Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.
Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (75-71)
De regels
Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.
70. Bayonetta
Bayonetta is een stijlvolle dame, die flink kont schopt en terecht komt in de meest bizarre situaties. Dat doen wel meer gamepersonages, maar wat maakt Bayonetta zo ontzettend leuk om mee te spelen? Misschien gaat het om het spelen met Bayonetta’s haar, want op de redactie hebben wij inmiddels al decennia geen hoofdhaar meer gezien. Het kan ook zijn dat we ontzettend graag aan de slag gaan met typische Platinum Games-games, want die zijn vaak lekker over de top. Uiteraard heeft het he-le-maal niets te maken met het feit dat deze dame eigenlijk naakt de strijd aangaat. Naakt!? Ja, naakt! Het lijkt alsof ze kleren aan heeft, maar dat is dus het haar van Bayonetta! Maar dat heeft op ons geen invloed, hoor, want … (vul hier een of andere flutsmoes in).
Hoe ..eh.. gelikt Bayonetta er ook uitziet, het is uiteindelijk toch echt de gameplay die de show steelt. Het principe is vrij simpel: sla alles in elkaar en zodra de tegenstander een aanval uitvoert duik je weg, zodat je in ‘Witch Time’ terecht komt. Daarmee gaat alles langzamer, zodat jij snel alles de pan in kan hakken. Hierdoor ben je tijdens het vechten constant op je hoede om op het juiste moment weg te duiken en Witch Time te activeren. Daarnaast kun je allerlei epische moves uitvoeren, waarbij je haar bijvoorbeeld in een enorme draak veranderd, om zo de tegenstanders compleet weg te vagen. Bayonetta heeft een behoorlijke lijst aan verschillende moves, die stuk voor stuk makkelijk uit te voeren zijn en heerlijk aanvoelen.
De Beste Games:
- Bij het zien van de eerste beelden van -Bayonetta (2010)- waren we meteen enthousiast, want de actie zag er dik uit. Het gekke is dat we tijdens het spelen nóg meer onder de indruk waren van het hele geheel. Keiharde actie, beeldvullende bazen en een stijlvolle dame maken van deze game een regelrechte klassieker.
- Ondanks alle loftuitingen verkocht de game slecht en leek er nooit meer een vervolg te komen, totdat -Bayonetta 2 (2014)- ineens werd aangekondigd. Deze was exclusief voor Nintendo’s Wii U en sindsdien is de Bayonetta-serie exclusief voor Nintendo consoles.
- Er is een derde deel aangekondigd, exclusief voor Nintendo Switch, maar dat is inmiddels alweer 4 jaar geleden. Iets zegt ons dat men wat problemen heeft ondervonden tijdens de ontwikkeling en daarbij heeft de coronacrisis ook niet geholpen.
De Slechtste Games
- Er zijn gelukkig geen slechte Bayonnetta-games, maar je weet uiteraard nooit wat de toekomst gaat brengen.
Wist je dat…
- ..dat ondanks de exclusiviteit er alsnog een versie van Bayonetta is verschenen op PS4 en Xbox One? Deze bevat de mogelijkheid de game te spelen in 4K 60fps en is onderdeel van een collectie van Platinum Games-games.
69. Prince of Persia
Je zou het bijna vergeten, maar Prince of Persia is best wel een ‘big deal’ geweest in gaming. De eerste game trok de aandacht van vele gamers, omdat de animaties opmerkelijk vloeiend verliepen, voor in die tijd. En toch kon je de game gewoon spelen op de meest trieste pc, waardoor de game enorm veel verspreid werd. De levels zaten vol met allerlei boobytraps, geheimen en moeilijke sprongen, waarbij je vaak voortgang boekte door het onthouden van het gevaar. Vaak zag je het gevaar niet aankomen en werd je ineens in duizenden stukjes gehakt, dus de volgende keer kun je maar beter hebben onthouden dat je op moet oppassen op dat stukje. Ook het zwaardvechten was anders dan in de games van toen, omdat je hier iets voorzichtiger te werk moest gaan in plaats van als een zombie blijven rammen op een knopje.
De serie is daarna een beetje de weg kwijtgeraakt en na een aantal pogingen wist men bij Ubisoft de boel toch weer aan de praat te krijgen. Met de focus op puzzelen en klimmen, werd de Perzische Prins weer relevant en kregen we uiteindelijk zelfs een heuse film met Jake Gyllenhaal in de hoofdrol! Niet dat dit een goede film was, maar voor de Prince of Persia-fan zaten er toch leuke dingen in. Het enige probleem is dat er vandaag de dag helemaal geen Prince of Persia-fans meer te bekennen zijn en ook Ubisoft weet niet helemaal meer wat het aan moet met de serie. Blijkbaar is er van Prince of Persia niet zo makkelijk een GaaS (Games as a Service) van te maken… Nee, wij wachten wel op het moment dat er een ontwikkelaar een goed idee heeft en wij verwachten zelfs dat het pas succesvol wordt als men de focus legt op de ambiance.
