Vandaag heeft McAfee voor de derde keer de jaarlijkse lijst met Most Hackable Holiday Gifts gepresenteerd, die consumenten in de aanloop tot de feestdagen moet helpen om veiligheidsrisico’s van populaire cadeaus te identificeren. De categorie laptops, tablets en smartphones staat bovenaan, gevolgd door drones, digital assistants, slim speelgoed en huishoudelijke apparaten met internet. Verder heeft McAfee onderzoek gedaan naar de gewoonten en het gedrag van consumenten bij de voorbereiding van de kerstinkopen.
De meeste consumenten, 69 procent, zijn het erover eens dat beveiliging op laptops, tablets en smartphones noodzakelijk is. Slechts 22 procent vindt echter dat ‘slim’ speelgoed beveiligd moet worden, 29 procent pleit voor het beveiligen van drones en 56 procent is dezelfde mening toegedaan wat digital assistants betreft.
“We blijven connected devices tegenkomen op de verlanglijstjes in december, maar het is duidelijk dat consumenten niet altijd het belang inzien van de beveiliging van de internetverbinding en het apparaat zelf”, zegt Gary Davis, chief consumer security evangelist bij McAfee. “Vaak weten ze gewoon niet dat hun apparaten beschermd moeten worden of hoe dat precies werkt. Cybercriminelen kunnen profiteren van deze onwetendheid of laksheid door in te breken in de apparaten en persoonlijke informatie te stelen.”
Bijna alle consumenten (91 procent) beweren dat ze weten dat het belangrijk is om hun online identiteit en hun apparaten te beveiligen, maar slechts 53 procent neemt de noodzakelijke stappen om deze bescherming te implementeren. 16 procent gaat ervan uit dat de fabrikant beveiliging heeft ingebouwd en nog eens 22 procent weet dat er veiligheidsmaatregelen getroffen moeten worden, maar weet niet hoe. Dit benadrukt het belang voor consumenten om de ingebouwde beveiligingsinstellingen uit te zoeken en er niet blind op te vertrouwen dat de fabrikant voor de noodzakelijke bescherming van device en data heeft gezorgd.
De meest hackgevoelige cadeaus van het jaar zijn:
- Laptops, smartphones en tablets – Ook cybercriminelen hebben hun tradities, en het belagen van laptops, smartphones en tablets is daar één van. Als deze devices niet goed zijn beveiligd, kunnen ze worden geïnfecteerd met kwaadaardige applicaties.
- Drones – De verkoop van drones zal naar verwachting in 2017 de 1 miljard dollar overstijgen, maar de beveiliging kan dat tempo niet bijhouden. Consumenten moeten bedacht zijn op verschijnselen als drone jacking en nep-wifi-signalen van ‘rogue drones’.
- Digital assistants – Deze ‘assistenten’ aan boord van apparaten kunnen huishoudelijke artikelen bestellen, muziek afspelen, vragen beantwoorden en nog veel meer. Met de veelvuldige toepassing van microfoons – die altijd op een wake-up-commando wachten – en camera’s is het echter van groot belang om de implicaties met betrekking tot privacy te onderkennen.
- Slim speelgoed – Met het speelgoed worden ook de cybercriminelen steeds slimmer. Voor veel fabrikanten is beveiliging een sluitpost, wat dit speelgoed kwetsbaar maakt voor hackers die zich richten op ingebouwde microfoons en gps-functionaliteit.
- Huishoudelijke apparaten met internet – De apparatuur in een ‘smart home’ kan het dagelijks leven vergemakkelijken, maar houd er rekening mee dat deze apparaten pionnen kunnen worden bij een online aanval of het lekken van informatie over u of uw huis.
Tips voor consumenten om veilig te blijven in december:
Om uw gezin tijdens de feestdagen te beschermen, heeft McAfee de volgende tips:
- Eerst denken, dan klikken: een van de makkelijkste manieren voor cybercriminelen om in uw apparaat binnen te dringen is via een kwaadaardige link. Wees sceptisch bij iedere link die u ontvangt en bij ieder onverwacht verzoek.
- Update uw software: of het nu om uw pc, uw smartphone, uw digital assistent of uw drone gaat: zorg dat de software up-to-date is. Fabrikanten dichten gaten in de beveiliging met apparaat-updates, dus het is belangrijk om de nieuwste versies altijd zo snel mogelijk te installeren. Gebruik ook, indien van toepassing, actuele beveiligingssoftware.
- Kijk uit met openbare wifi: cybercriminelen gebruiken vaak valse wifi-hotspots die er legitiem uitzien, maar intussen inzicht geven in uw surfgedrag. Als u écht openbare wifi nodig heeft, gebruik het dan niet om te shoppen of bankieren óf maak gebruik van een Virtual Private Network (VPN) – zoals McAfee Safe Connect – om uw netwerkverkeer te coderen.
- Doe uw huiswerk: niet iedere fabrikant neemt beveiliging even serieus, vooral als het gaat om slim speelgoed, dus het is belangrijk om te onderzoeken of er beveiligingslekken zijn gerapporteerd voordat u iets aanschaft.
- Beveilig uw thuisnetwerk: beveilig al uw op internet aangesloten apparaten en uw internetverbinding bij de bron met McAfee Secure Home Platform. Deze oplossing geeft u inzicht in welke apparaten zich op uw netwerk bevinden en beschermt al uw aangesloten apparaten.
Onderzoeksmethodologie:
McAfee heeft MSI-ACI opdracht gegeven om in september en oktober 2017 een enquête af te nemen onder 1206 personen van 18 tot 55 jaar in de Verenigde Staten. De respondenten maken dagelijks gebruik van met internet verbonden apparaten.
Lijstmethodologie:
McAfee heeft de volgende criteria gebruikt om de lijst met meest hackbare apparaten samen te stellen:
- Toegankelijkheid: maakt dit apparaat verbinding met internet?
- Communicatiebeveiliging: gebruikt dit apparaat onveilige methoden voor het verzenden van informatie?
- Doelwaarde: heeft dit apparaat toegang tot informatie die waardevol zou kunnen zijn voor een cybercrimineel?
- Activiteit: is er actief onderzoek in de hackersgemeenschap naar het gebruik van deze apparaten?
- Actualiteit: zijn er actieve exploits op het internet op zoek naar dit apparaat?