Home GamingAndroid Top 100 Gameseries Aller Tijden (85-81)

Het jaar 2021 is bijna afgelopen en het leek ons een mooi moment om weer eens een ‘Top 100 Games Aller Tijden’ te maken. Vorige keer eindigde Super Mario Bros. 3 op de eerste plek, maar dit keer doen we het een beetje anders en kijken we naar de beste franchises of series in gaming. Let op: deze lijst is subjectief en het kan zomaar zijn dat jij het er totaal niet mee eens bent. Schroom je in dat geval niet om ons te voorzien van stevige kritiek óf een lijstje van jouw keuzes omtrent de beste games aller tijden.

Top 100 Gameseries Aller Tijden (100-96)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (95-91)
Top 100 Gameseries Aller Tijden (90-86)

De regels

Het gaat hier om franchises of series die minstens 2 games hebben opgeleverd, verder hoeven ze niet eens door dezelfde ontwikkelaar te zijn gemaakt. Dit doen we om te voorkomen dat onze ‘Beste Games Aller Tijden’-lijst niet grotendeels bestaat uit games met Mario, Zelda of meerdere FIFA-games. Het fijne is dat we nu per franchise kunnen kijken naar de beste games, maar ook wat kunnen vertellen over minder goede games. Alles is gerangschikt naar smaak en zoals je weet valt daar niet over te twisten, al mag je dat natuurlijk gewoon proberen.


85. Crash Bandicoot

Super Mario en Sonic waren super populair in de jaren ’90 en daarom wilde veel ontwikkelaars en uitgevers meeliften op dat succes, want succes is geld. Sony wilde graag een Mario- of Sonic-achtige mascotte in 3D en gaf ontwikkelaar Naughty Dog de opdracht hun wens te verwezenlijken. In die tijd waren mascotte-games vooral succesvol in 2D, terwijl gamers steeds meer interesse kregen in 3D-games, maar 3D-platformers waren vaak onspeelbaar. Naughty Dog creeerde een platformer, waarbij je constant naar de achterkant keek van het personage, vandaar dat het project de werknaam ‘Sonic’s Ass Game’ kreeg. Uiteindelijk werd de naam van de Mascotte Crash Banicoot en dat was een goede keuze, want we kunnen ons niet voorstellen dat de game succesvol was als de werktitel ook de uiteindelijke titel was geworden.

Je zou dus kunnen stellen dat Crash Bandicoot een van de eerste platform-games was die speelbaar was in 3D, maar dat had ook te maken met een slimme keuze van Naughty Dog, aangezien men voor een statische camera heeft gekozen. Daardoor hoefde je voor de verandering, naast platformen, ook nog eens te worstelen met de camera zelf en daarnaast kreeg de game een unieke look. Toen Naughty Dogs besloot te stoppen met het maken van Crash-games verloor de serie veel aan kwaliteit en werd het ook nog eens een mutiplatformtitel in plaats van PlayStation Exclusive. En Naughty Dogs zelf werd steeds succesvoller en dit zal dan ook niet de laatste keer zijn dat we ze in de lijst tegenkomen.

De Beste Games:

  • -Crash Bandicoot (1996)- was meteen een groot succes en gaf PlayStation een prima mascotte, waardoor de eerste console van Sony interessant werd voor een grotere doelgroep. Opvolgers -Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back (1997)- en -Crash Bandicoot: Warped (1998)- waren beide heerlijke platform-games en nog niet zo lang geleden werden de eerste drie games in een nieuw jasje gestoken en ook nog eens gebundeld onder de naam -Crash Bandicoot N. Sane Trilogy (2017)-.
  • Buiten het platformen om stapte Super Mario in zijn vrije tijd wel eens in een kart en dus moest ook Crash Bandicoot zo’n hobby hebben en liet Naughty Dog hier verantwoordelijk voor zijn. -Crash Team Racing (1999)- bleek een schot in de roos én Naughty Dog’s laatste Crash-game. Ook deze serie kreeg later een succesvolle remake.
  • Na een lange tijd van verschrikkelijke games, duurde het uiteindelijk tot 2020 voordat we een goede Crash-game kregen, dit keer genaamd -Crash Bandicoot 4: It’s About Time (2020)-.

