Home Gaming Review: Cities Skylines

Review: Cities Skylines

by Sven

Ja, ik weet het, deze review had er al lang op moeten staan. Echter ben ik druk bezig met afstuderen en aan het werk als docent, dus het leven is erg druk! Toch heb ik aardig veel tijd kunnen steken in Cities Skylines voor de Xbox One. Ik wordt zelf altijd erg hyped wanneer ik hoor dat er een city builder game aankomt en toen Cities Skylines voor de PC werd aangekondigd keek ik meteen naar de specs of mijn Macbook de game ook kon spelen. Spoiler alert, het lukte niet. Daarom was ik ontzettend blij dat Cities Skylines werd aangekondigd voor de Xbox One, maar of het mijn hype kon voeden? Dat lees je hieronder!

Ik ben geen uitgebreide city builder en vaak raak ik snel in hype mode en speel ik een city builder maar twee uurtjes om er daarna weer klaar mee te zijn. Dit was niet het geval met Cities Skylines. De game is interessant genoeg om je vast te houden en ziet er ook nog is mooi uit. Het enige wat dan nog overblijft is de vraag of de besturing wel goed omgezet is naar de controller.

Een City Builder omzetten naar een controller

De game zit iets anders in elkaar dan de PC versie en dat is maar goed ook. Cities Skylines is zo opgebouwd dat je de camera en de cursor kan besturen met je analoge sticks en die zijn erg responsive, waardoor je niet moeilijk hoeft te doen met bouwen. Daarnaast zijn gebouwen, watercentrales, monumenten en andere informatie te vinden in de tabbladen die makkelijk bereikbaar zijn. Alle informatie en toegankelijkheden zijn duidelijk weergegeven en kan je makkelijk bereiken zonder frustratie. De game is gewoon verdomd goed omgezet en dat is fijn voor toekomstige city builder games, maar vooral fijn voor Cities Skylines.

Wat wel frustreert is dat het lastig is om buslijnen aan te liggen in de game, dat ligt deels aan de besturing. Het viel mij op dat ik in geen enkele stad een effectieve buslijn heb kunnen aanleggen, omdat het simpelweg niet duidelijk was wat ik moest doen. En als ik dan een buslijn had gemaakt, maar het niet toegankelijk was op een of andere manier, kon ik het niet verwijderen. Dat laatste brengt mij op het volgende punt.

De game is gewoon geweldig omgezet naar de Xbox One!

Waar is de uitgebreide tutorial?

Ik zie mijzelf al zitten, een City Builder leek. Ik weet er niks van, maar ik wil het toch proberen op mijn prachtige Xbox One. Ik zet mijn Xbox aan, stop Cities Skylines in mijn Xbox en ik start een nieuwe game op. Ik wacht op een duidelijke tutorial hoe het bouwen van steden gaat, maar niks is minder waar. Er is geen uitgebreide tutorial waar de ins en outs worden besproken van de game. Er wordt wel uitleg gegeven over de verschillende soorten tabbladen, maar totaal niet over het bouwen van een stad. Ik denk dat nieuwe gamers in het genre het lastig zullen vinden om wegwijs te worden in de game, waardoor er frustratie ontstaat en dat is juist ontzettend zonde, want Cities Skylines is gewoon een hele goede game, zeker in het graphics gedeelte.

De game ziet er gewoon top uit!

De vraag is en blijft, ziet Cities: Skylines er op de Xbox One net zo mooi uit als op de PC? Het antwoord daarop is nee, maar de game is absoluut niet lelijk. De grote steden die je maakt komen prachtig tot zijn recht op een full HD scherm. De stad leeft ook en het is een genot om te zien hoe je inwoners leven, rijden, naar hun werk gaan, het leven van een inwoner is namelijk best interessant! Echter is er wel een nadeel aan de graphics, op het moment dat er veel gaande is op het scherm heeft de game geen stabiele 30fps, dit kan natuurlijk opgelost worden met een patch, maar wij hadden liever gezien dat dit al bij release was opgelost.

Kijk al die wegen dan!

Wanneer komen de andere expansion packs?

De grote boer van Cities: Skylines heeft al aardig wat expansion packs erop zitten, een openbaar vervoer pack, een pack waar sneeuw centraal staat, eentje waar voetbal centraal staat en het maken van een eigen club en eentje waar natuurrampen centraal staan. De uitbreiding die al bij de game zat is after dark, waardoor je stad ook leeft en speelt in het donker. Toch hoop ik dat de andere expansion packs snel naar de Xbox One komen, want daardoor heeft de game potentie om ontzettend groot te worden.

Conclusie

Cities: Skylines is een heerlijke city builder en is echt voor de city builder fans die Cities: Skylines niet hebben kunnen spelen doordat hun PC het niet aankon of doordat je simpelweg geen PC thuis hebt. Deze city builder laat zien dat deze games echt wel goed speelbaar zijn op home consoles en dat is fijn nieuws en ik hoop dan ook dat dit ervoor zal zorgen dat meer games in dit genre hun weg vinden naar de Xbox One. Toch zijn er wat minpuntjes, zo zijn er wat framerate issues, zijn nog niet alle expansion packs aanwezig en heeft de game geen duidelijke tutorial. Naast die minpuntjes zijn er ook positieve punten, de game is ontzettend leuk, de game ziet er grafisch goed uit en de game is uitgebreid genoeg om je uren bezig te houden. Over het algemeen gezien, een prima game voor prima vermaak!

 

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x