Home Featured Football Manager 2022 Review – Door realistische verbeteringen de beste sports-game ooit!

Football Manager 2022 Review – Door realistische verbeteringen de beste sports-game ooit!

by Jos Vis

Als veelbelovende manager is het wel zo handig om er netjes uit te zien en dus trek ik mijn op maat gemaakte, zwarte smoking aan. Eenmaal aangekomen op het kantoor van de club start ik de dag met een fabuleus bakkie koffie, terwijl ik, al zittend aan mijn bureau, alle gegevens van mijn team doorloop. Dan komt onze Hoofd Jeugdopleiding binnengelopen en ik vraag netjes hoe het gaat met de ontwikkeling van de jeugd. Met een ietwat moedeloze blik kijkt de Hoofd Jeugdopleiding mij aan en zegt: ‘Ik weet niet in wat voor fantasie jij zit, maar vandaag is het écht jouw beurt om onze dochter op te halen van school, ik ga al boodschappen doen.’

De Football Manager-serie staat bekend om zijn ongeëvenaarde realisme, waardoor jij je als speler in een echte voetbalwereld waant, maar als je getrouwd bent merk je dat je omgeving helaas niet altijd meegaat in die fantasie. Ondanks dat, lukt het mij elk jaar toch weer om genoeg uren te kunnen stoppen in mijn favoriete gamewereld. Het is best wel knap van ontwikkelaar Sports Interactive om jaarlijks zo’n goede game uit te brengen en ik kan het weten, want ik heb ze allemaal gespeeld. Football Manager (voorheen Championship Manager) is de enige serie die mij al 29 jaar in z’n greep heeft en zijn kwaliteit weet te behouden. Aangezien ik jaarlijks gemiddeld zo’n 1500 uur in de game stop, ben ik inmiddels minstens 1875 hele dagen ‘verloren’ aan de serie. Nu ik voor That’s Gaming schrijf, kan ik het spelen van Football Manager eindelijk ook zien als werk en dat helpt enorm bij huiselijke vragen als ‘Schat, zit je nu alweer in Football Manager?’ en ‘Papa, wil je Frozen 2 met mij kijken?’

Beter dan het lezen van een boek

In een review van een oudere Football Manager stelde ik al dat de serie speelt als een goed boek en daarmee bedoel ik dat, net als bij een goed boek, je ondergedompeld wordt in een grote fantasiewereld, waarbij de game je voorziet van inspiratie voor je inbeeldingsvermogen. Bij een boek kijk je constant voornamelijk naar wat letters achter elkaar en dat is al genoeg om je hersenen aan te zetten tot het creëren van een bijpassende fantasiewereld. Football Manager werkt op diezelfde manier, je leest immers veel teksten die je hersenen aanzetten tot het creëren van een bijpassende fantasiewereld. Het verschil is echter dat het hier om een dynamisch verhaal gaat, waarbij er van je verwacht wordt dat je naar eigen inzicht anticipeert op het lopende verhaal, waardoor het verhaal zelf weer veranderd. In dit verhaal ben jij écht de manager van een voetbalclub en daarbij doet de game zijn uiterste best om jou allerlei geloofwaardige situaties en ‘problemen’ voor te schotelen.

Om geloofwaardig te blijven hebben ze bij ontwikkelaar Sports Interactive de juiste filosofie: houdt het zo dicht mogelijk bij de realiteit. In andere games uit het genre word je uit je fantasie gehaald met bijvoorbeeld de mogelijkheid een cadeautje te kopen voor je vrouw (FIFA Manager) of krijg je de mogelijkheid tot het ontwerpen van je stadion, terwijl een echte voetbalmanager amper wordt betrokken in dat soort aspecten van de club. Nee, bij Sports Interactive bewaken ze de voetbalcultuur en voegt men geen dingen toe die niet tot de taken behoren van een voetbalmanager. Toch weten ze daar elk jaar weer slimme, kleine veranderingen of aanvullingen door te voeren en al deze kleine dingen hebben uiteindelijk enorm veel impact op het complete plaatje, zonder de boel ineens over een hele andere boeg te gooien.

Wat is er nieuw in Football Manager 2022?

Ook dit jaar zijn er weer aardig wat nieuwe dingen toegevoegd aan de game, waardoor je als Football Manager-veteraan wordt uitgedaagd je werkwijze te moderniseren en je aan te passen aan de nieuwe situatie.