De Slechtste Games

  • Zoals we hierboven al hebben gesteld, ging de kwaliteit van de serie drastisch naar beneden, nadat Naughty Dog wat anders ging doen en andere ontwikkelaars met de franchise aan de haal gingen. Op die manier kregen we gedrochten als -Crash Bandicoot: The Wrath of Cortex (2001)-, -Crash Twinsanity (2004)-, -Crash of the Titans (2007)- en -Crash: Mind Over Mutant (2008)-. Er waren daarnaast ook genoeg vreselijke party-games en endless runners met Crash in de hoofdrol.

Wist je dat…

  • …een Bandicoot in onze taal bekend staat als een buideldas? Sommige soorten buideldassen zijn helaas uitgestorven, maar de eerste fossiel die men hiervan in Australië vond heeft de naam ‘Crash’ gekregen, uiteraard een verwijzing naar de games.

84. Command & Conquer

Command & Conquer: Tiberiun Sun een van de eerste keren dat wij in de rij hebben gestaan om de game aan te schaffen en zo’n nachtelijke verkoop zal je waarschijnlijk steeds minder gaan zien, omdat we onze games nu digitaal kopen. Toch zegt het wat over de status van de Command & Conquer-serie van toen en dat was volledig verdiend. Ontwikkelaar Westwood heeft met Dune 2 de fundering gelegd voor de briljante Command & Conquer-games en een nieuw deel stond ongetwijfeld garant voor uren speelplezier.

Bouw een basis, oogst Spice, maak grondtroepen of tanks en bouw je leger uit, zodat je de tegenstander met basis en al kunt uitschakelen. Uiteraard speelt elk deel zich af in een of andere fictieve oorlog en wordt het verhaal uitgespeeld met zo slecht mogelijk acteerwerk. Nóg leuker waren de heerlijke multiplayer-potjes, waarbij wij vaak via LAN elkaar het leven zuur maakten. Dit deden we wel onder de strikte regel dat je niet aan mocht vallen in de eerste 15 minuten van de game. Zo kon je lekker vooruit denken met je strategie, dachten we, en alvast flink werken aan je basis. Zodra de wekker afging brak er totale oorlog uit op onze schermen en zagen we de eerste golf aan manschappen verpulverd worden door onze, intens beveiligde, basissen. Helaas is Westwood ooit door EA overgenomen en heeft het zijn deuren moeten sluiten, wat heeft geresulteerd in de verdwijning van de Command & Conquer-serie.


De Beste Games

  • Na -Dune 2 (1992)- liet Westwood weten dat men niet zou doorgaan met de Dune-franchise, omdat de medewerkers ‘moe van al het zand’ zouden zijn, maar eigenlijk is het niet gek dat men daarna hun eigen franchise gingen opzetten, omdat ze zo minder geld kwijt waren aan het vasthouden van de Dune-licentie. Met -Command & Conquer (1995)- liet men echter zien dat men zo meer variatie in ‘biomes’ konden tonen en daarnaast meer creativiteit konden stoppen in design én verhaal.
  • Na een uitbreiding voor het origineel bracht men een paar maanden later -Command & Conquer: Red Alert (1996)- uit, waar de focus meer lag op veldslagen met ‘de Russen’. Uiteindelijk werd Red Alert een opzichzelfstaande serie, dat zijn het hoogtepunt bereikte met -Command & Conquer: Red Alert 2 (2000)-. Daarnaast zijn bijna alle uitbreidingen van de Red Alert-games een feest om te spelen, zelfs in 2021.
  • Dat de serie populair was bleek wel met -Command & Conquer: Tiberian Sun (1999)-, want deze gingen als warme broodjes over de toonbank. In het Verenigd Koninkrijk stond de game een lange tijd in de top 10 meest verkochte games in VK.

