Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.
Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (80-76)
De regels
Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.
75. Rock Band
Als gamer kruip je vaak in de huid van allerlei mensen en beroepen om dingen te doen, die je anders nooit zou doen. Zo zijn wij regelmatig onderdeel van een zeer getrainde groep militairen of schoppen we intergalactische kont als space marines. Er was ook een periode dat wij een heuse rock band waren en menig fan helemaal gek speelden op een of ander festival. In het echt stonden we dan in een kleine huiskamer op plastic instrumenten te rammen, terwijl een vreselijk gejammer het geluid van onze zanger was. Je kunt je misschien wel voorstellen dat onze buren een stuk minder enthousiast zijn over de Rock Band-games, maar onze virtuele fans moesten toch vermaakt worden, nietwaar? Eerlijk is eerlijk, wij zijn de rotste niet (al komen we dichtbij) en willen hierbij onze excuses aanbieden aan onze buren van toentertijd. Fred en An, sorry!
De mooiste herinnering van ondergetekende is de afgelegde muziekmarathon, waarbij je alle tracks achter elkaar moet spelen voor een bepaalde achievement. Het ging hier om meer dan 70 nummers, van makkelijk naar verdraaid moeilijk. Dit deed ik met een maat, waarbij hij verantwoordelijk was voor de gitaar en ik mijn best mocht doen op het drumstel. Met bloed, zweet en tranen hebben we het uiteindelijk gehaald en achteraf gezien is dat mijn leukst behaalde achievement ooit, waar ik echt iets voor heb moeten doen. Eigenlijk wil ik hierbij de achievement opdragen aan Fred en An, die zich die dag ook nog heel goed kunnen herinneren!
De Beste Games:
- Ontwikkelaar Harmonix was ook verantwoordelijk voor de eerste drie delen van Guitar Hero en is daarna zelf gaan werken aan Guitar Hero’s grootste concurrent, -Rock Band (2007)-. Net als bij de eerder genoemde serie kwamen er uiteindelijk veel verschillende versies, waarbij er vaak weer nieuwe hardware werd geleverd, in de vorm van instrumenten. Natuurlijk leverde dat ook meer geld op, maar het was ook echt leuk om te spelen.
- -Rockband 2 (2008)- en -Rockband 3 (2010)- waren net zo leuk als de eerste en -The Beatles: Rock Band (2009)- liet je allerlei tracks van The Beatles spelen.
De Slechtste Games
- Helaas werd de virtuele muziekmarkt compleet overspoeld door de Rock Band- en Guitar Hero-games, waardoor het speciale er redelijk snel vanaf ging. Wij hadden graag gezien dat men deze andere delen meer als DLC zou uitbrengen, dan je weer de volle pond te laten betalen. -Lego Rock Band (2009)- was eigenlijk niet echt slecht en was meer bedoeld voor de jongere spelers, maar voelde vooral aan als een cash grab.
- Wat de serie een beetje heeft gemist is een hele zwik aan Nederlandse nummers, waarbij we graag liedjes hadden gespeeld van Doe Maar, Normaal. Golden Earring en zelfs BLØF. Helaas, pindakaas.
Wist je dat…
- ..Rock Band 4 een nieuwe hype moest creëren op PS4 en Xbox One, maar dat het financieel is geflopt? Op dat moment was er al een aantal jaar geen nieuw deel meer verschenen en door het floppen is ook hardwaremaker MadCatz ten onder gegaan. Zij maakte de instrumenten voor die game en daardoor moest men bij Harmonix op zoek naar een andere fabrikant, uiteindelijk werd dat PDP.
74. Banjo & Kazooie
Dat een game rondom een beer en een vogel zo populair zou worden, had niemand durven dromen. Dat de serie na een sterk begin helaas niet meer de status heeft die het ooit had doet pijn. Heel erg veel pijn. Nu kunnen wij ons voorstellen dat het lastig is om een goede platform-game uit te brengen als de markt het genre even beu is, maar op het moment zijn 3D-platformers weer enorm populair. Het is dan ook wachten voordat Microsoft een ontwikkelaar aanwijst om weer eens een nieuw deel te maken en wij rekenen erop dat deze dan niet uit de stal van Rare gaat komen. Nee, geef ons maar een Banjo & Kazooie van Tim Shafer’s Double Fine, bekend van bijvoorbeeld Psychonauts 2, Deze studio is zeer creatief en weet volgens ons wel raad met de humor van de serie, terwijl Rare nu meer de focus lijkt te leggen op multiplayer-ervaringen.
De medewerkers van Double Fine lezen vast mee, dus is het wel handig om even uit te leggen wat de fans van de serie nu eigenlijk willen. Wij willen rond kunnen lopen met Banjo, terwijl Kazooie in zijn rugzak zit. We willen geen wagentjes bouwen of een open wereld bewandelen, maar ouderwets geplatform in 3D. Hierbij moet de vernieuwing zitten in de uitdagingen, die je aangaat met je standaard platform-moves. En nu Microsoft laat zien ook over oude fouten te praten (in de laatst verschenen documentaire) is het misschien een leuk idee om de beer en vogel op pad te sturen om zichzelf weer in de kijker te spelen, nadat ze zich hebben laten lenen voor Nuts ’n Bolts. Op die manier zien wij de oude Banjo-humor weer ‘shinen’ en wordt de game lekker ‘self aware’, een concept waarvan wij altijd erg genieten in games. Graag gedaan, Double Fine!
De Beste Games
- -Banjo & Kazooie (1998)- liet zien dat niet alleen Nintendo goede platformers kon maken voor de Nintendo 64 en daarnaast raakte gamers niet uitgesproken over de humor van de game. De manier waarop je door de wereld heen kon springen was van hoog niveau en de gehele wereld was compleet gemaakt met de mogelijkheden van Banjo in het hoofd. -Banjo Tooie (2000)- was misschien een stuk minder goed, het was nog steeds geen slechte game en bleek uiteindelijk meer om het verzamelen gaan van allerlei objecten, dan echt platformen.
- -Banjo Tooie (2000)-
- -Banjo & Kazooie (1998)-
De Slechtste Games
- -Banjo & Kazooi: Nuts ’n Bolts (2008)- werd meteen gehaat door de Banjo-fans en dat is niet helemaal gek, aangezien je meer bezig was met voertuigen ontwerpen dan daadwerkelijk platformen. Achteraf gezien is het best een leuke game, maar geen goed deel uit de serie.
- -Banjo & Kazooi: Nuts ’n Bolts (2008)-
- -Banjo & Kazooi: Nuts ’n Bolts (2008)-
Wist je dat…
- …Banjo speelbaar is in twee games, die niet om Banjo draaien? Uiteraard was je vast op de hoogte van Banjo’s cameo in Super Smash Bros. Ultimate, maar hij was ook speelbaar in Diddy Kong Racing op de Nintendo 64.
73. Deus Ex
Warren Spector is de man achter de Deus Ex-serie en verder toch al geen onbekende naam in gaming, want ook System Shock en de Thief-serie komen ook al uit het brein van de man. Wat deze games gemeen hebben is een sterke setting, waarbij je echt het gevoel hebt in de toekomst of het verleden rond te lopen, terwijl je op verschillende manieren door de game kunt komen. De eerste Deus Ex kwam dan ook in een tijd waarbij shooter je gewoon lieten schieten op alles wat er beweegt, maar Warren Spector gaf je allerlei opties, waarbij je ook verder kunt komen zonder te schieten. Dat alles in een prachtige sci-fi setting, waarbij Blade Runner als inspiratie diende.
Na het eerste deel gingen andere mensen met de serie aan de haal en dat wil niet meteen zeggen dat het de serie slechter maakte. Helaas lijkt het erop dat er op het moment geen Deus Ex-game in ontwikkeling is en dat de serie voorlopig even in de koelkast staat. Tot die tijd moeten we het doen met de top-games uit de serie en wachten we graag op het moment dat er weer een nieuwe director aan de slag gaat met de franchsie.
De Beste Games
- Deus Ex (2000)- was meteen geliefde onder de wat oudere pc-gamers, omdat het eindelijk eens wat anders deed dan alleen maar schieten. -Deus Ex: Invisable War (2003)- was ook niet slecht en daarnaast nog eens de eerste op console, maar legde de focus toch iets meer op het schieten.
- -Deus Ex: Human Revolution (2011)- sloeg 8 jaar later in als een bom en werd meteen gezien als perfecte reboot van de serie. -Deus Ex: Mankind Devided (2016)- deed vooral wat het eerste deel al gedaan had, maar dan iets vloeiender.
- -Deus Ex: Mankind Devided (2016)-
- -Deus Ex: Invisable War (2003)-
De Slechtste Games
- Er zijn eigenlijk geen slechte games in de Deus Ex-serie, maar dan rekenen we de mobiele versies niet mee, omdat we die nooit hebben gespeeld.
Wist je dat…
- …het eerste deel eigenlijk Troubleshooter zou gaan heten? Niet? Nou, dan weet je het nu!