  • Ten eerste is het prettig dat het aantal mogelijke antwoorden tijdens persconferenties en het toespreken van je spelers specifieker is geworden, waardoor je nu kunt aangeven waarover je precies tevreden of ontevreden bent. Mijn team en tactiek is zorgvuldig samengesteld voor het spelen op balbezit en tijdens de rust kun je bijvoorbeeld aangeven dat je tevreden bent met het hoge percentage balbezit en dat je daar meer van wil zien in de tweede helft. Een andere wedstrijd heb ik wel veel balbezit, maar schiet men amper op het doel en nu kun je aangeven dat je meer schoten op doel wil zien in de tweede helft.
  • Er is een geheel nieuw tabblad bijgekomen die compleet draait om het kunnen bekijken van allerlei data over jouw team, ten opzichte van andere teams. Dit heet de Data Hub en hiermee kom je bijvoorbeeld in een oogopslag te weten hoe effectief de dribbels zijn van jouw team, maar ook die van de andere teams uit jouw competitie. Dit is niet zomaar een leuk extraatje, maar een enorm belangrijk onderdeel van Football Manager 22, waarbij er van je wordt verwacht dat je de gegevens bekijkt. Mijn team speelt op balbezit, maar als blijkt dat de passes van mijn spelers slordig of onbetrouwbaar zijn, dan zal ik daar meer op moeten trainen of een andere tactiek moeten kiezen. Maar als jouw volgende tegenstander veel balbezit hanteert en hier effectiever mee omgaat, dan is het wel handig om een kleine aanpassing door voeren aan je team. Zelf gebruikte ik het meer om te kunnen zien of de spelers beter zijn geworden in mijn speelwijze, ten opzichte van de vorige keer dat ik de Data Hub bezocht. Met deze Hub kun je daarnaast makkelijker ontdekken wat de zwakte is van de aanstaande tegenstander.
  • Waar je in de vorige editie meer communiceerde met je spelers dan voorheen, word je in Football Manager 22 meer gedwongen met je staff te praten in de Staff Meetings. Deze geven je enorm veel informatie over trainingen, ontwikkelingen van je spelers, transfers, hoek- en strafschoppennemers en andere zaken. Deze meetings kunnen enorm saai en overweldigend zijn, aangezien ze telkens propvol met informatie zitten en gelukkig kun je voordat de meeting begint aangeven dat je graag een overzicht in je inbox wil ontvangen, waardoor je alle adviezen op één pagina kunt bekijken. Het communiceren met je staff neemt anders onnodig tijd in beslag, maar het kan zomaar gebeuren dat je later in je save hier ineens wél gebruik van gaat maken. Je kunt overigens aangeven hoe vaak je per maand zo’n meeting wil hebben, maar hoe minder vaak je ze doet, hoe meer informatie ze zullen bevatten. Je kunt deze meetings ook helemaal uitzetten, maar dan mis je wel enorm fijne informatie en de mogelijkheid tot het beginnen van handige trainingen voor je spelers.
  • De Match Engine is ook weer flink aangepakt en dat zit hem vooral in de animaties en de keuzes dat spelers tijdens de wedstrijd kunnen maken. Jouw spelers kunnen meerdere keuzes tegelijkertijd maken en veel meer tempoverschillen laten zien dan in voorgaande edities. Er zit veel meer variaties in alle facetten van de gameplay, waardoor de verschillen in de tactieken nóg beter te zien zijn en je constant op het puntje van je stoel zit.
  • Door toevoeging van een nieuwe spelersrol is het nu mogelijk om een 3- of 5-mans verdediging meer opties te geven, waarbij je een of twee van je buitenste centrumverdedigers wijder kunt laten spelen. Het is prettig dat dit is toegevoegd, omdat veel clubs tegenwoordig in een 5-3-2 of 5-2-3 formatie laten spelen en de game deze speelwijze nu beter herkent en je meer variatie hebt in de uitvoering daarvan.
  • De meest rigoureuze verandering komt in de vorm van een nieuw transfersysteem, waarbij transfers enorm realistisch overkomen. Op het eerste gezicht lijkt hier niets in veranderd, maar spelenderwijs kom je erachter dat het moeilijker is om een speler aan te trekken, vooral vanwege de manier waarop de waarde van een speler wordt bepaald. Stel, jij bent de manager van sc Heerenveen en jij bent in het bezit van een groot talent. Manchester City komt gezellig op bezoek en beidt 5 miljoen aan om deze speler mee naar Manchester te kunnen nemen. Jij wilt niet van de speler af dus je zegt dat ze daar op zijn minst 20 miljoen voor wil hebben. Vaak werkte dit in andere edities, maar nu krijg je sowieso aan de stok met speler en zaakwaarnemer, aangezien 20 miljoen voor jeugdspeler van Heereveen niet realistisch is. Dit komt de economie in de game ten goede en zorgt ervoor dat de balans behouden blijft.
  • Ook scouten heeft een realistischere aanpak, waarbij niet compleet gescoute spelers lastig in te schatten zijn, omdat er een groot gat zit tussen de vermoedelijke en uiteindelijke potentie van een speler. Het is dan ook meer aan te raden dan ooit om ervoor te zorgen dat je potentiele aankopen volledig gescout zijn. Dan nog is elke transfer een lastige, maar vermakelijke puzzel, waarbij je niet zomaar elke speler koopt en je voor elke aankoop meerdere keren over de voor een nadelen gaat nadenken. In combinatie met de realistischere transfers geeft de scouting Football Manager een moeilijker laagje, maar bij succes geeft het nóg meer voldoening.

