Home Gadgets Dyson introduceert de Dyson Lightcycle-taaklamp

Dyson introduceert de Dyson Lightcycle-taaklamp

by Mark van Truijen

Vandaag onthult Jake Dyson de Dyson Lightcycle-taaklamp. De Dyson Lightcycle is het resultaat van meer dan 2 jaar van ontwikkeling en onderzoek – met meer dan 892 prototypes gemaakt door meer dan 90 ingenieurs. Vanaf 1 april zullen de producten in de Benelux beschikbaar zijn.

“Licht is belangrijk voor ons welzijn en om goed te kunnen werken en presenteren. Bij het nabootsen van daglicht is de kwaliteit van het licht van essentieel belang. We hebben een manier ontwikkeld om deze kwaliteit van licht voor maar liefst 60 jaar te kunnen garanderen.” –

Jake Dyson – Chief Engineer & Lighting Inventor

Lokaal aanpassen aan het daglicht

Voordat er überhaupt kunstlicht bestond, waren mensen afhankelijk van de daglichtcyclus om iets te ondernemen gedurende dag. Met de ondergaande zon werd het tijd om te gaan slapen. Tegenwoordig brengen we tot 90% van onze tijd binnenshuis door en dankzij kunstlicht kunnen we onze activiteit lang na zonsondergang doorzetten. Hierbij is de kleur en intensiteit van kunstlicht belangrijk. Ons lichaam kan bijvoorbeeld worden beïnvloed door de cycli van daglicht – met een hoger niveau van blauw licht overdag en veel lagere niveaus in de ochtenden en avonden. Op dezelfde manier flikkert zonlicht niet, net zoals het ook geen meerdere schaduwen tegelijk kan maken – terwijl kunstlicht dat wel doet.

Daarom wilden de ingenieurs van Dyson een lamp maken dat het juiste type licht voor het tijdstip van de dag biedt, op basis van kwaliteiten van natuurlijk daglicht. De Dyson Lightcycle past de kleurtemperatuur en helderheid voortdurend aan op het daglicht en biedt automatisch het juiste licht voor het juiste tijdstip van de dag. Het daglicht is echter veel complexer dan alleen tijd alleen. Het verschilt op elke plek in de wereld – zo is het daglicht in Californië heel anders dan het daglicht in Moskou. De kleurtemperatuur en helderheid veranderen voortdurend, afhankelijk van de tijd van het jaar en de locatie.

Dankzij het unieke Dyson Lightcycle algoritme wordt de tijd, datum en GPS-locatie bepaald, om de kleurtemperatuur en de helderheid van het daglicht te berekenen, waar ook ter wereld. Deze gegevens worden elke 60 seconden van je smartphone naar de Dyson Lightcycle verzonden, zodat het licht zich aanpast aan het daglicht, precies op de locatie waar het zich bevindt.

In de software zijn meer dan een miljoen satellietmetingen opgenomen en gevalideerd die de verschillende lichtomstandigheden in de atmosfeer van de aarde gemeten hebben op verschillende tijdstippen van de dag. Een 32-bits microprocessor meet continu de daglichtgegevens voor een dynamische kleurafstemming. De lamp bevat drie warme en drie koele LED-lampen, die samenwerken om daglichtkleurtemperaturen te simuleren (tussen de 2.700 tot 6.500 Kelvin).

Ontworpen om de gezichtsscherpte te verbeteren2

Zelfs als we het niet direct opmerken, kan het gebrek aan licht, of het flikkeren van licht verblinde of vermoeide ogen veroorzaken. Bij het streven naar de best mogelijke lichtkwaliteit keken de ingenieurs van Dyson naar de zon.


De Dyson Lightcycle zorgt voor hoogwaardig, krachtig licht met meer dan 1.000 lux-helderheid, gecombineerd met verblindingsbescherming en een lage optische flikkering (<1%)3. Lux is een eenheid van verlichtingssterkte. Deze helderheid is hoger dan het aanbevolen niveau om in te studeren4. Ter vergelijking: zo heeft een gemiddeld kantoor typisch zo’n 500 lux, een donkere dag 100 lux en een bewolkte dag 1,000 lux.

Om niet meerdere schaduwen te veroorzaken is er een zevenhoekige reflector opgedeeld in verschillende vlakken. Dit verdeelt het licht gelijkmatig waardoor een enkele lichtbron gecreëerd wordt met slechts één schaduw. De onderste reflector is ontworpen om de ogen te beschermen tegen verblinding van het licht, en om het licht te focussen.

Behoudt de lichtkwaliteit gedurende 60 jaar1

Lokale daglichtmonitoring biedt verschillende voordelen, maar als een lamp na verloop van tijd zijn helderheid of kleurtemperatuur verliest, wordt het vermogen om het daglicht te volgen, verminderd. Veel mensen realiseren het zich niet, maar op het moment dat een LED wordt ingeschakeld, neemt de kwaliteit meteen af door hitte. Lampen die de LED’s niet voldoende koel houden, kunnen snel vervagen en verkleuren – dus zelfs als ze het daglicht kunnen volgen, verliezen ze mogelijk snel de precisie om dit te kunnen blijven doen.

Dyson-technici hebben dit aangepakt met technologie die vaak in satellieten wordt gebruikt – heat pipe-technologie. Een vacuüm verzegelde koperen buis trekt warmte weg. Binnenin verdampt een druppel water, waarbij de warmte langs de pijp wordt afgevoerd terwijl deze condenseert, voordat deze terugkeert naar de LED’s door capillaire werking (een natuurlijk verschijnsel waarbij water stijgt, tegen de werking van de zwaartekracht in). Het biedt een non-stop, energie-vrije koelcyclus.

Dit betekent dat de helderheid en lichtkwaliteit gedurende 60 jaar behouden blijft. Hierdoor neemt de kwaliteit van de Dyson Lightcycle niet af in de loop van de tijd en kan het de kleur en helderheid betrouwbaar instellen, om het natuurlijke daglicht te blijven volgen.

Connected met de Dyson Link-app voor personalisatie

Verschillende lichtniveaus en kleurtemperaturen kunnen nuttig zijn voor verschillende taken en scenario’s. Zo heeft een 65-jarige bijvoorbeeld tot vier keer meer licht nodig dan een 20-jarige2.

Gepersonaliseerd licht wordt mogelijk gemaakt door de Dyson Link-app. Deze communiceert continu met de Dyson Lightcycle en past het licht aan op de leeftijd zoals ingevoerd in de Dyson Link-app. Hiernaast past het zich aan op de ingestelde bezigheid en het lokale daglicht – ontworpen om optimale verlichting gedurende de dag te ondersteunen.

De Dyson Lightcycle heeft verschillende functies voor verschillende bezigheden: studeren, ontspannen, precisie, boost, wake-up, slaapstand en afwezig. Het heeft ook handmatige bediening met slide-touch om het licht te dimmen en kleur en temperatuur te selecteren waarbij uit de persoonlijke lichtvoorkeuren gekozen kan worden. Het is mogelijk om namen voor maximaal 20 verschillende lichtinstellingen voor te programmeren en toe te wijzen, afhankelijk van uw taak of stemming.

De helderheid varieert van 100 tot meer dan 1.000 lux, terwijl de kleur zich aanpast van een warme, ontspannende 2.700 Kelvin tot een koele, witte 6.500 Kelvin.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: