Home Movies Bekendmaking winnaar Vakprijs en nominaties GrandPrix Nederlandse Animatie 2016

Bekendmaking winnaar Vakprijs en nominaties GrandPrix Nederlandse Animatie 2016

by Mark van Truijen

Winnaar Vakprijs voor Nederlandse animatie (Professional Award Dutch Animation):

  • Zeezucht (Jonas and the Sea), Marlies van der Wel

Nominaties Grand Prix voor Nederlandse animatie (Nomination Best Dutch Animation):

  • Andrej, Julia Veldman c
  • De Staat: Witch Doctor, Floris Kaayk en Studio Smack
  • Zeezucht (Jonas and the Sea), Marlies van der Wel

Bekendmaking winnaar Vakprijs voor Nederlandse animatie
Tijdens de opening van het 19e Holland Animation Film Festival op woensdagavond 16 maart is de Vakprijs voor de Nederlandse animatie uitgereikt aanZeezucht (Jonas and the Sea) (2015) van animator Marlies van der Wel.

De vakjury, bestaande uit Gerco de Ruijter (landschapsfotograaf en filmmaker), Egbert de Ruiter (docent animatie en animatieproductie aan de HKU) en Max Italiaander ((live) motion designer), prees Zeezucht voor de prachtige vormgeving: “De losse beelden in Zeezucht zijn kunstwerkjes die je zo kan inlijsten. De unieke stijl, die collagetechnieken vermengt met mooi geanimeerde details, leent zich uitstekend voor het verhaal. Alles past prachtig in elkaar, terwijl het toch verrassend en onvoorspelbaar blijft. Het geeft je ook een positief gevoel over ouder worden en het blijven volgen van ambities! Omdat we meer films van Marlies willen zien, geven we haar graag de Professional Award.”

Bekendmaking nominaties Grand Prix voor Nederlandse animatie
Op de openingsavond maakte de vakjury ook de nominaties bekend voor de Grand Prix voor Nederlandse Animatie. Hiervoor werden de volgende drie films geselecteerd:

  • Andrej (2015) van filmmaker Julia Veldman c vertelt het verhaal van Andrej Ivanovitsj die is verbijsterd als het water waarin hij spuugt opeens zwart wordt. Plots staat z’n wereld op zijn kop, kan zijn hond vliegen en voelt hij zich een hond. Zijn buurvrouw komt langs en gaat in rook op. Maar als Andrej Ivanovitsj besluit het gitzwarte water op te drinken, gebeurt er iets onverwachts.
  • De Staat: Witch Doctor (2015) van regisseur Floris Kaayk en Studio Smack is de officiële videoclip voor de rockband De Staat. De clip behelst een biologerende voordracht in een grauwe omgeving, volop special effects, steroïden en spectaculaire massachoreografie.
  • Zeezucht (Jonas and the Sea) (2015) van animator Marlies van der Wel is naast de winnaar van de Vakprijs voor Nederlandse animatie ook genomineerd voor de Grand Prix voor Nederlandse animatie. In haar film Zeezucht volgen we een jongen die alles op alles zet om zijn droom na te jagen: een plek om zich thuis te voelen. Hij wil dolgraag zwemmen met de vissen en bouwt een slim apparaat om mee te duiken.

De winnaar van de Grand Prix voor Nederlandse animatie wordt zondagmiddag 20 maart om 17.00 uur bekend gemaakt.

Bekendmaking winnaar webcompetitie HAFFTube
Het originele Melting POP van Alexandre Dubosc (Frankrijk) is de winnaar van de internationale webcompetitie HAFFTube. Melting POP is een prachtig gemaakte stop-motion film met een chocoladetaart in de hoofdrol.Bekijk de videoMelting POP hier!De HAFFTube competitie is gestart in februari en sindsdien gevuld met 50 nieuwe films. De jury van de HAFFTube competitie bestond uit filmmakers waarvan de films zijn geselecteerd voor HAFFs internationale competitie voor shorts 2016.

Over Holland Animation Film Festival
Van 16 t/m 20 maart 2016 zijn ruim 400 animatiefilms te bewonderen op het Holland Animation Film Festival. Van hilarische cartoons tot baanbrekende videoclips en kunstfilms, het is allemaal te zien op het grootste internationale animatiefilmfestival van Nederland. Er zijn lange en korte films, competities, speciale programma’s, strips, presentaties en talkshows.Het festival vindt in en rond het Louis Hartlooper Complex in de Utrechtse binnenstad en CineMec, de Sterrenkijker, in Leidsche Rijn plaats. Kijk voor het programma op www.haff.nl.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x