Home TVSeries Gele Zaterdag: marathon nieuw seizoen ‘The Simpsons’

Gele Zaterdag: marathon nieuw seizoen ‘The Simpsons’

by Mark van Truijen

‘Zwarte Zaterdag’ is de dag waarop talloze Nederlanders langzaam richting hun vakantieadres naar het zonnige zuiden vertrekken. Wie kilometerslange files en stress wil vermijden kan die beruchte dag veilig thuis blijven en de hele dag op tv-zender FOX afstemmen voor een Simpsons-marathon. Elf uur lang spelen de razend populaire gele tekenfilmfiguren Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie op ‘Gele Zaterdag’ de hoofdrol. Op zaterdag 30 juli van 7.00 uur tot 18.00 uur is de volledige reeks van 22 afleveringen van seizoen 27 voor het eerst op de Nederlandse televisie bij FOX te zien. Tussen de afleveringen door krijgen de kijkers van FOX-presentatoren Noah Zeeuw en Sverre Denis vanuit het Simpsons Theme Park in Los Angeles interessante weetjes en feiten te horen over de Springfield-inwoners.

Wereldwijd fenomeen
Al sinds het debuut in 1989 is ‘The Simpsons’ een groot succes bij jong en oud en blijven de avonturen van de animatiefamilie op de lachspieren werken. ‘s Werelds langstlopende televisieserie is over de hele wereld uitgegroeid tot een grensverleggende, innovatieve en herkenbare entertainmentshow. Met de satirische humor van bedenker Matt Groening en producent James L. Brooks heeft de serie een onuitwisbare indruk gemaakt en zijn alle leden van het disfunctionele Amerikaanse animatiegezin al lange tijd geliefde televisie-iconen.

Prijzenregen
De comedyserie bestaat inmiddels uit 27 seizoenen en is met prijzen overladen, waaronder maar liefst 31 Emmy Awards en een People’s Choice Award. In 2012 werd de korte animatie The Longest Daycare genomineerd voor een Oscar. In 2015 kreeg ‘The Simpsons’ vijf nominaties voor een Emmy Award, waaronder ‘Outstanding Animated Program’.  Door hun mateloze populariteit wist de geschifte familie volle zalen te trekken met de internationale blockbuster ‘The Simpsons Movie’ en is de mega-attractie The Simpsons Ride in de Universal Studios een van de grote publiekstrekkers. Hun sterrenstatus is ook vereeuwigd met een eigen ster op de Hollywood Walk of Fame.

The Simpsons top 10 weetjes

  • Elk seizoen heeft een Halloween-special genaamd Treehouse Of Horror, die uit drie bizarre en griezelige verhalen bestaat. Ze zijn veel donkerder en gewelddadiger dan de gewone afleveringen.
  • Lisa speelt een van de belangrijkste rollen, zij is het enige kind uit de Simpson-familie dat tot nu toe in alle afleveringen voorkomt.
  • Aflevering negen uit seizoen 27 heeft de titel ‘Barthhood’, gebaseerd op de film ‘Boyhood’. Deze aflevering vertelt de kijker meer over het verleden van Bart, van zesjarig jongetje tot volwassenheid.
  • Wie zin heeft in een hele lange marathon van alle afleveringen van The Simpsons, zou in totaal 202 uur en 24 minuten oftewel 8,5 dag voor de televisie zitten.
  • Elke Simpsons-fan kent het favoriete biermerk van Homer. Duff is een parodie op het Amerikaanse massaproductiebier en wordt ook wel vergeleken met Budweiser. Zo zijn er veel meer bekende merken die in de serie op de hak worden genomen, zoals Facelook, Licky Strikes, Mytube, Abercrombie & Rich, Skybucks, en niet te vergeten Mapple van Steve Mobbs met zijn Myphone.
  • Er zijn meer dan honderden stemmetjes in de serie, maar de gehele cast bestaat uit slechts zes mensen. Op Lisa na heeft elke stemacteur vele verschillende personages. De een doet bijvoorbeeld de stem van alle kinderen, de ander doet de stem van alle mannen.
  • Er zijn niet veel maatschappelijke onderwerpen die de bedenkers van The Simpsons uit de weg gaan en de afleveringen zorgen regelmatig voor controverse. Dronkenschap, huiselijk geweld, religie, politiek, milieu en het onderwijs komen bijvoorbeeld aan bod. De makers reageren altijd pijlsnel op wereldnieuws of andere belangrijke gebeurtenissen waar zij een duidelijke mening over hebben, natuurlijk op de typische satirische Simpsons-manier.
  • Tijdens de Amerikaanse uitzending van aflevering 21 ‘Simprovised’ van seizoen 27 hebben de makers met live animatie geëxperimenteerd. De fans konden toen aan Homer Simpson vragen stellen, die deze live on air heeft beantwoord.
  • De laatste aflevering van seizoen 2 gaat voornamelijk over de rots in de branding, Marge. Marge was het eerste personage in The Simpsons die iets mocht zeggen. Marge heeft een opvallende verschijning met enorm veel blauw gekleurd haar, dat haar een totale lengte geeft van 2,6 meter.
  • ‘The Simpsons’ heeft de meeste bekende gastrollen in een tv-serie. In het begin werden de stemmen van beroemdheden door een stemacteur gedaan, maar tegenwoordig vertolken de echte sterren hun eigen personage. Je kan bijna zeggen dat je het echt gemaakt hebt in Hollywood als er ook een getekende gele versie van je bestaat.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x