Home Movies Fantastische verhalen van toen en nu tijdens het Imagine Film Festival 2018

Fantastische verhalen van toen en nu tijdens het Imagine Film Festival 2018

by Mark van Truijen

Het Imagine Film Festival is het grootste en langstlopende filmfestival voor de genrefilm in Nederland met een eigenzinnig en fantasierijk programma vol bijzondere en spraakmakende films. Het themaprogramma van Imagine 2018 weerspiegelt de diverse vertelvormen die eigen zijn aan het genre ‘de fantastische film’. Van fantastische verhalen die teruggaan naar eeuwenoude mythes tot futuristische fictie die zich afspeelt in een verre toekomst. De technologie die daarbij hoort maakt ook onderdeel uit van het programma. Het filmfestival vindt plaats van 11 april tot en met 21 april in EYE Amsterdam.

Nergens wordt zoveel geëxperimenteerd en gevarieerd met vertelvormen als in de fantastische fictie. Met mythen, sprookjes en legendes is het fundament gelegd voor onze verteltraditie. Daarmee is het fantastische verhaal ook de oudste vorm van vertellen. Bij die fantastische verhalen hoort ook het zogeheten worldbuilding – het scheppen van een geheel nieuwe wereld, inclusief geschiedenis, taal, geografie en bewoners. De combinatie van verhalen en werelden die beide aan de verbeelding zijn ontsproten vormen het hart van de fantastische fictie. Imagine wijdt zijn themaprogramma van 2018 aan deze verteltraditie en heeft daarbij oog voor het verleden, het nu en de nabije toekomst.

Van vroeger tot nu
Nog voor de komst van de cinema was er de toverlantaarn die fantastische verhalen liet zien met behulp van bewegende glazen plaatjes. Bij Imagine komt deze oervorm van de fantastische film weer tot leven door een samenwerking tussen Annet Duller en Wim Bos, verzamelaars die voorstellingen met de toverlantaarn presenteren, en Sahand Sahebdivandi van het Amsterdamse vertellerscollectief Mezrab. Tijden en culturen vermengen zich in een unieke voorstelling.

Aan de andere kant van het spectrum is VR een jonge technologie waarmee nog volop wordt geëxperimenteerd. Waar Imagine vorig jaar nog een showcase op beperkte schaal organiseerde, is er dit jaar een volwaardige competitie met het beste fantastische VR-aanbod van de afgelopen twaalf maanden.

Remakes
Naast oeroude bronnen en worldbuilding is ook de cultuur van remakes en reboots een belangrijk onderdeel van de fantastische filmtraditie. Remakes zijn bepaald niet alleen een kwestie van geld of ideeënarmoede, maar weerspiegelen ook de tijdgeest waarin de film werd gemaakt. Aan de hand van een aantal video-essays en veel fragmenten gaat Peet Gelderblom in op de politieke en maatschappelijk elementen uit vier verfilmingen die door de jaren heen gemaakt zijn van Jack Finneys roman The Body Snatchers uit 1955.

Met deze eerste drie programmaonderdelen worden ook de eerste elf titels en het gehele programma van korte films bekend gemaakt.

Features – eerste titels
Les affamés
Robin Aubert, Canada (2017) – trailer

Along With the Gods: The Two Worlds
Kim Yong-hwa (Zuid-Korea 2017) – trailer

The Changeover
Miranda Harcourt, Stuart McKenzie (Niew-Zeeland 2017) – trailer

The Cured
David Feyne (Ierland, Groot-Brittannië, Frankrijk 2017)

A Day
Cho Sun-ho (Zuid-Korea 2017) – trailer

Downrange
Ryuhei Kitamura (Verenigde Staten, Japan 2017)

The Endless
Justin Benson, Aaron Moorhead (Verenigde Staten 2017)

Hagazussa: A Heathen’s Curse
Lukas Feigelfeld (Duitsland 2017)

The Lodgers
Brian O’Malley (Ierland 2017) – trailer

The Man With the Magic Box
Bodo Cox (Polen 2017) – trailer

Pyewacket
Adam Macdonald (Canada 2017) – trailer

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x