Van 10 tot en met 20 april opent het Imagine Film Festival voor de 35ste keer haar deuren voor liefhebbers van de fantastische film. Naast een hoofdprogramma presenteert Imagine vier diverse themaprogramma’s. Een van deze themaprogramma’s is Thing to Come. Wat gebeurt er als de aarde onleefbaar wordt, vertrekken we dan met z’n allen naar Mars? En hoe ziet het leven op Mars er dan uit? In China is de eerste baby met genetisch gemanipuleerd DNA geboren. Wat betekent deze ontwikkeling voor de mens? Wat als de technologie in de verkeerde handen terecht komt? In het wetenschappelijke programma Things to Come, wordt de wetenschap van vandaag naast toekomstvisies uit sciencefictionfilm gelegd en ervaar je de mogelijkheden met gaming en VR.
In het themaprogramma “Things to Come”, wordt gekeken naar onderwerpen die de afgelopen jaren regelmatig de krantenkoppen haalden: het reizen naar Mars van pioniers Elon Musk en Jeff Bezos, en de genetische manipulatie die in China al merkwaardige vormen aanneemt. Met Mission to Mars wordt gekeken naar diverse aspecten van het reizen naar Mars en in Knutselen met DNAstaat genetische manipulatie met behulp van de techniek van CRISPR/Cas9 centraal. Ook ontdek je welke superkrachten van superhelden realistisch zijn bij de wetenschap van superhelden.
Knutselen met DNA
Het zelf creëren van nieuw leven en manipuleren van bestaand leven loopt als een rode draad door de fantastische fictie, vanFrankenstein, The Fly tot Planet of the Apes en De Lift. Met de techniek van CRISPR/Cas9 is knip- en plakwerk in menselijk DNA beter bereikbaar dan ooit en dat roept gemengde gevoelens op.
Tijdens Imagine bespreekt biologe Nadine Bongaerts aan de hand van filmfragmenten wat de kansen én de gevaren zijn van deze nieuwe techniek. Aansluitend op deze lezing wordt de film Upgrade vertoont. Een film die zich afspeelt in de nabije toekomst waarbij de bij een overval verlamde technophobe Grey Trace met de hulp van een experimenteel stukje technologie wraak probeert te nemen.
Mission to Mars
Vermogende ondernemers Elon Musk en Jeff Bezos werken hard aan commerciële reizen naar Mars, waarbij het vooruitzicht een permanente vestiging op de rode planeet is. Maar hoe realistisch zijn die plannen werkelijk?
Dat is een vraag die op Imagine wordt besproken met ruimtevaardeskundige, en oprichter van Eye on Orbit, Erik Laan. Benieuwd hoe het echt voelt om de stap naar Mars te maken? Reis af naar de rode planeet via een VR-ervaring!
Na de lezing worden twee sciencefiction films vertoont. Aniara, over een ruimteschip dat een verwoeste aarde achterlaat en naar mars vertrekt & Prospects; waarin vader en dochter vertrekken naar een door aliens bewoonde maan op zoek naar edelstenen.
Secrets of Superhero Science
Superhelden beschikken over allerlei superkrachten om de wereld te redden. Maar welke van die superkrachten zijn wetenschappelijk gemotiveerd en met de huidige technologie ook al mogelijk? Barry Fitzgerald, onderzoeker aan de TU Delft en auteur van Secrets of Superhero Science vertelt over de genetische manipulatie van de X-Men, het geavanceerde zicht van Hawkeye en de wetenschap achter de spinnenzijde waarvan Spider-Man gebruik maakt. Aansluitend wordt een superheldenfilm getoond die je gezien móet hebben.
Imagine besteedt al geruime aandacht aan de relatie tussen wetenschap en de fantastische film en wijdde er in 2013 zelfs een groot themaprogramma aan. Niet zo vreemd, want net als wetenschappers gaan makers van fantastische fictie ook op zoek naar onbekende en toekomstige werelden. Daarbij speculeren zij over de maatschappelijke en ethische gevolgen van technologische vooruitgang. Veel van die ontwikkelingen worden pas veel later wetenschappelijke werkelijkheid.