De Nederlandse film- en televisieregisseur Frans Weisz ontvangt zaterdag 18 september de Career Achievement Award van Film by the Sea. Weisz debuteerde in 1964 met de korte film Een zondag op het eiland van de Grande Jatte en maakte sindsdien speelfilms als De inbreker (1972), Rooie Sien (1975), de trilogie Leedvermaak (1989) en de televisieserie Bij nader inzien (1991). In 2018 kwam zijn speelfilm Het Leven is Vurrukkulluk uit, naar de roman van Remco Campert, gevolgd door de documentaire Het vermoorde theater in 2019. Film by the Sea vindt van vrijdag 10 tot en met zondag 19 september plaats in CineCity in Vlissingen, met satellietprogramma’s door heel Zeeland.
Film by the Sea eert regisseur Frans Weisz (1938) met vertoningen van drie van zijn films, een carrièregesprek in aanwezigheid van vrienden en collega’s en de uitreiking van de Career Achievement Award van het festival op zaterdag 18 september. Het baanbrekende Het gangstermeisje (1966), gebaseerd op de roman van Remco Campert en beschouwd als de eerste Nederlandse nouvelle vague film, bijt het spits af. Vervolgens vertoont het festival de film Charlotte (1981), over een vrouw die het Berlijn van 1939 wil ontvluchten. De derde film van Frans Weisz is Het Leven is Vurrukkelluk (2018), gebaseerd op de gelijknamige roman van Remco Campert.
Journalist Harry Hosman, die momenteel een biografie over het leven van Frans Weisz schrijft, gaat met de filmmaker in gesprek over zijn carrière aan de hand van fragmenten uit zijn films.
Het gangstermeisje
Debuutfilm van Frans Weisz over een schrijver die verstrikt raakt in de plot van zijn eigen filmscenario. Dit fraaie, sprankelende staaltje Hollandse nouvelle vague, naar een verhaal van Remco Campert, bleek op het filmfestival van Berlijn van 1967 goed voor een Gouden Beer-nominatie.
Charlotte
Het tragische levensverhaal van de joodse kunstenares Charlotte Salomon kon zich geen toegewijder verfilmer wensen dan Frans Weisz. Met Charlotte maakte de regisseur, dit jaar ontvanger van de Career Achievement Award, in 1981 een fraaie artistieke comeback.
Het Leven is Vurrukkulluk
Frans Weisz zag met de verfilming van de gelijknamige roman van Remco Campert uit 1961 een oude wens in vervulling gaan. Het resultaat , een blijmoedige mix van zwart-wit en kleur, van jaren 60-kapsels en mobiele telefoons, is in één woord vurrukkulluk!
Over Film by the Sea
Film by the Sea is hét festival voor film en literatuur en al sinds 1999 een begrip in Zeeland en ver daarbuiten. Waar het festival in 1999 begon als een lokaal filmfestival, is het inmiddels uitgegroeid tot het vierde filmfestival van Nederland. Film by the Sea heeft als speerpunt om zoveel mogelijk verschillende verhalen, perspectieven en genres samen te brengen. Of het nu gaat om mooie boekverfilmingen of spannende Nederlandse of internationale films, Film by the Sea heeft het allemaal. Ook voor jongeren is Film by the Sea een laagdrempelig festival. Naast specifieke films die jongeren aanspreken, worden zij ook actief betrokken bij het vak van film maken door deelname aan de Jongerenjury of een scenarioworkshop.