WiFi-repeaters zijn ervoor gemaakt om je draadloze thuisnetwerk een upgrade te geven als de verbinding te wensen overlaat. Om de beste resultaten voor je WiFi te bereiken, moet je echter met een aantal factoren rekening houden. Daarom zetten we hier de belangrijkste weetjes en tips voor het optimaal plaatsen van een WiFi-repeater op een rijtje.
Hoe werkt een repeater precies?
Hoe een WiFi-repeater werkt, is snel uit te leggen. Het begint wanneer de repeater het WiFi-signaal ontvangt dat door de router wordt uitgezonden. Dit draadloze signaal wordt vervolgens door de repeater weer verder doorgestuurd nadat het versterkt is. Dit is de reden waarom repeaters ook vaak ‘WiFi-boosters’ worden genoemd: ze vergroten namelijk het effectieve bereik van de router. Een belangrijke factor voor de snelheid en de stabiliteit van deze ‘Wi-Fi-extensie’ is de kwaliteit van de verbinding tussen de router en de repeater. Dat betekent dat een optimale plaatsing op nummer één staat bij het zo goed mogelijk versterken van de router-WiFi met een repeater.
De juiste afstand bepalen
Bij het bepalen van een positie voor de repeater houd je best het volgende in gedachten: de dichtstbijzijnde plek is niet ook direct de meest optimale. Wat houdt dit in? Stel je een huis voor waar het thuiskantoor ver verwijderd is van de plek waar de router zich bevindt, waardoor de WiFi-verbinding daar niet goed genoeg is. Je zou al snel denken dat je de repeater dan het beste in het thuiskantoor kunt installeren om de WiFi in die ruimte zo sterk mogelijk te maken. Het probleem daarbij is echter dat als een WiFi-repeater een zwak signaal ontvangt, hij alleen een zwak signaal kan doorsturen. In dit voorbeeld van het thuiskantoor zou door de zwakke verbinding tussen de router en de repeater de online verbinding nauwelijks versterkt worden.
In plaats hiervan geldt de volgende vuistregel: een repeater moet ongeveer halverwege worden geplaatst tussen de router en de apparaten die gebruik maken van de WiFi in huis. Zo ontvangt de repeater normaalgesproken een voldoende sterk signaal om door te sturen. Bovendien moet de repeater indien mogelijk centraal worden geplaatst en niet bijvoorbeeld in een hoek van een kamer worden verstopt. Muren en meubels hebben een verminderend effect op de transmissiecapaciteit en maken daardoor het WiFi-signaal zwakker.
Onverwachte storingsfactoren
Het feit dat muren en plafonds de WiFi-verbinding vertragen komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Maar het is vaak wél verrassend om erachter te komen welke alledaagse voorwerpen ook tot de natuurlijke vijanden van stabiele WiFi-verbindingen behoren. Magnetrons, draadloze accessoires van computers en babyfoons zijn een paar voorbeelden van spullen die WiFi kunnen verstoren als gevolg van radiogolven. Zelfs water vertraagt signalen – en niet alleen in de vorm van een groot aquarium in huis. Waterleidingen en vloerverwarming, maar ook bloemenvazen en wasstokken met natte kleding kunnen voorkomen dat sommige kamers sterke WiFi ontvangen.
De juiste plek vinden
Door zulke blokkades kan je zoektocht naar de ideale locatie voor de repeater best wat tijd in beslag nemen. Over het algemeen is het aan te raden om verschillende locaties uit te proberen en de verbindingskwaliteit te testen, bijvoorbeeld door het uitvoeren van snelheidstesten. De modernste repeaters, zoals die van devolo, hebben hiervoor ook iets gemakkelijks ingebouwd. Op de voorkant van de apparaten zit een LED-indicator die de kwaliteit van het ontvangen signaal aangeeft, zodat je meteen kunt zien hoe sterk de verbinding is.
Als je de verbinding preciezer wilt meten en wat technische kennis hebt, kan je ook op internet zoeken naar diverse softwareoplossingen voor het aanmaken van WiFi-heatmaps. Deze kan je bijvoorbeeld op een laptop installeren om de signaalkwaliteit op verschillende plaatsen in huis te controleren – en om gaten in de draadloze verbinding op een huisplattegrond te markeren.
Alternatief voor lange afstanden
Als ze op de juiste plek zitten, verbeteren repeaters het bereik van de thuis-WiFi op lange termijn en zorgen ze voor een aanzienlijk stabielere en snellere WiFi-verbinding. Maar zelfs repeaters kunnen grenzen hebben – vooral als de WiFi nodig is op meerdere verdiepingen. In deze gevallen raden we aan de Powerline-technologie te gebruiken, die devolo aanbiedt binnen de Magic-productlijn. Ook werken deze adapters heel handig, gewoon in stopcontacten. Het verschil met een normale repeater is dat deze adapters de stroomleiding als datakabel gebruiken om met elkaar te communiceren. Op deze manier kan het netwerksignaal van de ene verdieping naar de andere komen zonder vertraagd te worden door plafonds of waterleidingen. Op de plek van bestemming kan je dan WiFi-behoevende apparaten aansluiten via een kabel of via WiFi.
1,5K
Abonneer
Inloggen
0 Reacties
Oudste