Home Gaming Dungeons & Dragons wederom enorm populair

Dungeons & Dragons wederom enorm populair

by Mark van Truijen

Dungeons & Dragons is hot! Hoewel het spel al sinds de jaren 70 bestaat, kent het rollenspel momenteel een enorme piek in populariteit. De trouwe fanbase is nooit verdwenen en lijkt alleen maar te groeien. Ook bij Heroes Dutch Comic Con merken ze een toename in interesse. “De afgelopen jaren bieden we steeds meer activiteiten aan rondom Dungeons & Dragons en merken dat de bezoeker hier erg goed op reageert,” vertelt de organisatie.

Een introductie tot Dungeons & Dragons

Dungeons & Dragons is een fantasie rollenspel dat wordt gespeeld met 4 tot 7 spelers. De spelleider, beter bekend als Dungeon Master, is verantwoordelijk voor het bedenken van de spelwereld en begeleidt de spelers door deze fictieve wereld. Iedere speler is gewapend met zijn eigen set van 7 dobbelstenen die allemaal een andere hoeveelheid vlakken hebben, variërend van 4 tot 20 kanten. De dobbelstenen zijn belangrijk, want ze bepalen hoe de personages van de spelers zich door het spel bewegen.

Dobbelen om je lot te verzegelen

Storytelling is het belangrijkste element voor een spannend en avontuurlijk Dungeons & Dragons rollenspel. De creatieve verhaallijnen van de Dungeon Master en de strategische stappen van de spelers vorderen het verhaal en hebben effect op elkaar. “Het bouwen van een Dungeons & Dragons wereld is deels improviseren, want iedere actie heeft een reactie. Niemand weet eigenlijk wat er gaat gebeuren,” vertelt Mike Wijdenbosch, acteur en medeoprichter van Stichting Dobbelgangers. Dat er veel creatieve mensen op af komen, is voor hem een logisch gevolg. “Rondom het spel gebeurt er ook een hoop. Er zijn bijvoorbeeld kunstenaars die spelwerelden verrijken met originele artwork en muzikanten die toepasselijke muziek componeren. Het geeft een spel een extra dimensie.”

Populairder dan ooit

Wie de populaire Netflix serie Stranger Things heeft gezien, weet dat Dungeons & Dragons verweven is met de serie. Met name in het laatste seizoen speelde het spel een cruciale rol, wat voor een enorme piek in populariteit heeft gezorgd. Ook heeft het computerspel Baldur’s Gate 3, gebaseerd op Dungeons & Dragons, een belangrijke rol gespeeld om het spel weer nieuw leven in te blazen. “Het spel bestaat al 50 jaar en het is zijn geeky imago inmiddels ontstegen. Er zijn hele diverse groepen die het spel spelen, van jong tot oud. Mainstream films, series en podcasts hebben een rol gespeeld om het populairder te maken bij het grote publiek, maar ook zeker spelers die al decennia spelen hebben geholpen om het woord over Dungeons & Dragons te verspreiden,” vertelt Cedrique van Minnen van de Dungeons & Dragons webshop Glass Staff.

Een kritische rol

Iemand die ook een groot aandeel heeft in de toenemende populariteit van het rollenspel, is Matthew Mercer. Zijn online webshow Critical Role, waarin hij met 7 vrienden avontuurlijke rolspellen speelt, houdt meer dan 2.3 miljoen abonnees in zijn greep. De populariteit van de show resulteerde in de komst van gerelateerde stripboeken, podcasts, live voorstellingen en meer. In november is Matthew Mercer te gast tijdens Heroes Dutch Comic Con om zijn Nederlandse fans te ontmoeten, die enorm in trek is bij bezoekers.

Toenemende successen

“We merken iedere editie dat interesse in het spel toeneemt. Er is inmiddels een volledige area toegewijd aan het spel, waar bezoekers met elkaar kunnen spelen, workshops kunnen volgen en unieke miniaturen kunnen kopen. Men staat soms uren in de rij om plaats te kunnen nemen aan een van de speeltafels. Na de gastaankondiging van Matthew Mercer voor onze aanstaande wintereditie zagen we een enorme run op tickets om hem te kunnen ontmoeten. Alle tickets om Matthew zijn handtekening te bemachtigen of met hem op de foto te kunnen, zijn inmiddels stijf uitverkocht. Het is duidelijk dat Nederland enthousiast is over Dungeons & Dragons!” vertelt Kelly Marijnissen, Marketing Event Manager van Heroes Dutch Comic Con.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x