Home Movies Eerste titels Holland Animation Film Festival 2017 bekend

Eerste titels Holland Animation Film Festival 2017 bekend

by Mark van Truijen

Van 22 tot en met 26 maart 2017 bruist Utrecht weer tijdens de 20e editie van het Holland Animation Film Festival (HAFF). Tijdens HAFF kan men vijf dagen genieten van de meest uiteenlopende vormen van animatie, met spraakmakende feature films, eigenzinnige shorts en innovatieve cross-overs naar beeldende kunst met eigenzinnige installaties. HAFF is meer dan puur filmkijken: het biedt tevens talkshows, masterclasses, lezingen en educatieve programma’s. HAFF maakt vandaag vol trots de eerste competitiefilms bekend. Onder andere Aziatische feature filmsIn This Corner of the World (2016, Sunao Katabuchi), Have a Nice Day (2017, Liu Jian) en Seoul Station (2016, Sangho Yeon) zijn toegevoegd aan het programma. Ook maakt Revengeance (2017) de nieuwe film van de Amerikaanse grootmeester Bill Plympton zijn opwachting. De eregast van het festival is Zwitserse filmmaker Georges Schwizgebel.

Tijdens de twintigste editie van HAFF zijn feature filmsuit Azië rijk vertegenwoordigd. De ingetogen Japanse anime In This Corner of the World, waarin de jonge vrouw Suzu Urano van een zorgeloze dagdromer opgroeit tegen de achtergrond van de Amerikaanse bombardementen op Hiroshima is te zien naast de Chinese crime thriller Have a Nice Day, waarin drie partijen een groot geldbedrag najagen dat chauffeur Zhang gestolen heeft om z’n vriendinnetje te helpen. Ook bijzonder is de bloedstollende zombiefilm Seoul Station uit Zuid-Korea van maker Sangho Yeon die met zijn eerdere film The Fake in 2014 de HAFF Grand Prix voor feature film won.

Uit de Verenigde Staten komt de lange animatiefilm Revengeance van de Oscargenomineerde ‘koning van de indie film’ Bill Plympton. In deze film – geïnspireerd door Quentin Tarantino en Beavis & Butthead – vraagt Senator Deathface (voormalig worstelkampioen en biker) enkele befaamde premiejagers in het diepste geheim op zoek te gaan naar de beeldschone Lana Marie Oswald die iets van hem heeft gestolen. Coregisseur is Jim Lujan, onder meer verantwoordelijk voor het overrompelende verhaal met een uitbundige stoet aan ‘sleazy’ en ‘hairy’ karakters.

Competitie shorts
Naast feature films staat bekend HAFF om haar uitgebreide competitieprogramma met de wereldtop aan korte animatiefilms. Hieronder een greep uit het programma van de afwisselende internationale competitie voor shorts:

  • A Crow Has Been Calling for a Whole Day (2016, Liu Yi, CN) is een boeiend dagboek in live action en animatie van de reis door India van maker Liu Yi.
  • The Laughing Spider (2016, Keiichi Tanaami, JP) is op het eerste gezicht een wonderlijk, kleurrijk zoekplaatje van iconen uit de moderne kunst en popcultuur en blijkt gebaseerd te zijn op heftige jeugdherinneringen van de maker.
  • Nighthawk (2016, Špela Cadež, SI/HR) is uitgeroepen tot een van de beste animatiefilms van 2016 door een internationaal gezelschap van professionals. Je houdt je hart vast bij de nachtelijke autorit van een vermoeide, dronken das op een eindeloze landweg. Het is prachtig ontworpen met knipsels en gelaagde ruimte.
  • The Sparrow’s Flight (2016, Tom Schroeder, VS) is een ontroerende hommage aan de overleden vriend van de filmmaker.

HAFF_2017_PB2.png

Eregast Georges Schwizgebel
De gerenommeerde Zwitserse filmmaker Georges Schwizgebel is verkozen tot eregast van de twintigste editie van HAFF. Schwizgebel werkt veelal met verf op cells en zijn kinderen verzorgen de klassieke muzikale begeleiding op cello en piano. Zo wordtRomance (2011) begeleid door Sonate Sonate Op en 19/Scherzo van Rachmaninoff en zijn film Erlkönig (2015), gebaseerd op Goethes gelijknamige gedicht, door muziek van Schubert/Liszt. Zijn virtuoze films blinken uit in wervelende, associatieve bewegingen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x