Home Gaming FIFA 23 review

FIFA 23 review

by Mark van Truijen

Het einde van een tijdperk is bijna daar, dit jaar is de laatste keer dat de voetbal game van EA de naam FIFA draagt, maar het mag nog één keer zijn schoenen aan doen. De FIFA van dit jaar heeft dan voor mijn gevoel een compleet andere focus, het veranderd de manier van spelen flink. De game is absoluut niet perfect en beschikt over flinke ergernissen, maar het brengt je wel een ander soort actie, het geeft je meer de momenten van een game, een compleet nieuwe manier van Ultimate Team, het vrouwen voetbal en meer. Het is misschien gek om te zeggen of juist niet, maar ik vind dit de beste FIFA game sinds jaren.

Een aantal jaren geleden ging FIFA over op de Ignite engine, nu is het voor de current gen de Hypermotion 2 techniek, deze geeft een compleet nieuw gevoel aan de game. Het haalt het houterige eruit en geeft je een nieuw soort gameplay. De wedstrijden spelen op een ander tempo en lijken iets meer naar het realisme te gaan. Verdedigers duiken wat slimmer de gaten dicht voor een steekbal of pakken net wat sneller die interceptie. Het voelt gewoon meer als voetbal aan.

De game heeft flinke aanpassingen gemaakt, zo ook aan de acceleratie, er zit nu een stuk herstel in, welke voor de verdediging net zo belangrijk is geworden als voor de aanval. Je kan niet zomaar vol blijven spammen van sprinten, je zal af en toe even op adem moeten komen. Natuurlijk zijn er zaken die niet kloppen, zo zag ik op tiktok al video’s waarin de lange spelers een voordeel hebben ten opzichte van de snelle spelers. Maar dit heb ik zelf nog niet zo gemerkt, misschien speelde ik nog niet tegen lange spelers. Het herstellen van fouten is ook wat makkelijker geworden, in de vorige delen als je gezien was, wist je zeker dat er geen ontkomen aan was. Nu kan je soms nog wat draaien en ben je toch nog in staat te herstellen.

Hypermotion 2 geeft je niet alleen in de verdediging nieuwe opties, ook de aanvallers krijgen nieuwe momenten, waar het vorig jaar vooral ging om een diepe bal spelen en dan sprinten maar. Krijg je nu eerder een voldaan gevoel van het lekkere tiki taka naar de goal. Houdt de bal vast, speel slim en je middenvelders sluiten ineens aan, er ontstaat een ren actie, welke weer wat ruimte creëert. Je kan nog steeds wel die steekbal spelen, maar het is minder effectief geworden. Daarnaast is er een nieuw soort schot bijgekomen, Power shot. Dit schot, als je de ruimte hebt om hem op te laden, kan erg effectief zijn. Het geeft de bal een flinke dosis kracht mee en geeft de kans dat de keeper hem niet vast kan pakken. Let wel op, het kost veel meer tijd om deze af te vuren dan een gewoon schot, maar de beloning is dan vaak ook groter.

Daarnaast heeft in FIFA 23, net als in de echte wereld, het vrouwen voetbal een flinke sprong gemaakt. Dankzij de nieuwe techniek verschilt het spelen met een dames team dan ook echt ten opzichte van de mannen. Er zijn twee grote leagues aan de game toegevoegd, de FA Women’s Super League en de Franse eerste divisie. Helaas kan je naast toernooien en de aftrap modi niet heel veel beginnen met de teams, maar het is in ieder geval een opstap naar meer, al weet ik dat niet iedereen hierop zit te wachten.

Voor de mannen kan natuurlijk altijd terug keren naar de carrière modi, helaas zijn daar de wijzigingen niet zo heel groot gemaakt. Er is een nieuw menu te vinden en dat geeft je toch een gevoel van nieuw en fris, maar onder de motorkap is er eigenlijk niets veranderd. Wel is er nu de optie om te spelen als een echte manager. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde hoogtepunten van een wedstrijden te bespelen, het is leuk maar gaat snel vervelen. Ook kon ik de logica niet echt vinden, soms krijg je alleen maar verdedigende zaken en is het onmogelijk om voor die comeback te gaan. Het idee is leuk, maar de uitwerking is gewoon wat minder.