72. Sam & Max
Sam & Max is een serie waarin een hond en een konijn werkzaam zijn als ‘freelance police’. De twee lossen allerlei zaken op, maar op de een of andere manier is de ene zaak nog gekker dan de ander. Deze twee figuren staan garant voor het aloude ‘point-and-click’-genre en ze hebben ons dan ook nog nooit teleurgesteld. De eerste game uit de jaren ’90 was een heerlijke game, maar Tell Tale mocht een nieuwe serie maken, die in episodes werd uitgebracht. Deze zaten slim in elkaar en waren vooral erg leuk om doorheen te klikken, waarbij de puzzels grappig en redelijk uitvoerbaar waren.
Uiteraard is de Sam & Max-serie een persiflage op detective-series en komt uit de koker van Steve Purcell, die later nog betrokken was bij Cars, Toy Story 4 en Brave. De episodes hebben recentelijk nog een oppoetsbeurt gehad en speelbaar op alle consoles. Laten we hopen dat deze remasters een beetje goed verkopen, want misschien krijgen we dan ooit een nieuw seizoen met de politiehond en konijn.
De Beste Games
- -Sam & Max: Hit The Road (1993)- was een van de beste games uit het point-and-click-genre en dat genre is een aantal jaar gekelderd in populariteit. Vandaar dat het zo lang duurde voordat we nieuwe avonturen konden beleven met onze favoriete freelance politieagenten. -Sam & Max Save the World (2007)-, -Sam & Max Beyond Space and Time (2008)- en -Sam & Max: The Devil’s Playhouse (2010)- zijn drie seizoenen vol eipische episodes van het duo en deze zijn recentelijk nog geremastered.
- -Sam & Max: Hit The Road (1993)-
- -Sam & Max Beyond Space and Time (2008)-
De Slechtste Games
- Er zijn simpelweg geen slechte Sam & Max-games.
Wist je dat…
- …Sam & Max al eerder bekend waren dan hun videogames?
71. Ridge racer
Net als Daytona USA, slaagde Ridge Racer erin ons weg te blazen met zijn mooie 3D-graphics, die net echt leken. In de Arcadehal was het dan ook een graag geziene gast en toen de game naar PlayStation kwam liet het ons zo’n console kopen. Snelle arcade-actie, prachtige graphics, en pompende bassen lieten ons vergeten dat er maar weinig banen in de game zaten. Het is ook niet zo gek, want daarvoor waren we inmiddels wel uitgekeken op 2D-racers en zagen 3D-racers er niet uit of hadden een enorme lage framerate.
Ondanks dat we Daytona USA lekkerder vinden spelen, mag deze serie niet ontbreken in de lijst en heeft het een hogere plaats verdiend, omdat er meerdere delen zijn uitgebracht. Oké niet elk deel was even goed, maar deze serie is veel langer relevant geweest dan Daytona USA en wij gaan er gemakshalve vanuit dat we de serie vast nog wel voorbij zien komen in de toekomst. De serie is al bijna 30 jaar oud, maar wij hebben er een hoop mooie herinneringen aan!
De Beste Games
- Wat was het begin van de jaren ’90 toch een mooie tijd als gamer, want wat zijn we ontzettend weggeblazen door de eerste, goede 3D-games en -Ridge Racer (1993)- hoort daar zeker bij.
- Een jaar later volgde -Ridge Racer 2 (1994)-, maar eigenlijk was dit een iets verbeterde versie van het origineel en geen echte opvolger. -Ridge Racer Revolution (1996)- was dit wel, al zaten er nog steeds niet veel banen in.
- -R4: Ridge Racer Type 4 (1998)- liet de serie wat uitgebreider worden
- -R4: Ridge Racer Type 4 (1998)-
- -Ridge Racer (1993)-
De Slechtste Games
- -Ridge Racer 64 (2000)- en -Ridge Racer DS (2004)- waren dezelfde, barslechte games, die je altijd zou moeten ontwijken. Daarnaast is elke andere Ridge Racer dan hier genoemd niet goed, maar ook zeker niet slecht. Behalve -Ridge Racer (Vita) (2011)-, want dat is een van de slechtste games ooit gemaakt.
- -Ridge Racer 64 (2000)-
- -Ridge Racer (Vita) (2011)-
Wist je dat…
- …Wii Sports Resort 33 miljoen exemplaren verkocht, maar dat Wii Sports bijna 100 miljoen keer is verkocht? Dat komt omdat de game bij aanschaf van een Wii kwam, maar de meeste mensen kochten het apparaat voor deze game, dus je zou kunnen zeggen dat de Wii toen ‘gratis’ kwam bij aanschaft van een Wii Sports-exemplaar.