Automatische piloot is verleden tijd

Je kent het als Football Manager-veteraan wel; het gaat lekker met je team en zonder al teveel aanpassingen of gedoe speelt jouw team een lange tijd op de automatische piloot. Dat is met het verloop in Football Manager 22 grotendeels verleden tijd. Je zult je constant moeten aanpassen aan de situatie en de noodzaak daarvan kun je terugvinden in de indrukwekkende statistieken van de game, maar net als in voorgaande delen is er niet maar een oplossing mogelijk. Hierdoor voelt het alsof jij constant op he hoedde moet zijn, zonder dat je altijd direct kunt aanwijzen waar het probleem zit. Er is altijd wel een onderdeel dat je nog even moet bekijken of een detail wat extra aandacht verdiend.

Dit maakt het voor de doorgewinterde voetbalmanager een aangename uitdaging en deze dynamiek verschilt ook nog eens per club. De clubcultuur wordt streng bewaakt in Football Manager 2022, waardoor elke club zo zijn eigen maniertjes en speelwijzen heeft en daardoor is geen carrière hetzelfde, net als in het echt. Bij successen op de lange termijn kun je echter beetje bij beetje de clubcultuur aanpassen, zodat de club jouw aarden en normen hanteert, óók als je de club na een lange tijd verlaat. De clubcultuur is niet nieuw, maar weegt nóg zwaarder in de game, waardoor clubs allemaal van elkaar verschillen en dat komt het realisme alleen maar ten goede. Daarnaast zorgt het er ook voor dat managers vaak meer passanten zijn, net als in het echt.

Bugs en licentieproblemen

Rondom de release van en nieuwe Football Manager zijn er altijd genoeg spelers die allerlei bugs vinden, terwijl ik daar zelf niet vaak op stuit. Natuurlijk kan het zijn dat je game wel eens vastloopt, maar dat ben ik in deze editie nog niet tegengekomen. Wel stuitte ik op een andere vervelende bug; tijdens een wedstrijd kreeg ik het op de een of andere manier voor elkaar om twee spelers voor dezelfde invaller het veld te laten verlaten. Dit had als uitkomst dat we daarna verder speelde met 10 man en ik dit niet meer kon aanpassen. Gelukkig wonnen we de wedstrijd alsnog, maar het had zomaar anders af kunnen lopen.

Wat ik eigenlijk erger vond is het mislopen van bepaalde licenties, terwijl ik dat de game niet aanreken. Bij Sports Interactive heb je nu eenmaal te maken met rechten en sommige clubs, spelers en landen maken daar nu eenmaal een groot probleem van. Dat terwijl je als voetballiefhebber toch graag met de gelijkenissen van bekende spelers aan de haal gaat. Het is niet zo dat deze voetballers zo weinig verdienen, maar toch worden fans op deze manier een beetje tekort gedaan door de mensen die de beslissing maken om nóg meer geld te vragen. Zo kwam ik er pas na twee seizoenen achter dat het Nederlands Elftal geen spelers selecteert, niet speelbaar is én geen bondscoach heeft. Nu is dit te verhelpen door een fix van het internet te downloaden, maar de mensen die dit hebben verzonnen rondom het Nederlands Elftal moeten zich heel diep schamen.

