Home Gadgets Onderzoek Samsung en Veilig Verkeer Nederland: betere verkeersveiligheid scholieren nodig

Onderzoek Samsung en Veilig Verkeer Nederland: betere verkeersveiligheid scholieren nodig

by Mark van Truijen

Samsung trekt samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) op om scholieren te wijzen op de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. En dat is nodig. 18% van de verkeersongevallen onder jongeren tussen 12 en 17 jaar gebeurt na afleiding door smartphonegebruik. Ouders zien smartphonegebruik het vaakst (25,7%) als grootste gevaar voor hun kinderen in het verkeer. Ze noemen dit vaker dan gevaarlijke kruispunten (24,7%) en de dode hoek van vrachtwagens (18,8%), blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder ouders met een kind in de leeftijd van 12 tot 15 jaar.

De ouderlijke angst voor verkeersongevallen bij hun fietsende kinderen zit er goed in. Voor 45,4% van de ondervraagde ouders is dit hun grootste of een-na-grootste zorg, gevolgd door verkeerde vrienden (35,3%) en faalangst/onzekerheid (28,2%). Ondanks het grote aantal verkeersongelukken na afleiding door smartphonegebruik, denkt bijna de helft (48,9%) dat hun kinderen het toestel niet tijdens het fietsen gebruikt.

Na muziek luisteren is WhatsAppen het voornaamste dat middelbare scholieren met hun smartphone op de fiets doen. Het lezen en beantwoorden van berichtjes leidt meer af dan muziek luisteren. Toch zegt slechts een kwart van de kinderen onderweg bewust niet te WhatsAppen, bleek uit eerder onderzoek over dit thema.

Jongeren zijn gemakkelijk afgeleid
Veel kinderen fietsen al vanaf hun negende jaar zelfstandig, maar gaan vanaf hun twaalfde langere afstanden en andere routes fietsen naar de middelbare school of sportvereniging. Bovendien worden ze gemakkelijker afgeleid door leuke dingen, zoals een smartphone of leeftijdsgenoten. “We weten dat middelbare scholieren op de fiets gemakkelijk risico’s nemen, terwijl ze de gevaren niet altijd goed inschatten”, zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Smartphones kunnen heel handig zijn, maar leiden in het verkeer snel af. Samen met Veilig Verkeer Nederland wijzen we op de gevaren die dat met zich meebrengt.

Dat hun risico in het verkeer toeneemt naarmate ze ouder worden, zie je ook terug in de ongevallencijfers *. In de leeftijd 5-9 jaar vielen 0,8 verkeersdoden per 100.000 inwoners, terwijl dat in de leeftijd 10-12 jaar 1,4 was en in de leeftijd 12-14 jaar zelfs 2,5.

Andere bevindingen uit het onderzoek van Samsung:

  • 93,2% van de ondervraagde ouders heeft een kind dat altijd (77%), vaak (12,2%) of soms (4%) naar school fietst.
  • Met 38,1% vormt pesten vormt de grootste zorg op de middelbare school, gevolgd door onveilige verkeerssituaties (37,4%) en alcohol, drugs en roken (27,8%).
  • Ruim de helft (63,6%) van de ouders is niet zeker van de veiligheid in het Nederlandse verkeer voor schoolgaande kinderen.
  • 4,1% maakt zich zorgen over de verkeersveiligheid als hun kinderen naar school fietsen, maar 80,8% heeft wel het goede voorbeeld gegeven.
  • Volgens veruit de meeste ouders (91,3%) kennen hun kinderen de verkeersregels.

De eerste concrete invulling van de samenwerking tussen Samsung en VVN wordt volgende week aangekondigd.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x