Home GadgetsConnectiviteit International Internet Day: datanetwerken en thuisnetwerk steeds sneller

International Internet Day: datanetwerken en thuisnetwerk steeds sneller

by Mark van Truijen

Meer gebruikers, meer data en meer online communicatie. Afgelopen jaar is duidelijker geworden dan ooit hoe belangrijk het internet is voor ons dagelijks leven – zowel op het werk als privé. Het is een trend die zich zal blijven ontwikkelen.

Waar het allemaal begon
‘Lo’ – dat was het korte en simpele eerste bericht dat via het internet werd verzonden. Het bericht werd verstuurd op 29 oktober 1969 en was de eerste test van het destijds nieuwe fenomeen. Doel was om in de Verenigde Staten de University of California te verbinden met het Stanford Research Institute. Het kostte twee pogingen om het originele bericht succesvol te versturen. Tijdens de eerste poging ging de verbinding verloren nadat de eerste twee letters waren ingevoerd, resulterend in ‘Lo’. Een paar minuten later was het probleem opgelost en werd het hele woord – ‘Login’ – succesvol verstuurd.

Eerst werden vier Amerikaanse onderzoeksinstituten met elkaar verbonden via het zogenoemde ARPANET (Advanced Research Projects Agency) – de voorloper van het huidige internet. ARPANET werd destijds alleen gebruikt door een paar specialisten, omdat het lastig te bedienen was en kostbaar in gebruik. In 1990 veranderde dit, toen het CERN nucleair-onderzoeksinstituut in Genève, Zwitserland, het World Wide Web uitvond en de eerste webbrowser met een grafische interface werd ontwikkeld. Vanaf dat moment konden internetgebruikers van overal in de wereld op weblinks klikken en in slechts een paar seconden het internet doorzoeken.

51 jaar na de eerste test in 1969 is de situatie flink veranderd. Vanwege de coronapandemie bereikt het digitale dataverkeer in 2020 wereldwijd nieuwe records. Maar ook voorafgaand aan de pandemie werden datanetwerken al steeds belangrijker. Kantoorwerk zonder internetverbinding, thuis films kijken zonder streamen, gameconsoles zonder online toegang? Het is even geleden sinds dat allemaal normaal was.

Een sterke groei
Niet verrassend dus, dat de experts van Cisco Systems verwachten dat deze trend voorlopig doorzet. In het recente Cisco Annual Internet Report voorspelt dit telecommunicatiebedrijf bijvoorbeeld een behoorlijke stijging in het aantal actieve internetgebruikers. In 2023 zijn dat er naar verwachting wereldwijd 5,3 miljard – oftewel 66 procent van de totale wereldbevolking.

En wat denk je: bestaat de meerderheid van het online gebruik in 2023 uit zakelijke of privéactiviteiten? Heel goed, privéactiviteiten is het juiste antwoord. Bijna 75 procent van het internetverkeer zal daarvan afkomstig zijn. Een groot deel van de gebruikers heeft dan een streamingabonnement en IoT-apparaten.

Toenemende eisen
Bovenstaande groei zet de online infrastructuur flink onder druk. Zowel mobiele als vaste netwerken moeten de komende jaren heel wat verbeteringen ondergaan om de verwachte datadoorvoer aan te kunnen.

En ook de netwerkkwaliteit in zowel openbare als privé-omgevingen moet worden verbeterd. Huidige trends, zoals thuiswerken en thuisonderwijs, stellen thuisnetwerken nu al voor verschillende nieuwe uitdagingen. Veel routers bereiken hun limiet wanneer er meerdere videovergaderingen tegelijk plaatsvinden terwijl er in andere kamers muziek, tv-series en films worden gestreamd. In dat geval zal zelfs een snelle internetverbinding geen verschil maken.

State-of-the-art netwerk voor elk huishouden
Gelukkig is je huis uit te rusten met een sterk thuisnetwerk zonder dat je naar het zware gereedschap hoeft te grijpen. State-of-the-art netwerkoplossingen zoals die van devolo zijn zeer veelzijdig en veranderen elk stopcontact in een supersnel internettoegangspunt. Zo is er mesh-WiFi beschikbaar in het hele huis. Met verbindingssnelheden die kunnen voldoen aan de eisen van het internet van de toekomst.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x