Home Gadgets FRITZ!Box: nieuw design voor FRITZ!OS 6.50 en meer dan 120 verbeteringen

FRITZ!Box: nieuw design voor FRITZ!OS 6.50 en meer dan 120 verbeteringen

by Mark van Truijen

AVM biedt gebruikers meer dan 120 verbeteringen dankzij een gratis update naar FRITZ!OS 6.50. Dit betekent onder meer een nieuw ontworpen gebruikersinterface voor smartphones, tablets en notebooks. Ook beschikken gebruikers over een totaaloverzicht van het thuisnetwerk met een centrale updatefunctie voor FRITZ!-producten. De kersverse update van FRITZ!OS – het besturingssysteem van de FRITZ!Box-routers – biedt meer inzicht in de WiFi-omgeving en telefonieopties, zoals een ‘zwarte’ telefoonlijst om ongewenste oproepen te blokkeren, meer mogelijkheden voor ouderlijk toezicht en algemene verbeteringen in beveiliging. De telefoon FRITZ!Fon is voorzien van vernieuwde startschermen, flexibele lettergroottes en de mogelijkheid om beelden van IP-intercomsystemen live te tonen. In combinatie met een draadloze Comet DECT-radiatorthermostaat regel je met de FRITZ!Box op een energie-efficiënte manier de temperatuur in huis. De geüpdatet versie van FRITZ!OS is gratis beschikbaar voor de FRITZ!Box 7490, 5490, 4020, 6840 LTE en 6820 LTE. Andere FRITZ!Box-modellen ontvangen de update binnenkort.

image003

Het nieuwe thuisnetwerk en centraal updaten

De belangrijkste verbetering is het thuisnetwerkoverzicht met centrale updatefunctie. De gebruikersinterface geeft een overzicht van alle aangesloten apparaten, zowel draadloos als via LAN, Powerline, DECT, smart home en USB. Gebruikers zien in een oogopslag of hun aangesloten FRITZ!-producten beschikken over de nieuwste versie van FRITZ!OS – zo niet, dan kunnen ze die van hieruit direct updaten. Een nieuwe weergave laat bijvoorbeeld zien of een netwerkapparaat direct verbonden is met de FRITZ!Box of via Powerline of draadloze repeater. Bovendien helpt het overzicht bij verwijderen van inactieve apparaten.

Fris, modern en geoptimaliseerd design voor pc’s, tablets en smartphones

De ‘http://fritz.box’-gebruikersinterface past zich automatisch aan verschillende browsers op smartphones, tablets, notebooks en computers aan. FRITZ!OS 6.50 is hiermee de eerste versie met een responsief design. Ook is de gebruikersinterface voorzien van een frisse, moderne look, maar met behoud van de menu-items en de rangschikking die gebruikers gewend zijn.

image004

AVM ‘visualiseert’ WiFi en breidt de draadloze privé-LAN-hotspot uit

Met een nog preciezer analyse van de draadloze omgeving maakt FRITZ!OS 6.50 WiFi-prestaties inzichtelijk. Ook biedt de update een overzicht van welke apparaten er naast de FRITZ!Box nog meer gebruik maken van het frequentiespectrum. ‘Wireless / Radio Channel’ laat het laden van het gebruikte frequentiekanaal zien over verloop van tijd voor de 2.4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden. Hiermee is de potentiële overdrachtssnelheid op elk kanaal te checken en zo de snelste te kiezen. Ook gasttoegang verlenen aan het WiFi- of LAN-netwerk is mogelijk, echter alleen na goedkeuring van de gebruiksvoorwaarden van de FRITZ!Box-eigenaar.