De Slechtste Games

  • Toen Westwood zijn deuren heeft de serie zijn charme verloren, ondanks de pogingen van EA om de franchise weer tot leven te wekken. -Command & Conquer 3: Tiberium Wars (2007)- liet liet de serie in de tegenwoordige tijd afspelen en kwam nog redelijk in de buurt van de originele games. Het absolute dieptepunt werd bereikt met webbrowser-game -Command & Conquer: Tiberium Alliances (2012)- en free-to-play -Command & Conquer: Rivals (2018)- die gemiddelde kwaliteit van de serie een enorme dreun hebben gegeven.
  • Toch kregen Command & Conquer-fans al eerder minder goede spin-offs te verduren, waarbij -Command & Conquer: Generals (2003)- het ambitieuze plan had om de serie over te laten zetten naar 3D. Dat was geen slechte game, maar zeker geen goede command & Conquer-game.
  • -Command & Conquer: Renegade (2002)- gaf gehoor aan de wens van de fans om eens vanuit een ander perspectief door het Command & Conquer-universum te lopen en het resultaat was een vreemde shooter, die je helaas nergens het gevoel gaf echt in een Command & Conquer-game te lopen. Het was wel een dappere poging en zoiets zou vandaag de dag, zo’n 20 jaar later, misschien beter werken, omdat je het universum dan op grote, geloofwaardige schaal kunt neerzetten.

Wist je dat…

  • …dat er een hoop bekende acteurs hebben meegewerkt aan de Command & Conquer-games? Namen als Tim Curry, J.K. Sommins, David Hasselhoff en James Earl Jones geven zo’n serie toch dat beetje extra.

83. Pac-Man

De oudste franchise uit de lijst, Pac-Man, is een hele bijzondere! Ten eerste was het een van de eerste games die een grote groep mensen aan het gamen kreeg en daarnaast weten veel kinderen van nu nog wie Pac-Man is. Uiteraard weet je ook dat Pac-Man-bedenker Toru Iwatani het idee kreeg van het kijken naar zijn pizza, nadat hij het eerste stuk eruit had gehaald. Het had weinig gescheeld of we het figuur had Puck Man geheten, maar men was bang dat die naam het niet zo goed zou doen in de USA.

Overigens is Pac-Man niet alleen, want hij is ontzettend verliefd op Ms. Pac-Man, waarvan het niet duidelijk is of zij al familie van de gele stippeneter was, voordat ze een relatie begonnen. Hoe dan ook, het concept is bekend; je eet alle stipjes op, voordat de spookjes jou opeten. Mochten die schattige spookjes toch in je buurt komen, ga dan zo snel mogelijk een van die grotere stippen eten, want daarna kun je een beperkte tijd juist die spoken opeten. De opzet is simpel, maar na twee leveltjes wordt de game al snel moeilijk, vooral voor de wat jongere spelers. En dan komt uiteraard het mooiste, want je kunt eindelijk zeggen: ‘Ja kind, vroeger moesten wij heel veel moeite doen om spellen uit te spelen’! Je denkt dat dit je enorm veel respect gaat opleveren, maar in plaats daarvan vinden ze jou nóg saaier dan voorheen. Verwende krengen!


De Beste Games

  • Het originele -Pac-Man (1980)- is een heerlijke arcadegame, al is deze ook op tientallen andere systemen te spelen. Onze favoriet is echter -Ms. Pac-Man (1982)-, die naast primitieve cut-scenes ook snellere gameplay had, waardoor de game veel dynamischer aanvoelt.

De Slechtste Games

  • Pac-Man is weer typisch zo’n franchise die graag relevant wilde blijven, maar de naam van de serie uiteindelijk meer schade toebracht. Zo ging Pac-Man ineens op avontuur in -Pac-Man 2: The New Adventures-, een platform-game. Daarna zijn er nog allerlei spin-offs gekomen, maar misschien is het belangrijker te vertellen dat je gewoon op zoek moet gaan naar een goede remaster, dan dat je iets met de spin-offs doet.

Wist je dat…

  • …er inmiddels zo’n 100 versies en spin-offs van de Pac-Man-serie zijn?

