Hotel Mokum, geregisseerd door filmmaker en activist Yannesh Meijman, is een docu-fictie over een collectief dat een van de zichtbaarste kraakacties van afgelopen jaren neerzette. Als protestactie tegen de wooncrisis werd op 16 oktober 2021 het verlaten Hotel Marnix in het hart van Amsterdam in beslag genomen. De poëtische vertelling over de bijzondere periode in het vervallen hotel werd geselecteerd voor IDFA 2023 en vanaf 21 maart door Gusto Entertainment uitgebracht in filmtheaters.
In de experimentele korte documentaire van 30 minuten is te zien hoe gedurende zes weken het collectief Mokum Kraakt het hotel omtovert tot een thuis, een zelfverklaarde culturele vrijplaats en een oase in een stad verstikt door hypergentrificatie. Dan wordt Hotel Mokum plots, op het hoogtepunt van zijn populariteit, ontruimd onder het voorwendsel van brandveiligheid. Het verhaal van Hotel Mokum is geworteld in protest: zowel tegen de huizencrisis en het gebrek aan bestaanszekerheid in de stad, als tegen de criminalisering van kraken in 2010, wat leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden alleen al in Amsterdam. Hotel Mokum combineert documentaire beelden, archiefmateriaal en gereconstrueerde scènes om een complex en intiem portret te creëren van een hoopvol collectief en de stad die ze proberen terug te winnen.
Amsterdam heeft een rijke geschiedenis van kraakbewegingen, waarin in de jaren ’60 studenten en jonge gezinnen verwaarloosde panden betraden en transformeerden tot woongroepen onder het motto ‘red een pandje’. In de jaren ’80 namen de krakers toe en werd de stad zelfs omschreven als een ‘kraakrepubliek’, waar krakers hun eigen staat in de stad vormden. Grootschalige ontruimingen, vaak met politiegeweld en zelfs tanks, markeerden deze periode, inclusief bekende rellen zoals in de Vondelstraat en tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix. Na deze tumultueuze fase daalde de populariteit van kraken aanzienlijk.
Met Hotel Mokum wil regisseur Yannesh Meijman, die actief betrokken was bij de actie van het hotel, kraken demystificeren en mensen inspireren om in actie te komen tegen de woningcrisis door heel Nederland. Meijman: “De (on)betaalbaarheid van ruimte raakt iedereen. Alleen al in Amsterdam staan er minstens 10.000 woningen leeg. Terwijl mensen op straat slapen. Dat is blijkbaar normaal. Ik vind dat absurd.” Tegelijkertijd is het ook een film over vriendschap, solidariteit en de schoonheid van verzet. “Het is een gedocumenteerde herinnering van een prachtig moment in ons leven” aldus Meijman.