Home GadgetsConnectiviteit De voordelen van WiFi 6: de hoogste standaard

De voordelen van WiFi 6: de hoogste standaard

by Mark van Truijen

Inmiddels ondersteunen bijna alle moderne apparaten die met WiFi werken de WiFi 6-standaard. Dat klinkt leuk, maar welke praktische voordelen biedt deze standaard nu precies, en is overstappen naar WiFi 6 voor een thuisnetwerk echt de moeite waard?

Wi-Fi 6: IEEE 802.11ax 
De WiFi 6-standaard, onder technici bekend als IEEE 802.11ax, werd in 2019 door de WiFi Alliance gelanceerd en wordt hedendaags ondersteund door bijna alle nieuwere WiFi-capabele apparaten en netwerkhardware die up-to-date is. Het handige is dat WiFi 6 sterker wordt naarmate meer apparaten en netwerken het ondersteunen, waarmee de snelheidsverhogingen die deze nieuwe standaard met zich meebrengt, op meer plekken zichtbaar worden.

Snel, sneller, snelst 

9.6 Gbps is theoretisch gezien de maximale snelheid voor datatransmissie binnen netwerken met WiFi 6. Deze grote snelheid kan met name worden verklaard door de vier technologieën hieronder.

QAM-1024: WiFi 6 maakt gebruik van 1024-QAM-modulatie (10-bits), wat betekent dat het meer gegevens per signaaloverdracht doorgeeft dan WiFi 5, waarbij 256-QAM-modulatie (8-bits) wordt gebruikt. Hierbij is de maximale WiFi-snelheid per antenne bijvoorbeeld 433 Mbit/s in het 5 GHz-bereik bij 80 MHz kanaalbreedte. WiFi 6 kan tot wel 601 Mbit/s bereiken in het 5 GHz-bereik met een kanaalbreedte van 80 MHz.

160 megahertz-kanaalbreedte: WiFi 6 gaat hiernaast nog een stap verder, want het maakt ook meer gebruik van de snellere 5 GHz-band dan zijn voorgangers. Met een kanaalbreedte van 160 megahertz verdubbelt de WiFi-transmissiesnelheid ten opzichte van 80 MHz.

OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access): Deze datatransmissietechnologie maakt efficiënter gebruik van de frequentieband mogelijk en is speciaal voor WiFi 6 aanzienlijk verbeterd. Via OFDMA is het nu bijvoorbeeld mogelijk om datapakketten aan meerdere apparaten tegelijk te leveren; voorheen werden datapakketten nog na elkaar verwerkt. Als gevolg daarvan vertraagden apparaten binnen het huishouden die continu kleine gegevenspakketten verstuurden, routinematig het hele netwerk.

BSS Coloring: Deze technologie helpt netwerken een handje die zich in dichtbevolkte dorpen en steden bevinden. Een bekend probleem is dat wanneer meerdere draadloze netwerken in hetzelfde gebied door elkaar heen werken, de WiFi-signalen vertragen. BSS Coloring zorgt ervoor dat naburige WiFi 6 netwerken veel efficiënter gebruik kunnen maken van hetzelfde draadloze kanaal, zonder dat verschillende netwerken elkaar in de weg zitten. Dit zorgt voor een aanzienlijke vermindering in vertragingen en verbindingsonderbrekingen.

Betere WiFi voor meer apparaten

Met deze technologieën als achtergrond komen we nu bij de voor de hand liggende vraag: wie heeft er WiFi-snelheden tot 9,6 Gbps nodig? De bandbreedte van de meeste doorsnee internetverbindingen in ons land ligt immers veel te laag om dat niveau te halen. Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat steeds meer thuisnetwerken niet alleen meer dienen als een verbinding met de buitenwereld. Van persoonlijke backup-servers tot streaming-media, veel datatransmissies vinden plaats binnen hetzelfde netwerk en profiteren daarmee wel degelijk van veel hogere transmissiesnelheden als het netwerk deze ondersteunt, ook als internetverbindingen buitenshuis misschien trager zijn.

In wezen werkt WiFi 6 dus aanzienlijk beter dan zijn voorgangers om de WiFi-snelheid binnen moderne thuisnetwerken hoog te houden. De standaard maakt betere snelheden en een lagere latency mogelijk, verwerkt zonder problemen talrijke gelijktijdige verbindingen en vermindert ook het energieverbruik: dankzij Target Wake Time (TWT) blijven apparaten die niet continu verbonden zijn langer in stand-by, waardoor ze minder elektriciteit verbruiken en minder vaak hoeven te worden opgeladen.

Een sterker thuisnetwerk opzetten met WiFi 6

Overstappen naar WiFi 6 binnen een thuisnetwerk is daarmee zeker een handig en waardevol idee. Het maakt niet uit als slechts een deel van geïnstalleerde hardware de nieuwste standaard ondersteunt, want oudere apparaten profiteren misschien niet van alle technische innovaties, maar blijven gewoon probleemloos in het thuisnetwerk werken.

devolo, gevestigd in het Duitse Aken, ontwikkelt al meer dan 20 jaar oplossingen die ervoor zorgen dat datatransmissies zo snel en probleemloos mogelijk verlopen. Tegenwoordig omvat het portfolio van de toonaangevende netwerkspecialist ook veel producten die WiFi 6 ondersteunen. Hiertoe behoort bijvoorbeeld de devolo Magic-productserie: deze handige adapters worden eenvoudig in huishoudelijke stopcontacten geïnstalleerd en functioneren als krachtige access points met WiFi 6. Nog eens extra handig hierbij is dat de adapters met elkaar communiceren via de elektrische bedrading en zo zorgen voor extra WiFi-stabiliteit. De devolo Magic-serie is de ideale oplossing om grotere woonruimtes of meerdere verdiepingen van solide internet te voorzien.

Voor kortere afstanden, bijvoorbeeld om de WiFi-dekking in flats te vergroten, voeren de devolo WiFi 6 Repeater 3000 en devolo WiFi 6 Repeater 5400 de lijst aan. Deze repeaters breiden het bestaande WiFi-signaal van elke router uit en regelen bovendien de beschikbare bandbreedte op een intelligente en efficiënte manier. De repeaters van devolo beschikken bovendien over mesh-functionaliteit en kunnen naadloos worden geïntegreerd in bestaande draadloze netwerken.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x