That's Gaming
Populairste
Categorieën
SOCIAL:
Gecategoriseerd onder Fotografie, Gadgets

Vier Nederlandse fotografen genomineerd voor Sony World Photography Awards 2019

De WPO heeft vandaag de shortlist onthult van de fotografen in de Open en Youth categorieën van de 2019 Sony World Photography Awards. In deze shortlist staan vier Nederlandse fotografen, die geprezen worden voor werelds beste foto’s genomen in het jaar 2018. Het succes van de Nederlandse fotografen is opmerkelijk, aangezien er dit jaar meer aanmeldingen dan ooit waren voor de Awards. In 2019 was er een recordaantal van 326,997 aanmeldingen vanuit 195 verschillende landen.

De open shortlist bestaat uit werken van over de hele wereld. Deze zijn vervolgens opgesplitst in tien verschillende categorieën en in drie van deze categorieën zijn vier Nederlandse fotografen genomineerd. De volgende Nederlandse fotografen zijn genomineerd:

·        In de Creative categorie, Mariëtte Aernoudts vooral bekend van haar werk Little Mona Lisa. Aernoudts is een fotograaf uit Raamsdonksveer en heeft eerder in 2018 al twee awards gewonnen. De foto die is opgenomen in de shortlist is een goed voorbeeld van haar liefde voor het mixen en versterken van portretten door middel van Photoshop.

·        Een compleet andere foto genomen door Oscar van Heek is ook opgenomen in de Creative categorie binnen de shortlist. Het werk genaamd Iron Harvest Print 2, maakt deel uit van een grotere reeks van 24 beelden die de ontploffing van munitie uit de Eerste Wereldoorlog op het voormalige slagterrein van Ieper in 2018 samenbrengen. Het werk wil de realiteit van loopgravenoorlog 100 jaar later blootleggen. Van Heek is een fotograaf en filmmaker die meer dan 10 jaar in Schotland heeft gewerkt en gewoond.

·        Een prachtig beeld van een uil op een straatlantaarn staat op de shortlist in de categorie Natural World & Wildlife. Het werk is gemaakt door Jeroen Beekelaar, een in Drenthe gevestigde fotograaf die gepassioneerd is over het maken van foto’s van natuur, steden, mensen en dieren.

·        In de categorie Stilleven staat Alice van Kempen op de shortlist van Past Life. Als autodidactische fotograaf is van Kempenvooral bekend als hondenfotograaf, maar hij richt zich ook op het fotograferen van dieren in het wild, reizen, landschap en urbex fotografie.

Deze genomineerden gaan nu de strijd aan tegen andere getalenteerde internationale fotografen. Allemaal maken ze kans om de fotograaf van het jaar te worden binnen de Open categorie. Prijzen zijn onder meer de nieuwste Sony camera’s, een bezoek aan de London Awards ceremonie en $ 5000 USD.

De Nederlandse foto’s op de shortlist zijn te zien tijdens de Sony World Photography Awards-tentoonstelling 2019 in Somerset House (Londen). De werken worden tevens gepubliceerd in het jaarlijkse Awards boek.

Geproduceerd door de World Photography Organization zijn de Sony World Photography Awards een van de belangrijkste wedstrijden op de wereldwijde fotografiekalender. De Awards worden voor het 12e jaar in partnerschap met hoofdsponsor Sony georganiseerd en bestaan uit vier competities: Professional, (voor een reeks/meerdere werken) Open (voor een enkele afbeelding), Student (voor academische instellingen) en Youth (voor 12 -19-jarigen). De shortlist van de professionele competitie wordt 26 maart bekend gemaakt.

Recordaantal inzendingen voor 2019 Sony World Photography Awards

Als een van ’s werelds grootste wereldwijde fotografiewedstrijden vieren de Awards de beste hedendaagse fotografie van het afgelopen jaar in een breed scala aan fotografische genres. In totaal zijn er 326.997 inzendingen uit 195 landen ingediend binnen de vier competities van de 2019 Awards, het hoogste ooit aantal inzendingen tot nu toe.

De Open en Youth-shortlist juryleden

De Sony World Photography Awards worden anoniem beoordeeld door internationale professionals uit de industrie, waaronder vertegenwoordigers van internationale musea, uitgeverijen en de media. De jury voor Open en Youth competitie werd dit jaar voorgezeten door Rebecca McClelland, directeur fotografie en hoofd van de kunstproductie voor Saatchi Saatchi & Prodigious(UK).

McClelland reageert: “Ik was verbaasd over de diversiteit van het werk van de deelnemers van de Open en de Jeugdcompetities. De prijs vertegenwoordigt een zeer democratische waardering voor fotografie, van traditie tot opkomende trends in alle genres, van natuur tot mode. De competitie biedt een platform voor deze brede doelgroep.

“Het beoordelen van afzonderlijke afbeeldingen is nooit gemakkelijk, het is belangrijk om ongeacht het genre dezelfde waardering te geven om de eerlijkste uitkomst te bieden. De beoordeling wordt blind gehouden om partijdigheid te voorkomen, wat extreem belangrijk is. Ik kijk ernaar uit om deze opvallende hedendaagse beelden te zien tijdens de tentoonstelling van dit jaar in Somerset House. “

Andere wedstrijden en prijzen

De shortlist van de Awards binnen de Youth competitie werd vandaag aangekondigd. De shortlist van de competitie voor professionals en studenten wordt 26 maart bekendgemaakt. Alle op de shortlist geplaatste en winnende foto’s worden als onderdeel van de Sony World Photography Awards tentoongesteld in Londen van 18 april tot 6 mei 2019. Vervolgens zal de tentoonstelling over de hele wereld een tour maken.

De winnaars van de verschillende categorieën worden bekend gemaakt tijdens een ceremonie in Londen op 17 april. Alle winnaars ontvangen tevens de nieuwste digitale camera van Sony en worden opgenomen in het boek van 2019 Awards.

Belangrijke data 2019

● 26 februari: bekendmaking van de winnaars van de Open category and National Awards

● 5 maart: bekendmaking Outstanding Contribution to Photography

● 5 maart: Professional en Student competitie shortlist aankondiging

● 17 april – Photographer of the Year, Overall Open, Student, Youth winners en Professional winnaar bekendgemaakt

● 18 april – 6 mei 2019 – 2019 Sony World Photography Awards-tentoonstelling (Somerset House, Londen)

Volledige shortlist

We zijn los, Check ons!!
WE ZIJN MOMENTEEL OFFLINE