Home Gadgets Sony BRAVIA XR-65A80J Review – De perfecte 4K TV voor films én games

Sony BRAVIA XR-65A80J Review – De perfecte 4K TV voor films én games

by Jos Vis

Van Sony mochten wij een een aantal weken ‘stoeien’ met een van hun OLED-tv’s; de Sony Bravia XR-65A80J. Als liefhebbers van Games en films zeggen wij daar natuurlijk geen nee op, maar we waren ook erg benieuwd naar de prestaties van deze beest van een tv. De verwachtingen waren hooggespannen, maar weet Sony’s BRAVIA XR-65A80J deze waar te maken en onderscheidt het zich van andere tv’s?

Bij ons nam Sony’s monster de plek in van een oudere 46 inch tv, waardoor we ten eerste werden weggeblazen door de grootte van de 65A80J. Het was niet moeilijk om hem neer te zetten op het daarvoor bestemde meubel, aangezien de twee kleine voetstukken makkelijk te bevestigen zijn aan de onderkant van de tv, waar je bij andere tv’s soms met gereedschap tewerk moet gaan. In dit geval klik je die twee voetstukken erg makkelijk in de tv en zorgt de positionering voor een solide balans. Hierdoor moet je er wel voor zorgen dat je een wat bredere meubel nodig hebt dan tv’s die de standaard in het midden hebben bevestigd. Het voordeel is dat de tv amper beweegt, zelfs als kleine kinderen er dichtbij op de vloer springen. Je kunt de voetstukken overigens bijstellen, waardoor de tv wat hoger van jouw meubel afstaat, ideaal voor bezitters van een soundbar bijvoorbeeld.

Design

Wat ons bij het uitpakken van de tv meteen opviel, was het enorm dunne scherm dat de A80J met zich meebrengt. Hierdoor is de A80J ook aanzienlijk minder zwaar en neemt het uiteindelijk ook minder ruimte in van je woonkamer. Het frame is voorzien van ongeveer 2 cm dikke randen, dus we hebben hier niet te maken met een frameloze tv. Toch valt het tijdens het kijken niet eens op en hebben we er ook geen ‘last’ van gehad. Dat komt door de titanium kleur van de randen van het frame die, net als Sony’s logo en het led-lampje totaal niet opvallen. Hoewel het scherm enorm dun is, wordt de tv aan de achterkant wel wat dikker, maar je krijgt er vele aansluitpoorten voor terug. Nergens is de A80J te dik en de gehele tv viel meteen mooi weg in ons interieur, ondanks dat hij zo enorm groot is.

Aansluitingen

De A80J heeft 4 HDMI-poorten, waarvan er twee HDMI 2.1 zijn. Dat laatste is erg handig als je bijvoorbeeld met 120 frames per second wil kunnen gamen op een next-gen console (of pc). Hierdoor is de tv meteen enorm interessant voor Xbox Series S/X- en PlayStation 5-bezitters. Verder zijn er drie USB-poorten, een optisch digitale uitgang, een mogelijkheid tot aansluiten van een ethernetkabel en een ingang voor mini jack. Al deze uitgangen zitten aan de linkerkant van de tv (als je naar het scherm kijkt) bij ons is dat precies de kant van onze Xbox en het tv-kastje. Dit kan bij jou natuurlijk juist niet het geval zijn, maar nu weet je in ieder geval waar je aan toe bent bij aanschaf van de tv.

Prestaties

De A80J voorzien van Sony’s nieuwste XR-processor, wat voor nóg echtere beelden moet zorgen. Het resultaat is een bijzonder prachtig beeld, waarbij we constant werden weggeblazen. Of we nu bezig waren met gamen of het kijken van een film, de beeldkwaliteit was altijd top notch en stelde ons nergens teleur. Nu is het een OLED-tv en die willen nog wel eens té donkere beelden leveren bij ‘normale’ content, maar door de slimme opties (in het menu) kun je de tv precies zo bijstellen dat je hier geen last van hebt. Uiteraard moet je wel even opletten wat je precies met de tv gaat doen, aangezien er bij OLED’s altijd een kans bestaat dat de boel gaat inbranden in het scherm. Als jij veel verschillende content de revue laat passeren is dat geen probleem, maar als je bijvoorbeeld Football Manager gaat spelen, vergroot je de kans op inbranden, aangezien de UI in dat soort games constant op dezelfde plek staat. Bij normaal gebruik van games en films moet dit echter geen probleem zijn en daarnaast is er een optie om de tv zichzelf te laten repareren bij inbranden (via het menu), al wordt er aangeraden dit maar één keer per jaar te doen.

Het beeld is enorm scherp en ons is geen hapering in beelden opgevallen. Daarnaast kun je makkelijk wat oudere consoles aansluiten, waarbij de upscaling perfect werkt en je geen vervelende randjes krijgt te zien.

Sounds

Ondanks het geweldige design en de perfecte beeldkwaliteit is het geluid dé grote sterk van de A80J! Het geluid komt door het scherm heen, waardoor je bij het kijken naar de tv altijd midden in het geluid zit. Dit draagt enorm bij aan de beleving tijdens games en films. Daarnaast heeft het lekkere zware bassen, waardoor het menig soundbar uit de tent slaat. Zelfs tijdens het afspelen van muziek doet de tv het beter dan wij hadden verwacht en gaf het zelfs veel van onze geliefde artiesten een extra ‘wow’-beleving! Bij veel tv’s komt het geluid uit de achterkant, waardoor het achter de tv een enorm kabaal kan zijn, maar door deze technologie wordt het geluid veel beter verspreid over je kamer, waardoor je minder gedoe met je buren of slapende kinderen krijgt. Zelf vinden we dat we bij deze tv geen soundbar nodig hebben, maar je kunt deze alsnog aansluiten als jij dat wilt.

Opties

Tegenwoordig is een tv geen tv als het niet komt met een uitgebreid menu en mogelijkheden tot content. Uiteraard kan jij je prima uitleven met bijvoorbeeld apps als Netflix, Disney+, Spotify en YouTube. Ook bij deze opties blijven beeld en geluid van een zeer hoog niveau. Alles draait op Android 10 en het is zelfs mogelijk om een klein aantal Android-games te spelen, maar voor de echte gamer levert dat weinig plezier op. Met de bijgeleverde afstandsbediening was het overigens een groot feest om door alle menuutjes en mogelijkheden te bladeren, want elke knop die je indrukt resulteert in een snelle reactie op het scherm. Daarnaast kun je ook navigeren door het gebruik van je stem, al blijft het een beetje vreemd om in een afstandsbediening te praten (iets persoonlijks). Er zitten ook veel knoppen op de afstandsbediening, maar hij ligt nog steeds lekker in de hand.

Persoonlijke ervaring

Thuis leven we met z’n drieën (man, vrouw en kind) en hebben we zo allemaal onze eigen eisen als het aankomt op tv’s. Waar mijn 7-jarige dochter vooral tijd wil doorbrengen in Minecraft of Super Mario-filmpjes wil kijken op YouTube, kijkt mijn vrouw graag allerlei series en shows op tv. Nogmaals, het kijken naar YouTube en het navigeren door de menu’s was ook voor mijn dochter een enorm fijne ervaring. Bij het spelen van Minecraft viel het haar op hoe mooi de beelden waren geworden en dat alles snel reageert.

Mijn vrouw kijkt tv via een tv-kastje, die uitzend met een resolutie van 720p. Ondanks al het upscale-werk dat de A80J tijdens die momenten moet uitvoeren, gaf de tv altijd prima beeld en prima geluid. Er waren geen vervelende randjes te zien en verder hoefde ze de tv minder hard te zetten dan voorheen, aangezien het geluid niet van achter de tv vandaan komt, maar door het scherm heen.

Zelf ben ik een gamer, die ’s avonds (als iedereen slaapt) nog even alles uit zo’n tv wil halen. Alle games werden enorm scherp getoond op het heerlijk grote scherm, HDR gaf in combinatie met OLED eindelijk eens echt donkere nachten in games, waardoor de ervaring ongekend was. Zelfs bij Red Dead Redemption 2 kon ik niet anders dan genieten van de nachten, waarbij kleine dorpjes en Saint Denis er prachtig uitzagen.


Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x
%d bloggers liken dit: