Het is eindelijk zover: het Nederlands elftal speelt de finale van het WK voetbal voor vrouwen in Frankrijk! Om alvast in de stemming te komen kijken we naar vijf voetbalgames van weleer. Ken jij deze voetbalgames nog?
Sensible Soccer
Deze serie begon in 1992 op de Amiga, maar het duurde niet lang voordat de game werd geport naar PC en de consoles (o.a. SNES, Sega Mega Drive en Atari Jaguar) van toen. De gameplay was simpel van opzet; met één knop kun je zowel passen als schieten. Hoe langer je de knop ingedrukt houdt, hoe harder en hoger het schot en met het grootste gemak geef je nog een behoorlijke curve aan de bal mee. Omdat scoren niet moeilijk is in Sensible Soccer kunnen potjes tegen een vriend zomaar eindigen een uitslag van 16-12. Pure arcade-actie uit een tijd dat er nog geen voetbalsimulatie-games beschikbaar waren.
Zelf speelde ik jarenlang dagelijks vele potten voetbal met Sensible Soccer op Sega Mega Drive en PC. Natuurlijk speelde het spel heerlijk weg, maar het ging mij vooral om de aanpassingsmogelijkheden van de game. Je kunt alles aanpassen naar wens, waaronder de namen van teams en spelers. Dagenlang voerde ik samen met een maatje allerlei spelersnamen in van allerlei competities, compleet met bijbehorende uit- en thuistenue’s.
Als je jonger bent dan de Sensible Soccer-serie is het misschien lastig voor te stellen dat deze serie erg belangrijk is geweest voor (voetbal)games. Toch is dat zeker wel het geval en is de game zelfs opgenomen in de Game Canon, samen met games als Doom, Super Mario 3 en Sim City. Overigens kan Sensible Soccer zelf worden gezien als opvolger van Microprose Soccer, beide voetbalgame-series werden immers gemaakt door ontwikkelaar Sensible Software. In 2007 kwam de laatste Sensible Soccer uit, maar de originele makers van de game hebben twee jaar geleden nog een spirituele opvolger gemaakt: Social Soccer.
Super Soccer
Deze voetbalgame werd in Europa op dezelfde dag uitgegeven als de Super Nintendo en is in Japan beter bekend als Super Formation Soccer. Als je deze game opstart valt je meteen op dat de actie op een andere manier in beeld wordt gebracht. De camera hangt laag achter de spelers en laat je hierdoor veel van het veld zien. Hierdoor krijgt de game een eigen smoel en ziet het er allemaal prachtig uit. De actie is ‘lekker’ arcade en de mogelijkheid body checks uit te voren geeft de game een extra dimensie.
Net als bij veel andere voetbalgames heeft ook Super Soccer een makkelijke ‘glitch’-goal. Ren met de bal naar het doel op een specifieke plek en je zult bij een juist getimed schot altijd scoren. Overigens speel je in deze game niet met clubteams, maar met de nationale elftallen van allerlei landen in de wereld.
Je zult een Japanse SNES-classic moeten aanschaffen om deze game vandaag de dag te kunnen spelen op je HD TV, al zullen er vast nog wel wat SNES-fans zijn die de game nog graag op een oude tv spelen. De serie ging in Japan nog verder met Super Formation Soccer 96: World Club Edition als laatste editie.
Nintendo World Cup
De NES heeft aardig wat voetbalgames, waaronder Tecmo Cup Soccer Game en Konami Hyper Soccer. Nintendo World Cup is een aangepaste versie van het Japanse Nekketsu High School Dodgeball Club: Soccer en werd in 1991 uitgebracht door Nintendo. Verwacht geen realistische vertaling van de voetbalsport, maar meer een uitwerking van de uitspraak ‘Voetbal is oorlog’. Je kunt tegenstanders namelijk tegen de grond werken door te beuken of door de bal ontiegelijk hard tegen ze aan te schieten. Daarnaast speel je niet met het hele team, maar je zult het moeten doen met één speler. Met een druk op de knop laat je een teamgenoot de bal passen of schieten.
Speciale superschoten op doel zijn onhoudbaar en laten de keeper van de tegenstander met bal en al in het doel verdwijnen. Dit ziet er allemaal vermakelijk uit door de schattige animaties die het spel op je tv tovert. Wedstrijden zullen regelmatig eindigen in uitslagen als 21-6, maar uiteindelijk speel je dit spel voor de fun en niet voor het realisme. Overigens speel je met landen en kun je met het Nederlands elftal proberen het toernooi te winnen.
Naast de NES kwam de game ook uit voor Game Boy, Game Boy Advance en zelfs Sega Mega Drive (onder de Japanse naam).
Virtua Striker
Tegenwoordig zijn er niet zo heel veel arcade voetbalgames beschikbaar die qua productiewaarde in de buurt komen van de Virtua Striker-serie. In de arcade-hallen trokken Virtua-games van Sega-studio AM2 altijd veel bekijks vanwege de prachtige beelden die zij destijds wisten te creëren. Virtua Racing, Virtua Fighter en Virtua Cop zijn naast Virtua Striker voorbeelden van al het moois van AM2. Ook bij Virtua Striker houdt men het graag simpel en heb je niet veel knoppen nodig om de game te kunnen spelen.
Overigens werden de Virtua Striker-games vanaf deel 3 door een andere studio’s gemaakt en en was Virtua Striker 4 (2006) de laatste uit de serie. Helaas is het sinds die tijd stil geweest rondom de serie en zien we de laatste tijd maar weinig arcade voetbalgames verschijnen.
Sega heeft daarnaast nog andere voetbalgames uitgegeven, zoals Sega Soccer Slam, Sega Worldwide Soccer en verzogen ze het voetbalonderdeel van de Mario en Sonic At the Olypmic-games.
LiberoGrande
Deze voetbalgame van Namco pakte het allemaal anders aan dan wat je normaal gesproken gewend bent van voetbalgames. Je kiest eerst een voetballer uit en daarna pas je team en vervolgens speel jij je wedstrijden met die ene voetballer. Natuurlijk ga je eerst voor een Nederlandse speler en LiberoGrande laat je kiezen uit legendes zoals Rudolf de Buys (Ronald de Boer), Dirk Berlage (Dennis Berkamp) en Ruprech Goes (Ruud Gullit).
De game speelde helaas niet geweldig en de AI was ook niet al te sterk, maar het idee was goed. Natuurlijk werd het op een gegeven moment ook in FIFA en PES mogelijk om met één speler aan de slag te gaan en dat resulteerde onder andere in FIFA’s The Journey. Toch zou het leuk zijn al er nog meer aandacht wordt besteed aan de uitwerking van zo’n perspectief als in LiberoGrande. Op die manier zou je ook meer RPG-elementen aan een voetbalgame kunnen toevoegen zonder de fans van de meer traditionele manier van spelen voor de voeten te lopen.
LiberoGrande was niet echt een groot succes, maar kreeg toch een opvolger (LiberoGrande International). Helaas heeft Namco daarna geen nieuwe poging gedaan de serie te blijven verbeteren en heeft het daarna geen voetbalgames ontwikkeld en uitgebracht.