De Beste Games
- Zoals we hierboven al gezegd hebben, de eerste -Prince of Persia (1989)- was een technisch hoogstandje en het vervolg, -Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame (1993)- was zeker niet slecht. Ubisoft gaf de serie nieuw bloed met -Prince of Persia: The Sands of Time (2003)-, -Prince of Persia: Warrior Within (2004)- en –Prince of Persia: The Two Thrones (2005)-. Deze games staan bekend om hun goede mix van puzzels, klimmen en combat.
- De serie kreeg een reboot met -Prince of Persia (2008)-, een stijlvolle game met de focus op klimmen, maar deze werd financieel gezien geen groot succes.
- -Prince of Persia (1989)-
- -Prince of Persia (2008)-
De Slechtste Games
- Voordat Ubisoft een succesvolle 3D Prince of Persia uitbracht, was er eert nog een slechte poging. -Prince of Persia 3D (1999)- legde de focus op combat en boobytraps, waarbij de vreselijke camera ervoor zorgde dat je constant dood ging, omdat je de boobytraps niet altijd goed kon zien.
- Toen er een film uitkwam rondom de Prins, vond Ubisoft dat er ook een game te koop moest zijn en daardoor kregen we een slap aftreksel van de serie met -Prince of Persia: Forgotten Sands 2010)-.
- -Prince of Persia 3D (1999)-
- -Prince of Persia: Forgotten Sands 2010)-
Wist je dat…
- …dat er een remake is aangekondigd van Prince of Persia: The Sands of Time? We kregen dit jaar de eerste beelden te zien en fans waren meteen teleurgesteld in de bizarre graphics, waardoor de remake is uitgesteld.
68. Monkey Island
Point-and-Click-games worden niet beter dan die van de Monkey Island-serie. De eerste twee games waren zó goed, dat de rest van de serie een beetje in het niet viel en dat geldt misschien zelfs voor het hele genre. De combinatie van vreemde puzzels, interessante personages en droge humor werkt perfect en je begint je af te vragen waarom de serie een beetje van de aardbodem is verdwenen. Waar veel tekst gedreven games raar overkomen als er ineens stemmen worden toegevoegd, wist men bij de Monkey Island-serie daarmee juist wat extra toe te voegen aan de serie. Guybrush Threepwood is een enorme droogkloot en dat wordt geweldig neergezet door de briljante tekst en het fraaie stemwerk.
De gameplay is simpel, klik op iets en Guybrush zegt er wat over of doet er wat mee, waardoor je puzzels kan oplossen en verder kan met het verhaal. Door de droge humor word je gemotiveerd overal op te klikken, omdat je absoluut geen enkele grap wil missen. Hoogtepunt van de serie is voor ons is het gedeelte waarbij je eigenlijk moet zwaardvechten, maar uiteindelijk de juiste reactie zoekt op een bepaalde belediging. Als jij het hier niet mee eens bent voelen wij ons genoodzaakt te vermelden: ‘How appropriate. You fight like a cow!’
De Beste Games
- -The Secret of Monkey Island (1990)- is een game die elke gamer moet spelen, ongeacht je leeftijd. Het is een heerlijke mix van gekkigheid en leuke puzzels, terwijl je op allerlei momenten enorm moet lachen. -Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge (1991)- bracht meer van hetzelfde, al veranderde het de manier waarop jij je door de game beweegt.
- Er zijn inmiddels meerdere versies van de eerste twee games verschenen, maar wij geven de voorkeur aan de Special Editions, verschenen op verschillende consoles. Hierbij kun je ook met een druk op de knop wisselen tussen de oude graphics en de vernieuwde beelden.
- -The Secret of Monkey Island (1990)-
De Slechtste Games
- Tell Tale mocht aan de slag met de franchise en het resultaat was matig. -Tales of Monkey Island (2009)- was minder grappig en daarnaast simpelweg minder leuk om te spelen. De meningen zullen hierover vast wel verdeeld zijn, want het verkocht juist als een tierelier!
- -Tales of Monkey Island (2009)-
- -Tales of Monkey Island (2009)-
Wist je dat…
- …de naam Guybrush Threepwood uiteindelijk gekozen is nadat men een wedstrijd hield op het kantoor?
67. Wipeout
Nintendo en SEGA dachten samen te moeten gaan uitvechten om de gamesmarkt, maar het ‘gevaar’ kwam uit onverwachte hoek met Sony’s PlayStation. Honderden PlayStation-consoles werden ter promotie uitgezet in allerlei winkels en lieten zien dat games geen kinderspel meer waren. Zo kwamen wij een prachtige sci-fi-racers tegen in de C&A en we werden weggeblazen door de beelden en het geluid. Daarnaast hadden we nog nooit een racegame gespeeld waarbij onze voertuigen laag boven de grond zweven, waardoor je anders te werk moet gaan dan bij auto’s, als het aankomt op sturen en remmen.