Nieuwkomers

Ook dit jaar is het voor nieuwkomers enorm zwoegen, want de game is zo ontzettend diep, dat het enorm overweldigend is om daar je weg in te kunnen vinden. Dit jaar is het zelfs voor zeer ervaren Football Manager-spelers een stuk lastiger, laat staan als je de game nog nooit eerder hebt gespeeld. De tutorial is niets anders dan een soort Power Point-presentatie, die je wel eens in een introductieweek tegenkomt bij een nieuwe baan. Het kán handig zijn, maar vooral aan het begin van de game maakt het er niet makkelijker op voor de nieuwe speler. Daarom raad ik jou aan om de ‘Zealand Skin’ voor Football Manager 22 op te zoeken en te downloaden, aangezien deze skin ten eerste veel meer informatie op één pagina zet, maar je ook de mogelijkheid geeft snel doorgelinkt te worden naar een YouTube-video van Zealand, waarin hij de pagina uitlegt waar jij je bevindt.

Maak je eigen avontuur

Bij de aanschaf van Football Manager 2022 wordt de Football Manager Editor meegeleverd, waarmee je tot in de diepste details databases aan kunt maken, voorzien van achterlijk veel regels en mogelijkheden. Let daarbij wel op de financiën in de database, want het klinkt heel leuk dat er bakken vol met geld in de Nederlandse competitie kan worden verdiend, maar het kan een hoop lol en realisme weghalen uit het spel. Het is gelukkig allemaal optioneel en dus kun jij het zo gek maken als je zelf wil en mocht het je wat te moeilijk zijn staat het internet vol met allerlei verbeterde databases of complete fantasiecompetities.

Ook aan het begin van je save is het raadzaam de spelerseigenschappen verborgen te houden totdat een van jouw scouts een goed beeld heeft van deze speler. Als je dat namelijk uit zet kun je makkelijker aankopen doen, maar maak je het gebruik van scouting en staff totaal irrelevant. Verder kun je als manager veel taken uit handen geven, maar is het aan te raden je vroeg of laat toch in de materie te verdiepen, omdat je zo meer uit je spelers kunt halen, meer controle over de gang van zaken hebt en een grotere voldoening uit het geheel kunt halen.

Hoe langer, hoe beter

Football Manager 2022 is zo’n game die steeds beter wordt, naarmate je langer speelt en daardoor slokt het veel van je tijd op. Daarom verbaas ik mij ook altijd over de snelheid waarmee de eerste reviews over een nieuw deel uit de serie de wereld in gooit, want pas na een goed aantal seizoenen kun je pas echt goed weten of de vernieuwingen op de lange termijn impact hebben. Zelf heb ik inmiddels zo’n 120 uur in de game zitten en dat terwijl ik getrouwd en ook nog eens voorzien van en kind ben. Het fijne aan de serie is dat deze makkelijk te combineren valt met het kijken van tv, praten met het gezin en andere huishoudelijke bezigheden.

Mocht je een Football Manager-speler zijn die graag op de lange termijn speelt, dan weet je dat het spel pas écht begint te ‘shinen’ als je bijna nog alleen maar te maken hebt met, door de computer aangemaakte spelers, waarbij voetballers die hun debuut als profspeler bij jou maakte nu inmiddels zelf manager zijn bij een andere club. Inmiddels heb jij samen met het spel zo’n grote interactieve wereld gecreëerd, daar kan geen boek tegenop. Deze serie is al bijna 30 jaar een topserie en er zijn nog steeds momenten dat ik in mijn hoofd een persconferentie of interview aan het houden ben, terwijl ik in het echt gewoon aan het poepen ben op de wc. Of ik ben weer eens te gast in een talk show, terwijl ik ’s avonds in mijn bed lig. Er zijn maar weinig spellen die dat bij mij teweeg hebben gebracht, laat staan een hele serie.

Related Posts

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x