Home Gaming Dreams Review

Dreams Review

by Mark van Truijen

Sommigen van jullie zijn wel bekend met Media Molecule, misschien van Little Big Planet. De ontwikkelaar heeft nu iets unieks en brengt zijn tools naar de mensen. Zeker voor iedereen die het geduld niet heeft voor Unity. Dit alles komt tezamen in Dreams.

Dreams is in feite een game engine met een sociaal netwerk. In de game is de content opgedeeld in Shaping en Surfing. De tweede laat je de creaties van andere zien en de andere is om je eigen gekke gedachtes op de game los te laten.

Media Molecule heeft ervoor gezorgd dat je eigenlijk stap voor de stap de game inkomt, het neemt je in de intro bij de hand mee en laat je zo de UI voelen, alvorens het de hele game aan je los laat.

Als je eenmaal door de intro heen bent krijg je een een blik in Dream Shaping. Dit is het Game-Engine gedeelte van de game die flink wat lijkt op Unity. Alleen dan een stuk makkelijker dan dit, maar toch heb je wel wat tutorials nodig wil je ook maar iets voor elkaar bakken.

Gelukkig voor ons zit er in de game dus een heerlijke workshop sectie. De tutorials lijken wat saai in het begin, maar ze doen wel wat ze moeten en helpen je goed op weg.

Om even de vergelijking te halen met Unity, hiervoor zijn als je naar YouTube gaat echt veel handleidingen te vinden. Maar helaas blijft het toch een beetje lastig voor sommige om deze te volgen. Dreams is dan veel makkelijk als instap.

Eenmaal begonnen in Dreams is het eigenlijk vrij simpel en snel voordat je wat in elkaar hebt. Na een beetje ploeteren heb je eigenlijk al een simpele platformer te pakken, met je eigen muziekjes, karakters enb en meer. Je zit niet enkel vast aan het bouwen van games, de titel gaat zoveel verder dan dat. Zo kan je ook diverse animaties bouwen en dan ook weer de tools van andere dreamers erin implementeren.

Elk van deze tools is er voor gemaakt om het jou zo makkelijk mogelijk te maken, maar ook om het zo gedetailleerd te krijgen als jij wilt. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen muziek maken met zelf gemaakte muziek instrumenten. Dus haal je creativiteit naar boven en maak alles wat je wilt. Dat je al deze tools hebt zorgt er ook voor dat het allemaal zo soepel met elkaar werkt. En omdat alles in één en dezelfde engine is gemaakt hoef je ook niet bang te zijn dat er ineens een stukje code verkeerd is.

De enige limits in de game zijn hoe groot je iets maakt, er zit namelijk een limiet aan wat je in een scene kan stoppen. Gelukkig kan je diverse scenes aan elkaar linken en dan wordt het vanzelf groter.

Dit is eigenlijk nog maar een deel van Dreams, het andere gedeelte is de sociale kant van de game. En hier is het een beetje een wir war.

Dream Surfing geeft je toegang tot de creaties van andere spelers, dit varieert dan weer tussen volledige games die ze gemaakt hebben, muziek tracks of andere items. Media Molecule heeft ook een volledige Dream gemaakt om de hele game engine te demonstreren. Deze Dream is genaamd “Art’s Dream”, dit twee uur durende avontuur volgt een muzikant met wat problemen.

Er is ook een Auto modus, hiermee cruise je eigenlijk door de diverse creaties van mensen, van hele mooie tot wat ruwere. Dan is er nog een comment sectie, maar die is helaas niet altijd even overzichtelijk. Maar het geeft je dan ook wel weer een nostalgisch gevoel op de een of andere manier, het doet een beetje denken aan de begin dagen van het internet, waarin alles nog een beetje bij elkaar geraapt leek.

Media Molecule heeft flink ingezet op dit stukje van de game, want zonder gamers die games maken is er eigenlijk weinig aan. Gelukkig is er dankzij een zes maanden early acces al genoeg te vinden in de game, ook op YouTube vind je de bizarste creaties terug.

Het is nog even wachten, maar je kan er vanuit gaan dat er nog getweakt aan de game en dat de interface een aanpassing gaat krijgen. De ontwikkelaar liet ook weten het Dream Shaping platform meer te willen ontwikkelen, zelfs met een VR gedeelte en multiplayer modi.

Goed, dan nog wel even een punt van kritiek, hier liep ik al meteen tegen aan. De game bestuur je doormiddel van een Imp, deze beweeg je door de wereld met het beweeg gedeelte van je controller. Maar dit is nu net zo een punt dat echt kut kan gaan. Je kan het uitzetten, maar het komt bij de game enkel om het beetje te snappen is best tricky. Althans voor mij.

Is de game het aanschaffen waard? Het bouw gedeelte is gewoon weg geniaal, na wat tutorials kan je lekker aan de slag. Het sociale gedeelte in de game is gewoon nog in ontwikkeling en wordt vanzelf beter.  Ben jij lekker creatief is deze titel wat voor jou.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x