Home Gaming Games Met De Meeste Malware En Hoe Je Jezelf Ertegen

Games Met De Meeste Malware En Hoe Je Jezelf Ertegen

by Mark van Truijen

Het lijkt wel of je tegenwoordig geen link meer kunt aanklikken of je wordt opgezadeld met vervelende virussen en malware. Als je afgaat op alle berichtgevingen, is het net alsof er een ware pandemie heerst op het internet. Helaas gaat het hier niet om paniekzaaierij, maar betreft het een bittere virtuele realiteit. Cybercriminaliteit is lucratiever dan ooit en maakt wereldwijd miljoenen slachtoffers. Zelfs als je een op het eerste oog onschuldig spelletje wilt spelen, loop je grote risico’s.

Wat is malware?

Met de term ‘malware’ wordt alle kwaadaardige software aangeduid. In de begindagen van het internet waagde menigeen zich nog wel eens aan het illegaal downloaden van muziek en films via zogenaamde P2P-netwerken. Het duurde niet lang voordat men merkte dat er wat meer binnen werd gehaald dan alleen het audio- of videobestand. Computers crashten, de cursor ging een eigen leven leiden en programma’s sloten schijnbaar uit zichzelf af of startten op. Het fenomeen ‘malware’ deed zijn intrede en is sindsdien niet meer weg te denken uit onze digitale samenleving.

Waarom is malware zo schadelijk?

Via malware kunnen cybercriminelen de gehele of gedeeltelijke controle over je computer, laptop, tablet of smartphone krijgen. Het is bijna niet meer mogelijk om je toestel op een normale manier te gebruiken. Het is ook mogelijk om via deze weg je gegevnens te stelen, te verwijderen of te versleutelen. Dat brengt een hoop ergernis met zich mee, maar ook kosten. In het ergste geval moet je een expert inschakelen voor het verwijderen van de malware of zelfs een nieuw toestel aanschaffen. Hoe dan ook moet je snel handelen als je toestel geïnfecteerd is geraakt.

Welke games zijn het vaakst geïnfecteerd met malware?

Dat een gaming app wordt aangeboden in een officiële app store, wil nog niet zeggen dat het helemaal veilig is. Het zal je nog verbazen hoeveel en welke games malware bevatten. Uit onderzoek is gebleken dat met name Minecraft populair is onder cybercriminelen. Tussen juli 2021 en juli 2022 kregen maar liefst 131.000 spelers van dit spel te maken met malware. Op de tweede plaats staat Roblox met bijna 39.000 slachtoffers, op de voet gevolgd door Need for Speed (ruim 32.000) en Grand Theft Auto (31.752). In de top 10 van meest geïnfecteerde games prijken verder nog namen als Call of Duty, FIFA, The Sims, Far Cry, CS:GO en PUBG.

In ruim 76% van de gevallen betreft het malware van RedLine Stealer. Deze vorm van malware is in staat om de hand te leggen op onder meer wachtwoorden, creditcardgegevens, cookies en de automatische invoer van inloggegevens.

Malware verwijderen

Als je het vermoeden hebt dat je toestel geïnfecteerd is met malware, kun je proberen om de malware te verwijderen. Ga niet op zoek naar programma’s die dit beloven, want ook die software kan schadelijk zijn. Als je een goedwerkend antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, kun je een malwarescan uitvoeren. De antivirussoftware zal de malware herkennen, isoleren en uiteindelijk verwijderen. Mogelijk moet je je computer eerst opstarten in veilige modus. Zorg ervoor dat je een back-up hebt gemaakt van alle belangrijke files.

 

Malware vermijden

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Gelukkig zijn er wel stappen die je zelf kunt ondernemen om het risico op malware zoveel mogelijk te beperken. Kies om te beginnen altijd voor sterke wachtwoorden en deel deze nooit met anderen. Een sterk wachtwoord bevat hoofdletters, kleine letters, leestekens, cijfers en symbolen. Overweeg het gebruik van een wachtwoordzin. Je kunt je accounts nog beter beveiligen door gebruik te maken van multifactorauthenticatie.

Verder is het van cruciaal belang om goede antivirussoftware te installeren. Vergeet deze ook niet regelmatig te updaten. Met een VPN vergroot je je online privacy omdat je daarmee je IP-adres afschermt. Een goede VPN heeft vaak een ingebouwde Threat Protection, die malware en virussen er voor jou uit filtert en blokkeert. En controleer tot slot altijd of de sites waar je je games downloadt ook echt betrouwbaar zijn.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x