image005

Beter ouderlijk toezicht en nieuwe functies voor internettoegang

FRITZ!OS 6.50 maakt de populaire ouderlijk-toezichtfunctie op de FRITZ!Box nog flexibeler. Via tickets voor elk draadloos apparaat is de surftijd steeds met 45 minuten te verlengen. Na verstrijken van de tijd kunnen tickets op de informatiepagina in de browser vernieuwd worden. Gebruikers zien hier wat voor beperkingen er zijn en hoeveel tijd ze nog over hebben (fritz.box/surf.lua). FRITZ!OS 6.50 verbetert de FRITZ!Box verder voor werking via DSL-verbindingen. Zo zijn de FRITZ!Box-installatie en -ondersteuning voor VDSL-vectoring geoptimaliseerd. Een rood ‘info’-ledlampje laat de gebruiker zien dat er problemen zijn met de netwerktoegang of internettelefonie; meer informatie over de storing is beschikbaar op de startpagina van de gebruikersinterface.

image006

Meer functies voor telefonie en de alleskunner FRITZ!Fon

FRITZ!OS 6.50 voorziet FRITZ!Fon van maar liefst drie nieuwe startschermen (Answering Machine, FRITZ!Box en New calls) met verschillende weergaven, de mogelijkheid om de lettergrootte van menu’s aan te passen en diverse begroetingen voor het antwoordapparaat. Hiermee is FRITZ!Fon persoonlijk te configureren en is belangrijke informatie direct zichtbaar. Wat telefonie betreft, is het nu mogelijk om een vrijwel oneindig aantal nummers op de zwarte lijst te zetten om ongewenste oproepen te voorkomen. Ook is FRITZ!Fon in te zetten voor een smart home: naast analoge ondersteunt FRITZ!Fon nu ook IP-intercomsystemen. Dit betekent dat de bezoeker na aanbellen op beeld is te zien, waarna de gebruiker vanaf elke plek in de kamer de deur met de telefoon kan openen.

image007

Smart home: FRITZ!Box verwarmt

Met FRITZ!OS 6.50 is FRITZ!Box voor het eerst te gebruiken voor het instellen van de temperatuur. In combinatie met de radiatorthermostaat Comet DECT van Eurotronic kunnen gebruikers afzonderlijke verwarmingsprofielen instellen voor elke ruimte. Met niet-thuis- en zomertijdfuncties, open-raamdetectie en aanpassen op temperatuurverschillen biedt FRITZ!Box handige instellingen voor een goed verwarmd huis. Met de nieuwe MyFRITZ!App 2 Beta voor Android is de temperatuur zelfs onderweg te bedienen. FRITZ!OS 6.50 biedt ook extra manieren om smart plugs in het smart home toe te passen. FRITZ!DECT 200 en FRITZ!Powerline 546E zijn samen in een groep in te stellen om de temperatuur te regelen.

image008

Extra beveiliging

All-IP-verbindingen zijn na de update beter beschermd tegen ongeautoriseerde internetoproepen uit het thuisnetwerk. De firewall is in stealth-modus te bedienen om ping-aanvragen te voorkomen. De TLS-beveiliging is verbeterd en poort 25 heeft een nieuw filter gekregen voor het blokkeren van onveilige e-mailberichten. Via twee nieuwe versleutelingsmechanismen (early encryption en rekeying) zorgt de nieuwe FRITZ!OS ook voor extra beveiliging van DECT-verbindingen.

Slechts twee kliks verwijderd van de gratis FRITZ!OS 6.50

FRITZ!OS 6.50 is nu beschikbaar als gratis update voor de FRITZ!Box 7490, 5490, 4020, 6840 LTE en 6820 LTE. Overige FRITZ!Box-modellen krijgen de update binnenkort. Doordat AVM met elke nieuwe versie van FRITZ!OS ook de beveiliging van de volledige FRITZ!-familie optimaliseert, adviseert het bedrijf elke gebruiker om de update uit te voeren. Om FRITZ!OS te gebruiken, voeren gebruikers simpelweg ‘http://fritz.box’ in de browser in, en selecteren de Update Wizard op de gebruikersinterface. De nieuwe FRITZ!OS is in slechts twee kliks geïnstalleerd. Ga voor meer informatie over FRITZ!OS 6.50 naar en.avm.de/fritzOS en https://be.avm.de/producten/fritzos/fritzos-650/.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x