Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november wijdt het internationale multidisciplinaire festival Andere Futures zich aan de verbeeldingskracht van de toekomst. In het Vlaams Cultuurhuis biedt de Brakke Grond het tweedaagse festival een boordevol programma van films, muziek, literatuur, installaties, games, (queer)performances, talks en workshops in het hart van Amsterdam. Andere Futures onderzoekt de van alle soorten leven op planeet Aarde en biedt een festival met eerdere ervaringen en opzienbarende ontmoetingen die te denken geven ā en te doen. Als voorloper op het festival is vanaf 23 oktober tot 11 november de gratis tentoonstelling Spectres from Beyond in de Brakke Grond te bezoeken met installaties van kunstenaars uit IndonesiĆ«, Singapore, BelgiĆ«, Iran en Turkije.
Spectres van daarbuiten
De tentoonstelling Spectres from Beyond die vanaf 23 oktober te bezoeken is, staat in het teken van de speculatieve kunst van Mehraneh Atashi, Bie Michels, Natasha Tontey, MĆ¼ge Yilmaz en Jason Wee. In het weekend is de tentoonstelling onder begeleiding van een gids te zien. Kijk hier voor informatie en gratis tickets voor Spectres from Beyond.
Toekomst
Verbeeldingskracht mogelijk een imaginaire toekomst die kunstenaars op het festival Andere toekomsten op bijzondere manieren laten zien. Simon(e) van Saarloos & KĆ¼bra Uzun doen dat via voorstellingen met Trans*formation Tutorials waarbij na afloop door publiek gedanst kan worden op muziek. Muziek is er van onder meer de Japanse DJ Die Soon met dystopische beats, de Koreaanse artiest Jaeho Hwang, de Belgisch-Angolese producer Nazar en vele anderen. In de foyers van de Brakke Grond zijn er games, is er een video van ACAB uit Hong Kong en film en aftertalks met May Adadol Ingawanij en Shambhavi Kaul. Ook de nieuwe films van OJOBOCA, Riar Rizaldi, Anocha Suwichakornpong, Pathompon Mont Tesprateep zijn op Other Futures te zien.
Over andere futures
Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. Het platform focust vooral op makers en denkers uit de Global South. Andere Futures waar we deze wereld heen willen en hoe we deze kunnen bouwen. Het platform gebruikt speculatieve fictie dus niet alleen om te reflecteren over de toekomst, maar ook als een tool of empowerment.