Home Gaming Rain of Reflections Preview – Een prachtig kind in groei

Rain of Reflections Preview – Een prachtig kind in groei

by Jos Vis

Rain of Reflections is het resultaat van een heftige one night stand tussen een spel uit het turn-based-strategy-genre en een point-and-click adventure. Na een redelijke ontwikkeltijd is de baby gezond ter wereld gekomen en ging ik vol spanning op kraamvisite om te kijken of er een mooie toekomst in het verschiet ligt voor deze game. Hebben we hier te maken met een wonderkind of zullen alle zeilen bij gezet moeten worden om hier nog een succesvol product van te creëren?

In Rain of Reflections staat de gehele mensheid op het spel en zijn alle vrouwen in de wereld onvruchtbaar geworden, net als in de film Children of Men. Uiteraard betekent dit ‘alarm fase 1’ voor de toekomst van onze aanwezigheid op planeet aarde en je kunt je voorstellen dat die wetenschap het er allemaal niet gezelliger op maakt in de samenleving. Iedereen staat op het punt om het op te geven en daarom is het extra bijzonder dat er onverwachts tóch nog een kind wordt geboren. Dit speelt zich allemaal af in een prachtige futuristische ‘film noir’-stijl die zeer waarschijnlijk is vormgegeven door iemand die Blade Runner zo vaak heeft gezien dat ’s nachts al zijn dromen afspelen op de fraaie set van de veelgeprezen sci-fi film.

Je moeder!

Eenmaal begonnen aan de game blijkt dat jij in de huid bent gekropen van Wilona; een wetenschapper die zich vooral bezighoudt met het mysterie rondom de onvruchtbaarheid van de mensheid. Uiteraard is zij bijzonder geïnteresseerd in het kind dat ondanks die onvruchtbaarheid is geboren en zal ze er alles aan doen om dat kind in veiligheid te stellen. Natuurlijk zal dat allemaal niet op rolletjes verlopen en kom je er al snel achter dat jouw eigen moeder je tegenwerkt in deze missie. Uiteraard heb ik het hier over de moeder van Wilona en zeg ik dat nog even voor de zekerheid, want ik kan me voorstellen dat je jezelf gaat afvragen wat je moeder hier in hemelsnaam mee te maken heeft.

De demo die ik van uitgever en ontwikkelaar Lionbite mocht spelen begon met een typische point-and-click adventure-setting. Door met je muis op bepaalde objecten te klikken praat Wilona hardop of gaat ze aan de haal met een of ander apparaat of object. Hierdoor krijg je informatie of een item die je kunt gebruiken in je quest en daarnaast zijn sommige objecten interactief. Zo kun je oefenen met hacken in de eerste kamer en dat bleek erg handig op het moment dat de game mij vroeg de deur te hacken in een poging je kamer te verlaten. Het hacken zelf is een leuke interactie en het laat jou drie verschillende mini-games doen die wat denkwerk of behendigheid vergen. Je moet bijvoorbeeld een bepaalde vorm zo draaien dat hij precies tussen de gewenste lijntjes past, maar je hebt maar een beperkt aantal zetten.

Let op wat je tegen je moeder zegt

Op een gegeven moment word je door je moeder (in-game) gebeld en krijgen we te maken met het dialogensysteem van Rain of Reflections. Dit systeem is herkenbaar en geeft je de kans om sommige onderwerpen verder uit te diepen, terwijl je wel goed moet nadenken over de antwoorden die je geeft. Deze antwoorden zullen onthouden worden in de game en ik hoop dat jouw antwoorden verstrekkende gevolgen zullen hebben later in de game. Helaas ben ik nog niet veel momenten tegengekomen waaruit bleek dat er daadwerkelijk iets gedaan wordt met jouw antwoorden, maar dat wil niet zeggen dat het niet voor gaat komen.

Nadat we een vrouw hebben geholpen met haar baan als postbode in de toekomst komen we ineens zowaar in een turn-based strategy-game terecht! Vanuit isometrisch oogpunt krijg je strategische keuzes voorgeschoteld die niet onderdoen voor een game als Xcom en het geeft een leuke draai aan de game. Vaak kunnen poit-and-click avonturen een beetje saai worden, omdat er zelden veel variatie in gameplay in te vinden is. in de demo werd deze gameplay gebruikt om vooral ongezien langs bewakers te komen en krijg je de beschikking over een cloack-apparaat waarmee je jezelf onzichtbaar kunt maken voor een bepaalde tijd. Ik ga er gemakshalve vanuit dat je meer items en objecten tot je beschikking krijgt in de volledige game.

Prachtig kind

Het klikken werkt allemaal zoals het zou moeten werken en dat mag je doen in een visueel verbluffende game. Mijn PC is misschien niet de meest geavanceerde die er bestaat, maar Rain of Reflections spat bijna letterlijk van je scherm af en zal je regelmatig het gevoel geven dat je in een of andere Sci-fi film zit. Natuurlijk duurt het niet lang voordat je aan het einde van de demo zit en bij mij leverde dat een jammerende kreet op die aantoonde dat ik niet kan wachten om meer met deze fraaie titel te kunnen stoeien zodra de game uitkomt. Rain of Reflections is een prachtig kind geworden dat later een prima leven gaat hebben als de ouders er net zoveel liefde instoppen bij het opvoeden als bij de verwekking.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d bloggers liken dit: