Home Movies Programma en gasten bekend – 013 Cinecitta International Film Festival 17-20 oktober

Programma en gasten bekend – 013 Cinecitta International Film Festival 17-20 oktober

by Jos Vis

Volgende maand is het zover: van 17 t/m 20 oktober vindt de allereerste editie plaats van het 013 Cinecitta International Film Festival. Cinecitta Tilburg organiseert een uniek “boutique filmfestival” met 13 speelfilms, een masterclass en Q&A’s met internationale filmmakers. Zeven van de 13 speelfilms zijn Nederlandse premières en niet eerder in Nederland vertoond.

Openings- en slotfilm
Op donderdag 17 oktober opent 013 Cinecitta International Film Festival met het Franse komische drama Willy the 1st (Willy 1er). De film gaat over de 50-jarige sociaal onbekwame Willy (gespeeld door de niet-professionele acteur Daniel Vannet) die, wanneer zijn tweelingbroer overlijdt, eindelijk uit huis gaat en in een dichtbij gelegen dorp gaat wonen om voor het eerst zijn eigen leven te leiden. Co-regisseurs/schrijvers Hugo Thomas en Marielle Gautier zijn aanwezig en zullen vooraf een introductie en na afloop een Q&A geven.

Het festival sluit op zondag 20 oktober met het Duitse drama Hands of a Mother (Die Hände Meiner Mutter), waarin Markus (Andreas Döhler) tijdens een familiereünie zich plotseling iets vreselijks herinnert over wat zijn moeder hem aandeed in zijn jeugd. Markus en zijn vrouw (Jessica Schwarz) worden geconfronteerd met een onvoorstelbare waarheid, die zij onder ogen moeten zien. Regisseur/schrijver Florian Eichinger is aanwezig tijdens het filmfestival en de slotavond voor een introductie en Q&A.

Filmprogramma
Het complete filmprogramma is inmiddels bekend en te bekijken op de website www.013ciff.com. De volgende films zullen worden vertoond:

 • Willy the 1st (Ludovic Boukherma, Zoran Boukherma, Hugo Thomas, Marielle Gautier, Frankrijk, 2016) Nederlandse première
 • Hands of a Mother (Florian Eichinger, Duitsland, 2016) Nederlandse première
 • Cetaceans (Florencia Percia, Argentinië, 2017) Nederlandse première
 • Clean Up (Kwon Man-ki, Zuid-Korea, 2018) Nederlandse première
 • The Dragon Defense (Natalia Santa, Colombia, 2017) Nederlandse première
 • The Line (Peter Bebjak, Slowakije, 2017) Nederlandse première
 • That Trip we Took with Dad (Anca Miruna Lazarescu, Roemenië, 2016) Nederlandse première
 • Genesis (Philippe Lesage, Canada, 2018)
 • Holy Air (Shady Srour, Israël, 2018)
 • Newton (Amit V. Masurkar, India, 2017)
 • Sicilian Ghost Story (Fabio Grassadonia, Antonio Piazza, Italië, 2017)
 • Volcano (Roman Bondarchuk, Oekraïne, 2018)
 • Winter Flies (Olmo Omerzu, Tsjechië, 2018)

Masterclass Show me the Money!
Op vrijdag 18 oktober leer je alles over (internationale) filmfinanciering en coproducties. Tijdens deze speciale masterclass zullen (inter)nationale filmmakers en subsidiënten in gesprek gaan en alle financiële mogelijkheden om een film te maken bespreken.

 • Masterclass Show me the Money! – vrijdag 18 oktober om 16:00 uur – Ruimte X – € 15 toegang

Speciale gasten
Er zijn een diverse speciale gasten aanwezig tijdens het festival. Hieronder een overzicht:

 • Hugo Thomas en Marielle Gautier (Willy the 1st) uit Frankrijk
 • Florian Eichinger (Hands of a Mother) uit Duitsland
 • Florencia Percia (Cetaceans) uit Argentinië
 • Philippe Lesage (Genesis) uit Canada
 • Anca Miruna Lazarescu (That Trip we Took with Dad ) uit Roemenië

Over 013 CIFF
Jaarlijks worden er wereldwijd meer dan 7000 speelfilms uitgebracht en vinden er ongeveer 5000 filmfestivals plaats. Toch sterven veel van deze speelfilms, na een enkele (lokale) vertoning, een stille dood. 013 CIFF vertoont van 17 t/m 20 oktober 13 pareltjes uit 13 verschillende landen die een tweede kans verdienen. Alle films zijn vermakelijke, doordachte en hoogwaardige voorbeelden van de zevende kunstvorm – waar waarschijnlijk niemand in Nederland nog van heeft gehoord. Dit is de kans om te ontdekken wat je hebt gemist!

Publieksprijs
Het 013 CIFF kent ook een publieksprijs. De winnaar van de meest populaire film van het publiek ontvangt zowel een geldprijs van € 1.000,- als een distributiemogelijkheid. 013 CIFF draagt de kosten voor ondertiteling van de film en de distributie in de Benelux.

Praktische informatie
Het complete filmprogramma met blokkenschema staat nu op www.013ciff.com. De ‘early bird’ kaartverkoop is gestart en duurt t/m 15 september. Tevens zijn er reguliere Cinecitta strippenkaarten te koop en “ticket packs”. Zie de website voor meer informatie en voordelen.

Cinecitta-poster

Cinecitta
Cinecitta is gehuisvest in een rijksmonument, gebouwd in 1877, en tussen 2012 en 2014 volledig gerenoveerd. Er zijn drie bioscoopzalen, een zaal die kan worden gebruikt voor filmvertoningen, workshops en masterclasses, een vergaderruimte, een restaurant, een bar en een binnentuin. Cinecitta (een verwijzing naar de grote filmstudio in Rome), is daarmee een ideale filmfestivallocatie voor zowel festivalgasten als bezoekers. Er zijn plannen om in 2020 nog twee bioscoopzalen bij te bouwen.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x
%d