Home Movies Bolero vanaf 23 mei in de bioscoop

Bolero vanaf 23 mei in de bioscoop

by Pim, Sel

De meeslepende biopic Boléro, van regisseur Anne Fontaine (Coco avant Chanel), schetst het leven van de beroemde Franse componist en pianist Maurice Ravel, die in 1928 zijn onsterfelijke meesterwerk Boléro schrijft. Na de wereldpremière op International Film Festival Rotterdam op 27 januari jl. is de film vanaf 23 mei te zien in de filmtheaters via Gusto Entertainment.

Parijs in de roaring twenties. We volgen Maurice Ravel, die op dat moment als de belangrijkste (nog levende) componist van het land wordt gezien. Hij werkt aan een compositie voor Ida Rubinstein, een extravagante Russische choreografe. Iets zinderends moet het worden, erotisch en gewaagd. Maar terwijl de stad bruist, blijft het bij Ravel stil. Hij verliest zich in zelfkritiek, en in herinneringen aan eerdere mislukkingen. Overal om zich heen hoort hij inspiratie, maar hij krijgt niets op papier. Hoe dichter de deadline nadert, hoe groter zijn writer’s block wordt. Tot daar ineens een ritme is, en een opzwepende, sensuele melodie die de basis vormen voor wat zijn wereldberoemde meesterwerk is geworden: de Boléro.

De hoofdrol van Maurice Ravel wordt vertolkt door Raphaël Personnaz (Anna Karenina). Jeanne Balibar (Cold War) is zijn tegenspeelster, danseres Ida Rubinstein. Regisseur Anne Fontaine, die in 2009 Coco Before Chanel maakte, zei: “Maurice Ravel is nog altijd een van de meest briljante componisten van de 20ste eeuw. Net zoals Coco Chanel was hij een complexe kunstenaar wiens kunst over de hele wereld resoneert. Ik wilde het creatieve proces van zijn Bolero verkennen: hoe inspiratie kan voortkomen uit persoonlijk trauma, spijt en verdriet, hoe kunst het resultaat kan zijn van een intieme zoektocht en toch miljoenen mensen kan bereiken.”

De Boléro wordt algemeen gezien als een meesterwerk, een 15 minuten durende symfonie die nog steeds bekend staat om zijn meeslepende karakter. Het stuk begint zacht met slechts enkele instrumenten, maar gaandeweg zwelt het orkest aan en wordt de muziek harder en intenser. Zo eindigt de Boléro groots en meeslepend en is tot aan de dag van vandaag nog altijd een van de bekendste en meest geliefde muziekstukken.

Een deel van de biopic Boléro is opgenomen in Le Belvédère, een klein huis aan de rand van het stadje Montfort L’Amaury nabij Parijs waar Ravel de laatste 16 jaar van zijn leven doorbracht voordat hij stierf in 1937.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x