Vandaag de dag hebben 31 miljoen meisjes wereldwijd geen toegang tot onderwijs. Culturele percepties over de rol van meisjes in het gezin, kosten voor onderwijs en onveilige situaties op weg van en naar school zijn de grootste oorzaken hiervoor. Pakistan staat in de wereldtop van landen waar kinderen niet naar school kunnen. Het land telt 5,4 miljoen kinderen die geen basisonderwijs krijgen, waarvan 3,3 miljoen meisjes.

De Pakistaanse kinderrechtactiviste Malala Yousafzai laat al sinds 11-jarige leeftijd haar stem horen over educatie voor meisjes. In 2012 werd haar schoolbus beschoten door de Taliban, wat wereldwijd voor veel ophef zorgde. Malala zette haar strijd na de aanslag voort. Sindsdien is de inmiddels 18-jarige Malala het symbool in de strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes.

Malala’s levensverhaal is door documentairemaker Davis Guggenheim (An Inconvenient Truth) vastgelegd in de indrukwekkende documentaire He Named Me Malala. Guggenheim volgde Malala maandenlang en geeft een kijkje in het dagelijks leven van de Nobelprijswinnares; van ruzies met haar broertje tot haar gepassioneerde toespraken bij de Verenigde Naties.

Haar inzet werd in 2013 beloond met de Internationale Kindervredesprijs van de Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights, die aan Malala werd uitgereikt in de Ridderzaal in Den Haag. In december 2014 werd Malala de jongste winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

KidsRights ondersteunt Malala in haar eigen onderwijs en haar inzet voor educatie voor kinderen wereldwijd. Tevens realiseren Malala en KidsRights samen twee projecten in Pakistan om toegang tot onderwijs voor meisjes en kwetsbare kinderen te bevorderen. Marc Dullaert, oprichter en voorzitter van KidsRights,: “Malala is een inspiratie voor zowel kinderen als volwassenen. Haar strijd voor toegang tot onderwijs voor meisjes wereldwijd blijft voor niemand onopgemerkt. Ze laat zien dat kinderen op jonge leeftijd hun stem kunnen laten horen en de wereld in beweging kunnen zetten. Zelfs na een aanslag op haar leven, toonde Malala de moed om haar inzet onverminderd voort te zetten.”

De documentaire He Named Me Malala is vanaf 2 maart verkrijgbaar op DVD. De productinformatie van de DVD is hieronder te vinden.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x