Dan is er natuurlijk de spelers carrière, deze geeft je diverse persoonlijkheidstypes en extra activiteiten om te ondernemen. Je verdient natuurlijk geld, dit kan je uitgeven aan danslessen of het doneren. Elke activiteit die jij onderneemt, zowel op het veld als er naast, geeft weer waarde aan jouw persoonlijkheid. Het is hier dan ook niet heel vernieuwend en veel van het zelfde.

Daarnaast is het dan wel echt een contrast hoeveel Ultimate Team is aangepakt. Het complete chemistry systeem is op de schop gegaan en geeft nu een grote focus op variatie in je team. Zo zit je niet meer vast aan die lijntjes, maar kan een speler linken met een andere speler ergens op het veld. Het geeft meer een gevoel van een echt team, waarin diverse spelers samen worden gegooid en op basis van Nationaliteit, club, of league, matchen ze. In plaats van die lijntjes 1 op 1.
Dan vinden we ook nog eens FUT Moments, een leuke twist op de game, het geeft je korte speelsessies met een opdracht en daar verdien je sterren mee. Gewoon even leuk voor tussendoor als je geen zin hebt in een complete wedstrijd. Die sterren kan je later weer in wisselen voor beloningen. Ik vind dit persoonlijk echt een leuke extra toevoeging aan de game en ben al aardig wat tijd kwijt geraakt in sommige van deze uitdagingen.

Voor de Pro Clubs spelers en de Volta spelers is er ook niet heel veel veranderd, wel gebruik je nu avatar en sommige items in beide speelmodi. Maar daarnaast zie ik niet heel veel verbetering, pro clubs blijft een leuke modi maar gaat op den duur te snel vervelen. Voor mij is Volta nooit echt lekker van de grond gekomen, het moest op FIFA Street lijken, maar het heeft mij gewoon nooit weten te pakken.

Dan!!! En dit is misschien wel het grootste nieuwtje in FIFA, Cross-play is gearriveerd. We zien het steeds vaker en games kunnen er eigenlijk niet omheen, maar het is nu mogelijk om met je maatjes te spelen. Cross generation is niet mogelijk, dit komt vanwege de nieuwe engine. Maar hoe leuk is dat je nu eindelijk die vriend op de Xbox of PlayStation kan uitdagen. Het stond op de verlanglijstjes en is nu eindelijk aan ons geleverd.

Voor mij is de komst van Hypermotion 2 techniek, de aanpassingen op FUT en de komst van cross-play een flinke stap en maakt dat ik toch weer vele uren ga verdwalen in deze game. Ik vind hem dan ook heerlijk spelen, ziet er erg vet uit en al met al voetbal op de bank blijft gewoon vet.

Related Posts

2 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gert83
1 maand geleden

Alle reviews die hoger scoren dan een 6,5 kan ik niet serieus nemen. Natuurlijk zal deze FIFA voor menigeen beter scoren dan voorgaande jaren, maar dat komt niet omdat 23 beter is, dat komt vooral omdat alles vanaf 16 zo tergend slecht was/is.

De ‘verbeteringen’ die erin zitten, gelden als een standaard vooruitgang. Het moet wel, anders is er niks anders aan de game dan vorig jaar. De verbeteringen waar we met zijn allen al jaren om roepen, vragen, smeken, die worden niet doorgevoerd. Maar wat wil je, een stel Noord-Amerikanen die een voetbalgame moeten maken kun je niet als eis stellen dat de game voldoet aan ‘ons’ spelletje. Een beetje hetzelfde als vragen aan de Engelsen of ze een American Football game willen maken, hoewel… Maar toch.

Als dit je laatste FIFA is, dan wil je graag dat je eruit gaat met een klapper. Een klapper die de voorzet geeft voor een nieuwe franchise die je vanaf volgend jaar gaat starten. En dan is dit de basis die je legt?

Iedereen heeft gelukkig recht op zijn/haar mening. Voor de mensen die ermee weglopen is het dan goed genoeg en dat is waar het om draait denk ik. Als ik kijk naar mezelf? Ik kan hier niet zoveel mee en vind het ook geen geloofwaardige beoordeling.

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: