gebrek aan satire en humor. Als je het verhaal hierboven leest dan lijkt het er op dat we hier te maken hebben met een slim opgezette game met scherpe humor, maar uiteindelijk blijft de game ergens hangen tussen saai en licht vermakelijk. Bij het invullen van je geloof en volgers verwacht je een game die lekker veel input van jou vraagt en blijft spelen met het bizarre gegeven dat jij een geloof ‘runt’. Maar veel verder dan beperkt bouwen, upgraden en hier en daar wat vechten kom je niet. Dat wil niet zeggen dat de potentie er niet is, want die is er zeker wel. Het voordeel is dat we hier te maken hebben met een game die in Early Acces is en waarvan de verwachting is dat er nog veel content onderweg is om de game verder aan te kleden en een eigen smoel te geven.

Godhood heeft potentie

Net als het echte Feyenoord heeft Godhood de potentie om wel aardig te worden, maar mist het nogal wat creativiteit en een reden om er echt van te kunnen genieten. Het (Early Acces) seizoen is echter nog lang en wie weet zijn we aan het einde van de rit verrast met de uiteindelijke resultaten.

*De schrijver van deze preview is zelf Feyenoord-supporter

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x