Home TVSeries Cheesehead Blues 17 mei te zien bij NPO 2 Extra

Cheesehead Blues 17 mei te zien bij NPO 2 Extra

by Jos Vis

In Clarksdale, Mississippi is de Delta blues springlevend. “Cheesehead Blues” vertelt het verhaal van dit stadje in het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten, waar zich dankzij de blues een economisch wonder heeft voltrokken. Een van verantwoordelijken daarvoor is Theo “Boogieman” Dasbach, een Nederlandse kaaskop die zich vestigde in deze bakermat van de Delta blues.

“Cheesehead Blues” is dinsdag 17 mei om 20.30 uur te zien bij NPO 2 Extra en daarna op NPO Start.

In 2009 maakte de Nederlandse bluesfanaat en filmmaker Jan Doense zijn eerste muzikale roadtrip door het Diepe Zuiden van de Verenigde Staten. In Clarsksdale, Mississippi, de geboorte-, woon- en sterfplaats van grootheden als John Lee Hooker, Muddy Waters, Son House en Bessie Smith, ontmoette hij zijn landgenoot Theo “Boogieman” Dasbach, een ex-bankier en de oprichter van het lokale Rock & Blues Museum. De twee raakten bevriend en in de daarop volgende jaren maakte Doense de documentaire “Cheesehead Blues”, een portret van het economische wonder dat Clarksdale heet met als rode draad een Nederlandse kaaskop die zich daar als een vis in het water voelt. In “Cheesehead Blues” onderzoekt Jan Doense wat de blues is en stelt hij de prangende vraag of witte mensen de blues kunnen hebben.

In “Cheesehead Blues” komen kenners aan het woord, maar er is natuurlijk ook veel muziek te horen van o.a. T-Model Ford, Super Chikan, Terry “Harmonica” Bean, Watermelon Slim, Sean “Bad” Apple, Liz Mandeville en Rosalind Wilcox. Ook hét grote bluestalent van dit moment, Christone “Kingfish” Ingram, maakt zijn opwachting in “Cheesehead Blues”.

Het camerawerk is van Suzanne Arts, de geluidsopnamen van Diego van Uden. De montage werd verzorgd door Ot en Erik Louw en de geluidsnabewerking door Wart Wamsteker. Productie en regie waren in handen van Jan Doense.

Jan Doense is festivalorganisator, filmjournalist en producent. Sinds drie jaar is hij directeur bij Film by the Sea. Recent produceerde hij “De Dick Maas Methode” en “De Openbaring”. “Cheesehead Blues” is zijn eerste documentaire als regisseur.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: