Home GamingAndroid Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

Belgische start-up CrazyGames hertekent landschap voor onafhankelijke game developers

by Mark van Truijen

CrazyGames, één van de tien grootste gratis browser game platformen ter wereld, lanceert een portaal waarop onafhankelijke ontwikkelaars hun games kunnen laten testen. De Leuvense start-up wil zijn 10 miljoen maandelijkse gebruikers inzetten om developers te helpen hun games te verbeteren. Dit project moet de indrukwekkende groei van het bedrijf ook het komende jaar helpen doorzetten.

CrazyGames is een browser game platform waar gebruikers gratis games kunnen spelen in uiteenlopende categorieën. Raf Mertens (27), een ondernemende software ingenieur, richtte de website op in 2014. Wat startte als een hobbyproject groeide intussen uit tot een bedrijf met vier werknemers. CrazyGames maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatieve ideeën en schaalbare businessmodellen ondersteunt.

CrazyGames heeft vandaag tien miljoen maandelijkse gebruikers en is daarmee een van de tien grootste browser game platformen ter wereld. In 2017 haalde het bedrijf een omzet van 1,02 miljoen euro en groeide het met meer dan 100%. Deze inkomsten komen volledig uit programmatische advertenties. Hiervoor werkt het bedrijf samen met partners zoals Google, Amazon, Appnexus en andere grote partijen in de online advertentie sector. Met de lancering van het nieuwe Developer Portal wil Crazygames deze groei verder doorzetten.

Met de lancering van een Developer Portal wil CrazyGames inspelen op de nood van onafhankelijke ontwikkelaars om hun games te laten testen door een groot aantal mensen.

Raf Mertens, oprichter CrazyGames: “Wie vandaag een nieuwe game wil ontwikkelen en publiceren, ondervindt heel wat moeilijkheden. Het is niet eenvoudig om een voldoende groot publiek te bereiken. Door gebruik te maken van het Developer Portal kunnen spelontwikkelaars op een eenvoudige manier games uploaden en beheren.”

Feedback van spelers op games
Uniek is ook dat gameontwikkelaars bij CrazyGames statistieken meekrijgen over de gebruikerservaring van de gamers. De developer kan met die data zijn spel efficiënt optimaliseren.

Veel developers ondervinden vandaag problemen met het verzamelen van feedback op hun game. Gespecialiseerde testers zijn duur en de middelen van onafhankelijke developers zijn vaak beperkt,” vertelt Raf Mertens. De afgelopen maanden testte een 40-tal developers het platform van CrazyGames en op 1 oktober lanceert het bedrijf de publieke bèta versie. CrazyGames viert de lancering met een competitie voor developers met een prijzenpot van $2750.

Ambitieuze toekomstplannen
De laatste jaren zijn de mogelijkheden van browsers drastisch toegenomen. De technologie staat toe dat volwaardige en reactieve applicaties eenvoudig kunnen worden verspreid. Gamers hoeven dus niets meer te installeren maar kunnen de games gewoon in hun browser spelen. Een trend die ook zichtbaar is in andere domeinen zoals bijvoorbeeld televisie (Netflix) en tekstverwerking (Google Docs).

De markt voor browser games groeit dus sterk en CrazyGames maakt zich met de lancering van het Developer Portal klaar voor deze groei. “We hebben de ambitie om binnen vijf jaar bij de drie grootste browser game platformen ter wereld te behoren. De lancering van dit Portal zal ons helpen om op een schaalbare manier relaties op te bouwen met game developers en een instroom van kwalitatieve games te verzekeren”, besluit Raf Mertens.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x