Home Gadgets Games die een gezonde lifestyle promoten

Games die een gezonde lifestyle promoten

by Mark van Truijen

Apps voor gezondheid en fitness worden steeds populairder. Toch stoppen veel mensen ermee voordat ze hun gezondheidsdoelen hebben bereikt. Hoe kunnen games of elementen uit games helpen?

De squash foto is van gemaakt door Firmbee van Pixabay.

Stappen en calorieën tellen, aan je sixpack werken of een melding krijgen dat je meer moet bewegen. Het kan allemaal via apps op je telefoon of smartwatch. Er zijn tegenwoordig zelfs zoveel leefstijl apps dat je soms niet meer weet welke te kiezen.

Wanneer je eindelijk een app hebt gekozen en vol goede moed bent begonnen met buikspieroefeningen en gezond eten, kan het goed zijn dat je na een paar weken je interesse verliest. Hoe komt dat?

Het schijnt dat gezondheidsapps beter werken met een energizer: dingen die ons enthousiast maken en helpen om door te gaan.

Allemaal hebben we onze eigen energizers. Voor de één kan dat een wandeling in het bos zijn, voor de ander is het een interessant gesprek. Energizers geven je een goed gevoel en zorgen ervoor dat je enthousiast en gemotiveerd blijft. Of ze wakkeren je enthousiasme weer aan.

Een gezonde levensstijl kan net zo goed een energizer zijn. Eet je gezond en beweeg je regelmatig, dan werkt dat immers positief in op je stemming en energieniveau.

Toch vinden veel mensen het lastig om gezond te eten en vaker te bewegen. Denk bij gezond eten aan minder snoepen of juist vaker vis op het menu zetten voor de gezonde omega 3-vetzuren.

Meer omega 3-vetzuren binnen is nog vrij gemakkelijk te realiseren door iedere dag visolie te slikken. Minder snoepen is een ander verhaal. Apps die elementen van games in zich hebben, lijken te kunnen helpen om gezondere keuzes te maken.

Wat werkt voor jou?

In feite is gezond eten en meer bewegen niets anders dan het aanleren van een nieuwe gewoonte. Vaak kost dat wel even tijd. Het gaat erom een app te vinden die je langere tijd betrokken houdt bij het aanleren van een gezond eet- en beweegpatroon.

Ben jij gevoelig voor beloningen, kijk dan welke apps je belonen als je je (tussen)doelen hebt gehaald. Bij kantoormedewerkers werkte dit uitstekend, zo blijkt uit onderzoek.

Raak je gemotiveerd door je te vergelijken met anderen? Kies dan een app die deze gaming elementen heeft. Bijvoorbeeld ranglijsten of berichten over de resultaten van anderen die zijn gelinkt aan een reminder om zelf ook in actief te komen.

Het kan ook dat adaptieve doelen jou motiveren om gezonder te gaan eten en meer te bewegen. Bijvoorbeeld iedere week 10 procent langer hardlopen om uiteindelijk op een uur in de week uit te komen. Of 5 procent langer buikspieroefeningen doen totdat je een sixpack hebt. Zoek dan een app waarmee je jezelf dit soort doelen kunt stellen.

Misschien ben jij iemand die ervan houdt om je eigen draai aan iets te geven. Kijk dan naar gezondheidsapps die dit mogelijk maken. Een game als The Sims laat zien hoe dit kan werken.

Bij The Sims kun je je eigen personages creëren en hen unieke persoonlijkheden geven in een zelfgecreëerde wereld. De Need Bar in de game kan je inspireren om zelf gezonder te gaan leven.

Wat betekent dit voor jou?

Kijk vooral wat voor jou werkt en selecteer daar een gezondheidsapp op. Het kan ook zijn dat verschillende strategieën werken voor jou, dus misschien wil je wel meerdere apps gebruiken.

Weet je nog niet wat voor jou het beste werkt, kies dan apps die de verschillende strategieën hanteren, zodat je zelf kunt uitvinden wat het beste werkt voor jou.

Eén waarschuwing: games zijn vaak ontwikkeld om je aandacht vast te houden, waardoor je juist minder beweegt. Houd daar rekening mee in je zoektocht naar een online tool om gezonder te gaan leven.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x