Steel Division 2 is het vervolg van Steel Division: Normandy 44 (2017) en is een historisch accurate real time strategy-game. In het eerste deel legde ontwikkelaar Eugen Systems de focus op D-Day in Normandië en in Steel Division 2 volgen we de pogingen van de Red Army om Wit-Rusland te veroveren tijdens Operation Bagrationin in de Tweede Wereldoorlog. Deze operatie van het Rode Leger vond precies 75 jaar geleden plaats en Steel Division 2 probeert de gebeurtenissen zo accuraat mogelijk neer te zetten in de game.
Ruim je troep(en) op!
De multiplayer- en skirmish vs AI-modes van Steel Division 2 voelen erg vertrouwd aan als je de eerste Steel Division hebt gespeeld. Je selecteert een van de 28 historische divisies die als basis voor je troepen fungeren. Denk vooraf goed na over je keuze; ga je liever voor veel troepen die individueel minder sterk zijn of kies je minder troepen die sterker zijn en meer kosten?
De gevechtsafdelingen van troepen in dit spel zijn veteranen die de afgelopen drie jaar in oorlog zijn geweest en de beschikking hebben over zeer geavanceerde wapens. Anderen zijn vers aangeklede dienstplichtigen die weinig ervaring hebben in de wereld van oorlog. Je bouwt je eigen aangepaste divisies met behulp van de samenstelling van deze historische formaties.
Wel mensen, geen sponzen
De historische gevechten vinden plaats op episch grote maps met soms wel 10 spelers per team die elk een groep units aansturen. Ontwikkelaar Eugen Systems heeft geprobeerd alles zo accuraat mogelijk te vertalen naar de game en is daar denk ik wel in geslaagd. Tanks kunnen bijvoorbeeld ongeveer 2000 meter ver schieten en dat is maar een fractie van een map in Steel Division 2. Het herladen van een artilleriestuk met meerdere raketten kan enkele minuten duren en na lange gevechten kan de munitie opraken, waardoor je nieuwe voorraden moet laten inrijden.
Alle details zijn belangrijk: de snelheid van verplaatsing, het gebruik van het terrein in je gevechten en dit allemaal gebaseerd op menselijke waarden. Jouw troepen zijn absoluut geen kogelsponzen en al helemaal geen superhelden. Hierdoor voelt het spel al snel aan alsof jij een belangrijke pief bent in het leger, omdat de keuzes die je moet maken altijd realistisch aanvoelen. Als je troepen verliest voelt dat soms zwaar en daardoor denk je soms eerst een tweede keer na over de aansturing van je manschappen.
Lijntje schuiven
Als je Steel Division 2 speelt dan valt het gelijk op dat er een duidelijke lijn op de map aangeeft hoeveel jij van de map ‘bezit’. Zodra je jouw manschappen aanstuurt zal de lijn bewegen en daardoor is het niet alleen makkelijk om te zien hoe je ervoor staat, maar zorgt de lijn ook voor een constante druk die daarnaast gelijk het resultaat laat zien van jouw genomen keuzes. Dit werkt bijzonder verslavend en laat je constant genieten van alle tactiek.
Gevechten vinden plaats in drie fasen, A, B en C, die elk het gevecht laten escaleren, nieuwe eenheden introduceren en je puntenaantal veranderen om die eenheden te kunnen oproepen. Je moet van alles in de gaten houden om je gevechten in jouw voordeel te beslissen. Heeft jouw vliegtuig genoeg brandstof? Waar gaan jouw troepen dekking zoeken? De veelheid aan opties en mechanics in Steel Division 2 zorgen ervoor dat de game niet snel saai wordt en dat je regelmatig terugkeert om weer wat nieuwe ideeën uit te proberen.
Zoek het lekker zelf uit!
Leuk dat er zoveel dingen te doen zijn en dat alles zo uitgebreid is, maar het duurt wel even voordat je echt in de game zit. Steel Division 2 mist namelijk een goede tutorial en dat is erg vervelend voor nieuwkomers van de serie. Als je het originele Steel Division hebt gespeeld is het juist een feest om alle nieuwe elementen van de game uit te proberen, maar zonder die ervaring ben je eerst een lange tijd aan het lezen. Hierdoor is de kans groot dat veel mensen afhaken, terwijl de game juist een aanrader is voor een ieder die van historisch accurate oorloggames houdt.
Tijdens het spelen zelf zal Steel Division 2 weinig uitleggen of laten zien, waardoor je soms geen benul hebt van wat er nu allemaal aan de hand is. Deze game onder de knie krijgen is niet makkelijk en alleen de echte doorzetter zal daardoor alles uit eruit kunnen halen. Ook als je de verhalende mode van de game speelt kom je erachter dat er helemaal niets wordt uitgelegd en je verder de beschikking hebt over een zeer onduidelijke handleiding.
De game komt het beste tot zijn recht tijdens de Skirmish-mode, die de fijne gameplay van het eerste deel weet uit te breiden op de juiste gebieden. Via commandonetwerken kun je je leiders verbinden met een hoge officier voor grotere bonussen. Met radio uitgeruste artillerie-spotters kun je de miktijd voor geweren verlagen, dus een goed geplaatste spotter kan de snelheid van je bombardementen verhogen. Zorgvuldige inzet en een goede planning zijn benodigd om de gevechten succesvol af te ronden en daar ligt de kracht van Steel Division 2. Ik wil nogmaals benadrukken hoe jammer het is dat er ook geen goede uitleg aanwezig is tijdens deze mode.
Conclusie
De Steel Division-serie heeft de potentie om een geweldige serie te worden die uitblinkt door de vele details. De gameplay is geweldig, de graphics prima en jouw manschappen voelen aan als mensen van vlees en bloed. Helaas legt het spel bijzonder weinig uit en zul je echt lappen tekst moeten gaan doorlezen om maar een beetje het idee te hebben wat je allemaal aan het doen bent. Als ontwikkelaar Eugen Systems een goede tutorial weet te maken voor Steel Division 3 dan zal de serie zomaar eens dikke negens kunnen gaan scoren.