82. Daytona USA

‘Gentlemen, start your engines’ is een game-quote die ons meteen het gevoel geeft in de arcadehallen aanwezig te zijn. SEGA’s Daytona USA is een van de meest herkenbare arcaderacers ooit en als we ooit zo’n lijstje zouden maken, dan komen er veel SEGA-games in voor. Het Japanse bedrijf is absoluut ‘King of the Arcade’ en meesterwerk Daytona USA is daar mede verantwoordelijk voor. Waar veel oudere racegames inmiddels aanvoelen als oude meuk, daar schittert deze serie nog altijd als het gaat om gameplay.

Niets was leuker dan met z’n vieren de arcadehallen bezoeken en dan elkaar van de weg af te racen met de 4 player-versie van Daytona USA. Ook al waren er niet veel te kiezen racetracks en auto’s, wat je wel krijgt is supersnelle actie en soepel stuurwerk. Helaas is SEGA niet meer in staat dit soort series op een hoogstaande manier te ondersteunen en is het tegenwoordig erg lastig om een goede arcadehal te vinden. Dat maakt het juist zo jammer dat het tweede deel nooit op een console is uitgebracht, al had een van de racetracks wel een cameo in Outrun 2.


De Beste Games

  • Bij het zien van de eerste beelden van -Daytona USA (1994)- vielen onze monden meteen open van de prachtige graphics, maar bij de eerste bewegende beelden kregen we bijna een hartaanval. Naast de prachtige beelden liep de game ook nog eens op een perfect 60 fps, al waren we daar toentertijd niet bewust mee bezig.
  • -Daytona USA 2: Battle on the Edge (1998)- deed alles wat het origineel al 4 jaar eerder deed, maar dan ‘on steroids’. Alle banen waren enorm overdreven, maar de drift-actie is ongeëvenaard. Daarnaast bracht het prachtige racetracks voort en vragen we ons nog steeds af waarom dit deel nooit naar de consoles is gekomen.

De Slechtste Games

  • Een echt slechte Daytona USA bestaat niet, maar niet elke port was voorzien van een hoge kwaliteit. Zo moesten er meerdere versies op SEGA’s Saturn verschijnen, omdat de eerste versie tegelijkertijd met de console zelf moest lanceren en snel werd afgeraffeld. Ook op de Dreamcast is er een matige port verschenen, die veel te fel reageerde op zelfs de kleinste tikjes tegen de controller.

Wist je dat…

  • …er in 2018 uiteindelijk een derde deel is verschenen? Deze hebben we helaas nooit gespeeld, aangezien deze niet in de Nederlandse arcadehallen is verschenen.

81. Professor Layton

Professor Hershel Layton is een kei in het oplossen van puzzels en samen met zijn leerling, Luke Triton, beleeft hij allerlei avonturen. De eerste paar delen lieten zien dat je met Nintendo’s DS prima kon puzzelen en dat het fijne apparaatje daarnaast ook prima filmpjes af kan draaien. Van alle puzzeltjes ken je de meeste eigenlijk al qua opzet, maar dat wil niet zeggen dat je ze zomaar even oploste. Tussen de puzzels door keek je naar prachtige filmpjes rondom het puzzelende duo, al hadden deze vaak niets met de puzzels zelf te maken.

De serie legde de focus in latere delen op de kinderen van Professor Layton, maar het liet het concept verder zoals het was. Daarnaast speelde de professor nog een verrassende rol in de ‘cross-over’ met Phoenix Wright, de virtuele advocaat. Verder kwam er in 2009 een film uit en een aantal jaar daarna een tv-serie, maar er zijn ook boeken geschreven.

De Beste Games

  • -Professor Layton and the Curious Village (2008)-, -Professor Layton and the Diabolical Box (2009)- en -Professor Layton and the Unwound Future (2010)- waren stuk voor stuk klassiekers op de DS, ook al leken deze delen erg op elkaar.

De Slechtste Games

  • Na de eerste drie delen hadden we het kunstje wel gezien en wist de serie ons niet meer te bekoren. De minst goede game was -Layton’s Mystery Journey 2017)-, maar het was ook geen gedrocht, maar vooral saai.

Wist je dat…

  • …dat Professor Layton ook gewoon naar de wc gaat om te plassen?

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x