Bij ontvangen van de Oppo Find X3 Pro en het uitpakken merk je eigenlijk direct al de stappen die het bedrijf heeft gemaakt. Helaas zijn er de kleine puntjes waar misschien net de plank even gemist wordt. Het doel van Chinese fabrikant Oppo is toch het concurreren met Samsung, het probeert in dat gat te duiken dat Huawei heeft achter gelaten en doet dit dus nu met de Oppo Find X3 Pro. Maar met een aanschaf prijs van rond de 1000 euro wordt het toch een strijd, dan moet je ook het beste kunnen bieden.
Als we naar de buitenkant kijken is de telefoon echt schitterend, metaal en glas zijn versmolten tot een shiny telefoon en een volledig scherm aan de voorkant. Aan de achterzijde zie je een soepel overgang naar de camera positie. Het is er niet los opgezet, het is echt mee genomen in de achterkant, dit zorgt ervoor dat er geen stof of iets zal ophopen daar. Het maakt de telefoon aan de achterzijde ook compleet af. Het scherm heeft een lekere 6.7inch QHD en is scherp en helder en behuist een fikse 120Hz refresh rate, hierdoor gaat het scrollen en scherm wisselen erg soepel, dit om de competitie bij te houden. Dan krijgen we nu even de specificaties van de telefoon, die opzich zelf best goed zijn.
Specifications
- Main screen: 6.7in QHD+ OLED (525ppi) 120Hz
- Processor: Qualcomm Snapdragon 888
- RAM: 12GB of RAM
- Storage: 256GB
- Operating system: ColorOS 11.2 based opAndroid 11
- Camera: Quad rear camera: 50MP wide, 50MP ultra-wide, 13MP telephoto, 3MP macro; 32MP front-facing camera
- Connectivity: 5G, dual nano sim, USB-C, wifi 6, NFC, Bluetooth 5.2 and location
- Water resistance: IP68
- Dimensions: 163.6 x 74.0 x 8.3mm
- Weight: 193g
We zagen al eerder bij Oppo de nieuwe oplaadtechniek, deze zorgt ervoor dat de telefoon binnen een halfuur al compleet vol zijn. De SuperVOOC techniek is aardig indrukwekkend en na ongeveer een kwartier zit je al over de helft. Dit allemaal met de bijgeleverde USB A adapter.
De X3 Pro komt met de nieuwste top processor die in de androids zit. De Qualcomm Snapdragon 888, met een 12gB aan RAM en 256GB aan interne opslag. Helaas moet ik bekennen dat ik voor deze prijs vind dat 256GB een beetje aan de kleine kant zit, als je gaat filmen in hoge resoluties klap je dit natuurlijk zo vol. Maar verder dan dat reageert de telefoon gewoon heerlijk snel en is het lekker om op te werken.
Daarnaast is een goeie batterij tegenwoordig bijna essentieel, ik doe soms geen dag meer met een volle lading. De Find X3 pro is in het bezit van een goeie batterij, Oppo claimt dat de batterij zelfs voor 800 volledige ladingen via de 65W SuperVOOC lader goed blijft, daarbij dus 80% behoudt van de oorspronkelijke capaciteit.
De Find X3 Pro maakt gebruik van de ColorOS, een snelle en geoptimaliseerde versie van Android, helaas wil het oog ook wat en daar schiet dit iets te kort. Het oogt in mijn ogen een beetje verouderd en niet iets wat ik elke dag wil openen. ColorOS 11.2 is gebaseerd op Android 11 en volledig door Oppo aangepast. Er kan veel aan getweakt worden en aangepast, maar voor mij was dit het net niet.
Daarnaast biedt Oppo voor twee jaar ondersteuning van de software, dat betekent meteen voor de twee nieuwe android updates, maar ergens is dat in mijn ogen te kort. Als ik kijk naar andere grote merken zie je een iets langere lifecycle als het gaat om ondersteuning. Twee jaar is in mijn ogen niet echt genoeg. Maar goed buiten die ondersteuning is ColorOS voor de personen die dat willen een heerlijke OS, zonder de rompslomp en gewoon snel.
En iets wat te laatste jaren steeds meer in opkomst is, de camera of ik moet eigenlijk camera’s zeggen. Op mobiele telefoon neemt het aantal lenzen steeds meer toe, de Find X3 Pro heeft natuurlijk de gewone mik en klik optie voor een ieder die iets wilt vast leggen. Maar daarnaast zitten er wat geavanceerdere opties op de telefoon. Zo vinden we ten eerste aan de achterzijde vier camera’s, een 50MP main, 50MP ultra wide, 13MP 2x telephoto en een 3MP micro lens, wat eigenlijk een ingezoomde macro lens is. Soort microscoop. De main en Ultrawide 50MP maken beide gebruik van dezelfde imagesensor, dit betekent dat de fotos die je maakt vrij gelijk zijn, enkel een andere FOV hebben. Met genoeg licht is de telefoon in staat degelijke plaatjes te schieten, goed scherp en vol met kleur. Daarnaast doet hij met weinig licht ook goed zijn werk en zorgt hij ervoor dat de fotos niet echt inleveren op kwaliteit. Dan zijn er wat film modi in de telefoon te vinden, deze gaan tot 8K op 30FPS, en dit geeft echt een fantastisch beeld. Op zo een klein scherm is het echt mega scherp. Alles wat je nodig hebt zit erop, HDR, Log Capture en nog meer instellingen.
Ik ben helaas niet zo een goeie fotograaf, wel wil ik dat mijn foto’s en video’s gewoon scherp zijn voor als ik deze wil uploaden. En dan kan ik eigenlijk alleen maar tevreden zijn met het resultaat van de telefoon.
De Oppo Find X3 Pro is een heerlijke telefoon die lekker in de hand ligt, hij ziet er strak uit met het glas. De prijs daarentegen kan een beetje voorkomen dat hij echt gaat concurreren. Al met al doet de Oppo niet echt onder, maar het mist net wat sommige puntjes om echt eruit te springen.