Home GadgetsConnectiviteit Veilige wifi: goed beschermd online

Veilige wifi: goed beschermd online

by Mark van Truijen

Het hebben van een online verbinding is vanzelfsprekend geworden voor ons. Tegenwoordig vragen zelfs tv-toestellen om het wifi-wachtwoord en laten drogers via een app-verbinding weten dat het filter verstopt zit. Maar met zoveel apparaten die toegang hebben tot ons netwerk, rijst de vraag: hoe houden we ons wifi-netwerk ook veilig? devolo geeft belangrijke tips voor meer veiligheid.

De digitale voordeur 
Wifi in huis is niet alleen handig, maar tegelijkertijd ook een toegangsdeur voor onuitgenodigde gasten. De potentiële schade kan variëren van gestolen bandbreedte voor downloads tot toegang tot gevoelige gegevens of apparaten zoals webcams. Maar wees niet bang: goede encryptie voor wifi is niet ingewikkeld en houdt digitale inbrekers buiten de deur. Dit zijn de belangrijkste tips voor wifi-beveiliging.

Firmware up-to-date houden 
Een van de meest effectieve tips is tegelijkertijd een van de meest eenvoudige: het installeren van beveiligingsupdates. Hardware die je thuis gebruikt, moet altijd worden bijgewerkt met de nieuwste software, ongeacht of het gaat om apparaten, routers of wifi-repeaters. De meeste vooraanstaande fabrikanten brengen gratis updates uit die je vrij kan downloaden. Deze verhelpen meestal kleine bugs of introduceren nieuwe functies, maar vaak dichten ze ook gaten in de beveiliging. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of de firmware nog up-to-date is. De meeste moderne apparaten bieden ook de mogelijkheid om updates automatisch te laten uitvoeren. Deze functies zijn zeer aan te bevelen met het oog op wifi-beveiliging. 

Een veilig wachtwoord kiezen 
Het wachtwoord voor je thuisnetwerk moet zo veilig mogelijk zijn. Omdat het wifi-wachtwoord meestal slechts één keer per apparaat moet worden ingevoerd, is het raadzaam om een zeer veilig en complex wachtwoord te kiezen met een lengte van minimaal 20 tekens. Dit is noodzakelijk voor de beveiliging, want dit wachtwoord geeft toegang tot het hele netwerk. Ben je bang om zo’n lang en moeilijk wachtwoord te vergeten, dan kan je het opschrijven en op een veilige plaats bewaren. 

Denk er ook aan dat je de standaard fabriekswachtwoorden verandert waarmee veel routers en andere netwerkapparaten worden geleverd. Een beheerdersaccount voor de router genaamd “admin” met het wachtwoord “1234” is tenslotte niet bepaald een uitdaging voor criminelen. Voor zover mogelijk moet je bij het eerste gebruik een nieuw beheerdersaccount aanmaken met een aangepaste gebruikersnaam en wachtwoord. 

Onnodige functies uitschakelen  

Geavanceerde routers zijn echte allrounders met een hele hoop mogelijkheden. Indien gewenst kunnen ze bijvoorbeeld fungeren als mediaservers terwijl je onderweg bent. Functies als deze maken echter ook aanvallen van buitenaf mogelijk als ze ongebruikt blijven. Daarom is het handig om na te gaan welke routerfuncties je in het dagelijks leven echt nodig hebt, zodat je alle andere kunt uitschakelen.  
 
Een wifi-verbinding voor gasten instellen  

Met een speciale toegangsfunctie voor gasten zorg je gemakkelijk voor extra gegevensbescherming. Dankzij geselecteerde machtigingen krijgen gasten, ook de onuitgenodigde, nooit toegang tot bepaalde gegevens of apparaten als je dat niet zelf wilt. Bovendien hoeft de wifi voor gasten alleen te worden geactiveerd als je daadwerkelijk visite over de vloer hebt. Anders blijft het gedeactiveerd, zodat het toegangspunt offline is en niet aangevallen kan worden.  

Aandacht voor beveiligingsnormen 

De kern van wifi-beveiliging zit hem in de aanschaf van hardware voor je netwerk. De beschikbare hardware kan verschillen wat betreft de ondersteunende beveiligingsnormen en encrypties. De encryptiemethoden “WEP” en “WPA” worden nu als verouderd beschouwd. Aanbevolen hardware zou in principe de huidige WPA2- en WPA3-coderingsnormen moeten ondersteunen. Op die manier wordt je thuisnetwerk beschermd door een krachtige versleuteling, wordt de verbinding met compatibele wifi-apparaten vereenvoudigd en worden aanvallen van buitenaf moeilijker gemaakt. 

 
Het netwerk uitschakelen 

Het klinkt vanzelfsprekend, maar gegevens zijn het meest veilig als ze nooit van buitenaf bereikbaar zijn. Je kan de beveiliging van je wifi ook verhogen door de wifi ’s nachts volledig uit te schakelen. Afhankelijk van het apparaat kan je dit doen met timerfuncties – of gewoon door de router handmatig uit te schakelen. Met deze methode verbruik je ’s nachts bovendien minder stroom, wat dan weer duurzamer is.

Het devolo-portfolio

De netwerkexperts van devolo AG hebben een scala aan oplossingen voor het opzetten van een veilig en krachtig thuisnetwerk in huis. Voor het verbeteren van wifi-prestaties in studio’s, kleinere appartementen of op één verdieping van een huis, biedt devolo de WiFi 6 Repeater 3000 en de WiFi 6 Repeater 5400. Deze wifi-repeaters vergroten het bereik van het bestaande wifi-netwerk. Met hun hoge transmissiesnelheden, geavanceerde mesh-functionaliteit en eenvoudige installatie met één druk op de knop, zorgen ze voor een sterkere wifi-connectie: zowel overdag tijdens het werk, als ’s avonds tijdens de filmavond.  

Voor grotere appartementen of hele huizen, om het signaal over meerdere verdiepingen te verbeteren, heeft devolo de devolo Magic-productlijn ontwikkeld. Deze reeks omvat handige wifi-adapters die je in een stopcontact kunt pluggen en waarmee je vervolgens gebruik kunt maken van de bestaande elektrische bedrading in huis om met elkaar te communiceren. Het voordeel van deze Powerline-oplossingen is dat muren en plafonds niet langer een barrière vormen, omdat het netwerk nu via de bestaande bedrading in huis loopt – zonder de kosten of moeite van het aanleggen van nieuwe Ethernet-kabels. 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x