De pompende beats pasten perfect bij de game en ook het opvallende kleurgebruik …eh… viel meteen op. Wat leek op een PlayStation exclusive bleek uiteindelijk een multiplatform-titel te zijn en inmiddels zijn er meerdere delen verschenen. Het is onbegrijpelijk dat er geen Wipeout is aangekondigd voor PS5, want deze futuristische racer is altijd een mooi grafisch hoogstandje, waardoor je de kracht van een nieuwe console te zien krijgt. Tegenwoordig is de franchise weer exclusief verbonden met de consoles van Sony.
De Beste Games
- -Wipeout (1995)- was zeer fraai en hielp Sony een meer volwassen status te hebben in een tijd dat games nog een beetje als kinderspeelgoed werden gezien.
- Daarna deed de serie meer van hetzelfde, maar dan met mooiere graphics, waarbij onze favoriet -Wipeout 2097 (1996)- is., gevolgd door -Wipeout Omega Collection (2017)-
- -Wipeout Omega Collection (2017)-
- -Wipeout 2097 (1996)-
De Slechtste Games
- Echt slechte Wipeout games zijn er niet, al zijn ze niet allemaal even briljant.
Wist je dat…
- …dat wij ontzettend graag plaats willen nemen in een echte Wipeout-race? Zoiets is natuurlijk makkelijk beweren als het niet eens bestaat.
66. Brothers in Arms
We spelen graag oorlogje op onze redactie, maar we willen niet altijd van die oorlogsgames spelen, waarbij de nadruk meer ligt op fun dan op ellende. Brothers in Arms deed dat anders, waarbij je soms de modder over je gezicht voelde stromen. De game is gebaseerd op echte veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog, waarbij je een aantal fictieve soldaten volgt, die hun uiterste best doen in leven te blijven. Door richting een weggedoken tegenstander te schieten kon je druk uitoefenen, waardoor je teamgenoten (of jijzelf) de Duitsers kon flanken en ze zo konden overrompelen. Haha, je had het gezicht moeten zien van die Duitse soldaat, hij scheet drie kleuren in het rond!
De serie heeft maar drie delen, maar de actie is wat ons betreft ongeëvenaard. Zo stonden we op een andere groep Duitsers te schieten en ineens kwam er een tank aan, wat natuurlijk hartstikke oneerlijk is van die gasten! Nu kon ik wel gebruik maken van een antitankwapen, maar dan moest ik snel oversteken om het te kunnen pakken. Dat terwijl de tank juist stond te wachten op een bewegend lichaam, waardoor ik al schreeuwend naar de overkant dook. Dit moment was zo onvergetelijk en dát gevoel ben ik maar weinig tegengekomen in games. Het derde deel speelt zich deels af in Nederland, wat niet zo vaak gebeurd in gamesland. Het vreemde is wel dat er foutjes in die game zitten, want een Nederlandse familie spreekt de ene keer Nederlands en de andere keer iets van Russisch.
De Beste Games
- -Brothers in Arms: Road to Hill 30 (2005)- sloeg meteen in als een bom en liet gamers genieten van de ellende die oorlog teweeg brengt. Daarna kwam er heel erg snel een opvolger, die misschien ook had kunnen dienen als uitbreiding, maar -Brothers in Arms: Earned in Blood (2005)- is een klassieker van de bovenste plank en verreweg de beste game uit de serie.
- Het derde deel, -Brothers in Arms: Hell’s Highway (2008)- was iets meer verhaal gedreven en als we eerlijk zijn ook iets minder indrukwekkend. Toch was het een feest om eens een keertje een game te spelen die zich deels in Nederland afspeelde.
- -Brothers in Arms: Road to Hill 30 (2005)-
- -Brothers in Arms: Earned in Blood (2005)-
De Slechtste Games
- Er zijn allerlei vreselijke Brothers in Arms-games verschenen op mobiele apparaten en deze zien wij dan ook niet als echte delen uit de serie. Ubisoft ging vervolgens met de serie aan de haal alsof het om een grappige serie ging, want -Brothers in Arms: Furious 4- presenteerde zichzelf als een gezellige shooter met veel humor en werd gelukkig nooit uitgebracht.
- -Brothers in Arms: Furious 4-
- -Brothers in Arms: Furious 4-
Wist je dat…
- …er een heuse serie komt van Brothers in Arms? Wanneer we die kunnen gaan zien is niet bekend, maar het maakt ons niet zo heel veel uit, want wij willen een nieuwe game, geen serie!