Als je aan de smartphones van Sony denkt, dan denk je misschien aan camera kwaliteit en een lang dun toestel. De Xperia III valt ook in deze cateregorie als we meteen zijn uiterlijk bekijken. Het toestel is weer compact gemaakt en behuisd een strak lang uiterlijk, dit is mogelijk gemaakt door het 21:9 CinemaWide scherm.
En het grootste verschil met zijn voorganger is de grotere batterij, een upgrade naar de Snapdragon 888 processor en een andere camera opstelling. Maar zijn deze upgrades genoeg om je telefoon te upgraden?
Laten we eerst maar even de prijs erbij pakken, deze schommelt tussen de 700 Euro en de 900 Euro. Zeg maar gerust dat de telefoon aan de prijs is. Het voordeel wel is dat als je eenmaal een Sony Xperia gehad hebt en deze in je handen hebt gehad, dan voegen ze allemaal hetzelfde. Sony heeft daar weinig tot geen veranderingen in gemaakt. Dat is niet slecht, maar ook niet goed ofzo. Mocht je van wat verandering houden. Maar het is wel kenmerkend voor de Xperia.
De glas metalen combinatie komt met een dual sim inleg, deze is naar buiten te halen zonder pin, daarbij zitten er aan de rechter kant nog wat knoppen, waaronder een camera sluiter knop. Qua input vinden we een USB-C port en jawel een 3.5mm Jack. Dit is misschien wel de meest gemiste input port op de huidige generatie telefoons. Maar Sony laat hem keurig zitten.
Het toestel is met zijn 157 x 68 x 8,2 mm, langer dan de iPhone 13 Pro Max, 146,7 x 71,5 x 7,65 millimeter, maar ook weer een slag smaller. Waardoor hij misschien net lekkerder in je hand ligt.
Het maakt dus dat je een heerlijke compacte telefoon in je handen hebt, die misschien wat te lang is voor zijn doen. Maar moet dat een probleem zijn? Hij valt wel op.
En dat opvallen doet hij ook met zijn OLED scherm, welke de volgende specificaties behuisd:
Formaat | 6.1 inch |
Resolutie | 2520 x 1080 pixels |
Verversingssnelheid | 120 Hz |
Wat opvalt is dat het scherm geen 4K paneel is, maar daarnaast wel 120Hz refresh rate beschikt. Maar ben jij nu echt uit op die grafische klapper, dan ga je hem hier niet vinden, want een FHD+ resolutie scherm is gewoon altijd minder grafisch. Maar dat neemt niet weg dat het er wel goed uit ziet, de kleuren zijn echt mooi en warm. En met het 21:9 Display is het wel heerlijk video content kijken hoor. De enige die dit misschien verslaat is zijn 4K broertje de Xperia 1III.Maar beelden zijn niet alles, tegenwoordig draait heel veel om goed geluid en daar is geen tekort aan bij de Xperia 5 III. Gedragen door de ondersteuning van Hi-Res wireless audio, dit dankzij de LDAC codec en de 360 graden spatial audio. Hierdoor kan jij in combinatie met de Sony WF-1000XM4 oordoppen het beste geluid tonen. Ik heb al een review gemaakt van de oordoppen zelf, maar in combinatie met de Sony Xperia 5III gaan we ineens naar een nieuw niveau van geluid. En natuurlijk is de toevoeging van de 3.,5MM audio jack fantastisch. Op deze manier kan jij altijd gebruik maken van je oortjes of je oude koptelefoon. Maar ook zonder koptelefoon zit je niet zonder geluid, de telefoon heeft dual stereo speakers met Dolby Atmos, dit zorgt ervoor dat jij strak en helder geluid hebt. Het blijven natuurlijk in-device speakers, maar voor wat je krijgt is het geluid echjt lekker te noemen. Het luistert dan ook fijn.
En als je beide zaken samenvoegt en je gaat gamen op je telefoon, want zeg nu zelf, we spelen allemaal onderweg. Het gamen werkt zo fijn op dit toestel. Er zit een Gaming mode op, deze zorgt ervoor dat de RAM geleegd wordt en dus de meeste rekenkracht kan gebruiken voor jouw game. Het kost natuurlijk wat batterij, maar dat mag de pret niet drukken. Pas wel even op, de telefoon kan wat warm worden bij dit soort intensieve acties.
Dit laatste puntje is toch wel een groot verbeter punt voor de volgende generatie. Het is namelijk nooit veilig als je telefoon heel warm wordt.
Al deze functies worden aangedreven door de 4500 mAh batterij die in de telefoon zit, deze heeft een 30W oplaadmodi. De batterij zou een dag mee kunnen gaan en met de mee geleverde lader krijg je de telefoon van 0 naar 50% in een half uurtje. Het scheelt dat je dus eigenlijk zo weer wat power in je telefoon hebt als je wat laag zit, dan heb je enkel nog een stroompuntje nodig.
En dan de camera’s, iets waar voor mij Sony bekend om staat/stond. De Xperia 5III kopieert de Xperia 1 III met het 12MP triple camera systeem, het laat dan enkel het Time of Flight gedeelte vliegen. Maar om specifiek in te gaan beschik je over een 12MP sensor met een 24mm lens en een f/1.7 opening, deze werkt naast de 12MP ultra wide 16mm met f/2.2 en een 12MP telephoto die wisselt tussen f/2.3 70mm of f/2.8 108mm lens.
En zoals Sony betaamd kan je de camera’s bedienen met twee apps: De Photo Pro en de Cinema Pro. Er zit een auto mode op, deze maakt gewoon goeie foto’s met goeie kleuren. Maar de kracht zit hem in het fine tunen. De mogelijkheden voor handmatige settings zijn bizar, van de sluitertijd naar de wit balans en verder. Ik ben nog niet zo thuis in deze instellingen, maar er zit genoeg voor de fijnproever. Het enige gemis is wel een nachtmodi, nu zou je dus moeten instellen hoe je je foto wilt maken. En zoals ik al zei, ik kan dat dus niet, dus mijn foto’s waren vaak goed donker.
De camera’s staan izjn mannetje wel, maar het is het fine tunen waar de kracht echt tot zijn recht komt. Soms willen we gewoon voorgekauwde menu’s en setups. Want als je alles moet instellen voor dat perfecte shot, ben je soms al te laat.
De Sony Xperia 5 III is het nieuw flagship model voor Sony, maar of het nu echt is wat je wilt. Hij is smaller en ligt echt goed in de hand, levert niet heel veel in op kracht en zijn camera’s. Bouwt gewoon verder op wat het al had. Maar vernieuwd dan ook niet echt. Ik denk dat je ervan moet houden om er alles uit te halen.